Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Το Οθωμανικό ρολόι Αιτωλοακαρνάνα χωροφύλακα που έπεσε στη Μικρά Ασία το 1921

 Του Λίνου Υφαντή,
Μια άγνωστη πτυχή της Μικρασιατικής εκστρατείας  από το 1919 έως το 1922 είναι η συμμετοχή μονάδων χωροφυλακής στο εκστρατευτικό σώμα που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη του 1919.  Οι μονάδες χωροφυλακής μαζί με τον Ελληνικό στρατό διακρίθηκαν σε πολλές μάχες και απέκρουσαν πολλές επιθέσεις των Τσετών, τούρκων ατάκτων. Στη μονάδα αυτή συμμετείχαν και Αιτωλοακαρνάνες. Ένας εξ αυτών ήταν ο Αθανάσιος Φαρμάκης, ο οποίος κατάγονταν από το Πεντάκορφο της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου του Δήμου Παρακαμπυλίων.


Ο Αθανάσιος Φαρμάκης δεν γύρισε ποτέ από το Μικρασιατικό μέτωπο όμως. Όπως διέσωσε η κόρη του και προγιαγιά του γράφοντα Θεοδώρα Φαρμάκη-Υφαντή, μια ωραία μέρα το 1921 ειδοποιήθηκε η οικογένεια του Θανάση Φαρμάκη ότι εκείνος έπεσε ηρωϊκά. Μαζί με την ειδοποίηση απεστάλησαν και μερικά προσωπικά του αντικείμενα. Είναι οι φωτογραφίες με τους συναδέλφους του και ένα οθωμανικό ρολόι τσέπης. Πολλά από αυτά κατασκευάζονταν στην Ευρώπη, λάμβαναν όμως υπόψιν την Οθωμανική Αγορά. Για αυτό και οι αριθμοί των ωρών και των δευτερολέπτων ήταν στην Οθωμανική γραφή. Το ίδιο συνέβαινε με τον διάκοσμο. Άλλωστε τότε δεν είχε ιδρυθεί το σημερινό τουρκικό κράτος και η τούρκικη γλώσσα δεν είχε υιοθετήσει ως γραφή το ευρωπαϊκό αλφάβητο, όπως είναι σήμερα.
Κανείς δεν ξέρει πως βρέθηκε το Οθωμανικό  ρολόι στα χέρια του Αθανάσιου Φαρμάκη. Το αγόρασε στη Σμύρνη; Ήταν τρόπαιο μάχης; Αν είναι τρόπαιο, είναι έστω μια μικρή παρηγοριά για το θένατό του. Φυσικά δεν θα μάθουμε ποτέ. Εκείνο που ξέρουμε μόνο είναι ότι η κόρη του το φύλαξε και σήμερα βρίσκεται σε  τεκμηριωμένη τοποθεσία.
Ο χρόνος πάντως σταμάτησε σε Οθωμανικούς αριθμούς και όχι σε Ευρωπαϊκή ταπετσαρία εδώ και 100 χρόνια πλέον. Ας ελπίσουμε να μην συνεχίσει το 2017 από εκεί που ξεκίνησε…
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο