Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Παζάρια» για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θέτουν εκ νέου οι θεσμοί στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που με απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέραν των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών το χρόνο, οι θεσμοί επανεξετάζουν τις τελευταίες ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση και επιδιώκουν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων λειτουργίας των καταστημάτων. Ωστόσο δε θέτουν ζήτημα ανοίγματος και τις 52 Κυριακές.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, επιβεβαιώνουν ότι στο προσχέδιο συμφωνίας προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνοντας όμως ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων:
* Συζητά μόνο την άρση αδικαιολόγητων περιορισμών
* Δεν συζητάει την αύξηση του εθνικού αριθμού των Κυριακών
* Θέλει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών αρχών
* Η όποια αύξηση σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.
Η ευθύνη στους αντιπεριφερειάρχες
Η κυβέρνηση, αίροντας τους περιορισμούς που σχετίζονται με το μέγεθος και το είδος των καταστημάτων, μεταφέρει την ευθύνη για την λειτουργία τις Κυριακές, αποκλειστικά στις αυτοδιοικητικές αρχές. Ωστόσο, το θέμα είναι, αν αυτό το πάγιο βήμα, γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς
Οι ίδιοι φαίνεται να επιδιώκουν την απομείωση του ρόλου των αντιπεριφερειαρχών στον καθορισμό του πότε ανοίγουν τα καταστήματα και την κατίσχυση υποχρεωτικών κανόνων καθολικής ισχύος για όλη τη χώρα.
Με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για :
* τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα,
* εφόσον δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης
* και εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος»(shops-in-a-shop) καθώς και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα,εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Πάντως η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπ. Οικονομίας, είχε τονίσει και στο παρελθόν ότι θα ακολουθήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί στις επερχόμενες συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο το υφιστάμενο πλαίσιο.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο