Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Πετρελαϊκοί κολοσσοί ζητούν συνέταιρο σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Βόρειο Ιόνιο

Διαπραγματεύσεις με Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA, Hunt


Σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες-κολοσσούς και συγκεκριμένα τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA, Hunt βρίσκεται η διοίκηση των ΕΛΠΕ με σκοπό τις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Πρόκειται για ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΜΠΕ) στις έρευνες, όπως αποκάλυψε σήμερα ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου. Οι σχετικές συμβάσεις για την παραχώρηση των δύο περιοχών έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απομένει ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή και η κατακύρωσή τους από τη Βουλή. Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε, ακόμη, ότι τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα.
Tα Eλληνικά Πετρέλαια μέχρι στιγμής διαπραγματεύονται συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την ΕλλάδαΕκτός από τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, έχουν μονογράψει με το Υπουργείο τη συμφωνία για παραχώρηση της περιοχής 2 στο Ιόνιο (βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε Κοινοπραξία με την Total και την Edison) και αναμένουν τη μονογραφή για την περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος). Ήδη, προγραμματίζονται σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2, τον Δεκέμβριο, με την προοπτική να συνεχιστούν άμεσα και στην περιοχή 10.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων επιδιώκει να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λοιπές θαλάσσιες περιοχές (17 από τις συνολικά 20 που προκηρύχθηκαν το 2014), για τις οποίες δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον (εκτός από τις περιοχές 2 και 10, τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά και για την περιοχή 1 στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας).
Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για διεξαγωγή περαιτέρω σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, για τις οποίες έχει ήδη γίνει μία πρώτη απεικόνιση από την εταιρία PGS, ενόψει της προκήρυξης των 20 περιοχών το 2014.
Στόχος είναι, αφενός η πύκνωση των σεισμικών γραμμών αλλά και -στο νότιο Κρητικό πέλαγος- η αλλαγή της κατεύθυνσής τους από «πλάγια» (κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά που είναι τώρα) σε «κάθετη» (από βορρά προς νότο).
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο