Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

To αυγοτάραχο Μεσολογγίου «πρωταγωνιστής» στην ελληνική τηλεόραση

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στην «περικαλλέα λίμνη» του Ομήρου, στον μεγαλύτερο ελληνικό υγρότοπο, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Εδώ που παράγεται το «χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», το πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο απ’ όλα τα ελληνικά προϊόντα, το ΠΟΠ αυγοτάραχο του Μεσολογγίου.

Ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδώσης, μας βάζει στο πνεύμα του τόπου και της γεύσης του. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κάππας και η οικογένειά του, με ορμητήριο το διβάρι τους, μας μυούν στη διαδικασία που φτιάχνει το αυγοτάραχο από τα αυγά της θηλυκής μπάφας. Το ψάρεμα στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας, η διαλογή, η πορεία των ψαριών στην αγορά, η χειροποίητη διαδικασία που φτιάχνει το αυγοτάραχο, η ζωή των ψαράδων και ύστερα τα μαγειρέματα που μοιράζονται όλοι μαζί στην πελάδα.
Ο Χρήστος, ο γιος του Παναγιώτη, μας μαγειρεύει μπάφα κοκκινιστή με πελτέ και μας δείχνει πώς γίνεται το πετάλι,ενώ ο ψαράς Χρήστος Μοσχόπουλος μάς φτιάχνει σαβόρο. Ο σεφ και ορνιθολόγος Νίκος Νούλας μάς ξεναγεί στα 276 διαφορετικά πουλιά του υδρότοπου του Αιτωλικού και η ξενάγηση συνεχίζεται στη μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, εκεί όπου παράγεται από τον 19ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αλατιού και η εκλεκτή αφρίνα.
Ένα ταξίδι σ’ ένα ξεχωριστό, υπερκόσμιο και σπάνιο ελληνικό τοπίο, που παράγει ένα προϊόν μοναδικό, όσο το χαβιάρι της Κασπίας.
Κείμενα/Αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη Σκηνοθεσία: Ανθή Νταουντάκη Έρευνα: Αγγελική Ρίζου Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου Production Design: Αρετή Βαρδάκη Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video Website: www.prostv.com Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines
Εδώ μπορείτε να δείτε το επεισόδιο

webtv.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο