Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τι τρέχει με τις συντάξεις – γιατί καθυστερεί η απονομή τους

Το πρόβλημα είναι γνωστό: έχουν συσσωρευτεί περίπου 150.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι περιμένουν χρονικό διάστημα που κατά μέσο όρο φτάνει στα δύο έτη, για να λάβουν τη σύνταξή τους. Το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) διαπίστωσαν σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο (non paper) έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για να απονεμηθούν οι παραπάνω συντάξεις, απλώς επανέφερε στο προσκήνιο το γνωστό πρόβλημα: Υπάρχει πρακτική δυσκολία να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων.

 Ο λόγος είναι η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Με απώλειες στις οργανικές θέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 40%, είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί ο χρόνος απονομής. Επίσης, η διαδικασία απαιτεί πολύ εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Με τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό των προηγούμενων ετών, ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, επέλεξε τη λύση της συνταξιοδότησης. Πρόκειται για εργαζόμενους που στην πλειονότητά τους είχαν αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας, ήταν έμπειροι και κάλυπταν κομβικής σημασίας θέσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως είναι ο τομέας της απονομής συντάξεων. Άρα η έλλειψη είναι εκτός από ποσοτική και ποιοτική…
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ διαπιστώνει όσο περνάει ο καιρός τη δυσκολία που έχει το εγχείρημα. Όμως τα 859 εκατ. ευρώ έχουν ήδη παραληφθεί και ο χρόνος πιέζει για ναεπιτευχθεί ο στόχος και μέχρι τον Οκτώβριο να απονεμηθούν άλλες 95.000 συντάξεις, τουλάχιστον. Επίσης, το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα… βηματισμού κατά το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του, είναι πασιφανές. Ηεπιθυμία της διοίκησης να βελτιωθεί ο ρυθμός απονομής συντάξεων μετά την ομαλοποίηση λειτουργίας του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνει ότι τώρα, το νέο υπερ – ταμείο κύριας ασφάλισης δεν λειτουργεί με ομαλό τρόπο… Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με το ποσό που μπορεί να περισσέψει, αν από το παραπάνω κονδύλι δεν αξιοποιηθεί στο σύνολό του, για την χορήγηση νέων συντάξεων; Θα επιστραφεί στο ΓΛΚ ή θα αξιοποιηθεί για να καλύψει τρέχουσες δαπάνες (πχ συντάξεις μηνός Νοεμβρίου);
Όπως και να ‘χει τα στοιχεία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του μεγέθους του προβλήματος:
*Υπάρχουν 95.526 συνταξιούχοι, οι οποίοι περιμένουν δύο χρόνια το λιγότερο χωρίς να έχουν λάβει τη σύνταξή τους. Σε ακραίες περιπτώσεις η αναμονή φτάνει έως και τα τέσσερα έτη (διαδοχική ασφάλιση). Από αυτές:
1) Οι 30.624 προέρχονται από αιτήσεις στον ΟΑΕΕ.
2) Οι 7.080 είναι από αιτήσεις δικαιούχων στο ΕΤΑΑ.
3) Οι 52.822 είναι δικαιούχοι του ΙΚΑ.
4) Περίπου 5.000 είναι οι αιτήσεις σε άλλα Ταμεία.
*Τους τελευταίους 10 μήνες έχουν συσσωρευτεί άλλες 55.000 αιτήσεις στην αναμονή, λόγω αδυναμίας υπολογισμού τους με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Από αυτές:
1) Τουλάχιστον 30.000 αφορούν στο ΙΚΑ.
2) Περίπου 15.000 προέρχονται από τον ΟΑΕΕ.
3) Οι υπόλοιπες 10.000 προέρχονται από το Δημόσιο και τους άλλους φορείς.
του Βασίλη Αγγελόπουλου
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο