Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΑΜΦΙΓΑΛ: Αποδίδει, στηρίζει, αναπτύσσει

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η ΑΜΦΙΓΑΛ, κάτι που είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, που νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκαν το εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας, παρακολουθώντας μάλιστα τη διαδικασία της τυροκόμησης και δοκιμάζοντας τα αρίστης ποιότητας τυροκομικά προϊόντα που ήδη έχουν παραχθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά και τον διευθυντή της ΑΜΦΙΓΑΛ κ. Γιώργο Τουμπή, υπάρχει έτοιμο προς διάθεση προϊόν, καθώς αυτή τη στιγμή τυροκομούνται 30 τόνοι γάλακτος ημερησίως και παράγονται αντίστοιχα 7 τόνοι περίπου φέτα την ημέρα, ποσότητα που αυξάνεται καθημερινά, καθώς πλέον η παραλαβή γάλακτος και η επεξεργασία του στη μονάδα γίνεται αδιάληπτα, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και με τους πλέον συμφέροντες όρους για τους κτηνοτρόφους.

Η δυναμικότητα της ΑΜΦΙΓΑΛ φτάνει τους 100-150 τόνους γάλακτος ημερησίως, με παραγόμενα προϊόντα φέτα σε δοχεία και σκληρά τυριά.
Η επένδυση της τάξης των οχτώ εκατομμυρίων ευρώ είναι η απάντησή της Ένωσης Αγρινίου στα μεγάλα προβλήματα των κτηνοτρόφων και της αγροτικής οικονομίας του τόπου: «Σε καιρούς κρίσης και μνημονίων, η Ένωση δεν κατάφερε μόνο να σταθεί όρθια, αλλά προχώρησε σε τέτοιες επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, πλούτο για την Αιτωλοακαρνανία, συνθήκες ουσιαστικής ανάπτυξης της κτηνοτροφίας μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Αυτή είναι και η διαφορά μας από όλους εκείνους που εμφανίστηκαν από το πουθενά για να προσποιηθούν τάχα τους προστάτες των παραγωγών. Αυτή είναι η διαφορά ενός Συνεταιρισμού που σέβεται το ρόλο του και τους χιλιάδες αγρότες που εκπροσωπεί, από όποια κεφαλαιουχική ιδιωτική εταιρεία, που μοναδικό στόχο έχει το κέρδος και τίποτε άλλο».
Η ΑΜΦΙΓΑΛ έχει αδειοδοτηθεί από τον ΕΦΕΤ και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ παράλληλα διαθέτει πλήρες και αυτόνομο χημείο για τον έλεγχο του εισκομιζόμενου γάλακτος και των τελικών προϊόντων, τόσο όσον αφορά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεΐνες, υγρασία, PH κλπ) όσο και την ύπαρξη μικροβίων, αντιβιοτικών κλπ. Μέσω της εφαρμογής ενός εξαιρετικά λεπτομερούς Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (HACCP) διασφαλίζεται ότι το τελικό προϊόν είναι όχι μόνο ασφαλές για τον καταναλωτή αλλά και της υψηλότερης ποιότητας.
Παράλληλα είναι ίσως το μοναδικό τυροκομείο στην Ελλάδα το οποίο διαθέτει εξοπλισμό διαχείρισης τυρογάλακτος (παστερίωση και συμπύκνωση), η παρουσία του οποίου, σε συνδυασμό με τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου, εξασφαλίζει μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον από λύματα. Ήδη, η διοίκηση της ΑΜΦΙΓΑΛ έχει διασφαλίσει την ταυτόχρονη διάθεση των τελικών προϊόντων και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή συνεργασίας με την Αμερικανική αγορά, γεγονός που αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν, με όσα οφέλη μπορεί αυτό να έχει για τους παραγωγούς μας.
Παράλληλα στοχεύει στην επέκταση και βελτιστοποίηση των εκμεταλλεύσεων των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται σήμερα, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό, τόσο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις τους όσο και τη διαχείριση του ζωικού τους κεφαλαίου (διατροφή, συνθήκες διαβίωσης κλπ).
Σήμερα η ΑΜΦΙΓΑΛ συνεργάζεται ήδη με 400 κτηνοτρόφους σε ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα από το Μεσολόγγι, το Βάλτο, το Ξηρόμερο, τη Βόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, ενώ, χάρη στην υποδομής της Ένωσης Αγρινίου, τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν εξασφαλισμένη την παραγωγή τους, μέσω της παροχής επί πιστώσει τροφών, φαρμάκων και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσής τους.
Παρών κατά τη δημοσιογραφική ξενάγηση ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος και μίλησε με θερμά λόγια για τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την Ένωση Αγρινίου, μη παραλείποντας, φυσικά, να εκφράσει την απόλυτη ικανοποίησή του για τις προόδους που έχει καταγράψει η ΑΜΦΙΓΑΛ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, εστιάζοντας στις συμφωνίες που έχει υπογράψει για τη διάθεση των προϊόντων σε διεθνείς αγορές, στην ολοκληρωμένη διαχείριση που εφαρμόζει και στην ουσιαστική στήριξη που παρέχει στους κτηνοτρόφους.
Πηγή: e-ea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο