Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση για τις νέες μεθόδους συντήρησης νωπών αγροτικών προϊόντων

Διάλεξη στο Αγρίνιο από τον καθηγητή Γ. Μαγγανάρη με έμφαση σε αγροτικά προϊόντα της Δυτ. Ελλάδας
Οι σύγχρονες τάσεις στους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς και την ποιότητα των Νωπών Αγροτικών Προϊόντων ήταν το θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που στεγάζονται στο Αγρίνιο, επί της οδού Γ. Σεφέρη, την οποία παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου......
 
Το "παρών" στη διάλεξη έδωσε και ο κ. Νίκος Μπαρτσώκας, Γεωπόνος στον Α.Σ. Ένωση Αγρινίου. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των διατμηματικών συνεργασιών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών στο πρόγραμμα Erasmus +, και του μεταπτυχιακού Μαθήματος «Αγροτική Οικονομία και Πολιτική». 
Το Τμήμα ΔΕΑΠΤ φιλοξένησε στα πλαίσια της υφιστάμενης συνεργασίας με το Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου τον Επ. Καθηγητή κ. Γ. Μαγγανάρη, ο οποίος και παρουσίασε εκτενώς όλες τις μεθόδους συντήρησης των νωπών αγροτικών προϊόντων, μετά τη συλλογή τους, μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. 
Συγκεκριμένα, για κάθε είδος ή/και ομάδα ειδών (π.χ. μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακτινιδιοειδή κ.ά.) αναλύθηκαν τα ειδικά κριτήρια ποιότητας και ωριμότητας, οι σημαντικότερες μεταβολές φυσιολογικών-βιοχημικών χαρακτηριστικών κατά την ωρίμανση και τη μετασυλλεκτική διαδικασία. "Θα μιλήσουμε για τα οπορωκηπευτικά προϊόντα και πως να τα διαχειριστούμε καλύτερα με σκοπό την παράταση της διάρκειας ζωής τους, βαση νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες τόσο για τους φοιτητές όσο και στον αγροτικό κόσμο της περιοχής", εξήγησε πριν την έναρξη της διάλεξής του ο κ. Μαγγανάρης. "Ο κ. Μαγγανάρης παρουσίασε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών τις σύγχρονες τάσεις στην μετασυλλεκτική μεταχείριση νωπών αγροτικών προϊόντων με έμφαση προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. 
Από την συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε η αναγκαιότητα και η θέληση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων και των ερευνητικών εργαστηρίων του Τμήματος ΔΕΑΠΤ", σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Α. Πατάκας.
e-ea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο