Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Οι αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα που βραβεύτηκαν ως οι καλύτεροι της Ευρώπης


Ήταν 24 Αυγούστου του 2007 όταν ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και ο απολογισμός τους, όπως αποκαλύφθηκε μερικές ημέρες αργότερα, υπήρξε τραγικός. Δεκάδες οι νεκροί, χιλιάδες τα καμένα στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Περιουσίες αφανίστηκαν, μαζί τους και μερικά από τα πιο ωραία αρχαία δάση της χώρας.

Μπορεί τα κτήματα τους να έγιναν στάχτη από εκείνη τη φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της, η οικογένεια Βασιλόπουλου όμως δεν το έβαλε κάτω. Όλοι μαζί ενωμένοι παίρνοντας δύναμη ο ένας από τον άλλο, δε άφησαν τις δυσκολίες να τους νικήσουν και να τους διώξουν από τη γη που καλλιεργούσαν οι παππούδες τους.
Αντιθέτως πείσμωσαν ακόμη περισσότερο, σήκωσαν τα μανίκια, πίστεψαν στις δυνάμεις τους και έφτιαξαν σχεδόν από το μηδέν ξανά τις καλλιέργειες τους.
Η πρώτη από τις εστίες της φωτιάς εντοπίστηκε στη δασική περιοχή πλάι στα χωράφια των οικογενειών τους που βρίσκονται κοντά στην Αμαλιάδα. Καταστράφηκε λοιπόν και η οικογένεια των Βασιλόπουλων, ίσως όχι εντελώς όπως άλλοι, που έπαθαν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές.
Μετά το πάγωμα και τους θρήνους των πρώτων ημερών ανασκουμπώθηκαν. Γιατί το πείσμα δεν τους λείπει. Θα τα έφτιαχναν όλα ξανά από την αρχή.
Τα τέσσερα αδέλφια, οι πατεράδες, δεν είχαν φοβηθεί ποτέ τη δουλειά. Ήταν αγρότες, παράλληλα έκαναν και άλλες συναφείς δουλειές, πάντα όλοι μαζί, άρχισαν μάλιστα να αφήνουν σιγά σιγά τα ηνία στα οκτώ παιδιά τους, τέσσερις Θεόδωροι (όπως ο παππούς), δύο Γιώργηδες, ένας Ανδρέας και ένας Αλέξης είναι η νεότερη γενιά.
Εκείνη τη χρονιά ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος (πρώτα ξαδέλφια) ήταν ακόμη πιτσιρίκια, ο πρώτος έβγαινε από την εφηβεία, ο άλλος έμπαινε και δεν μπορούσαν βεβαίως να φανταστούν ότι λίγα χρόνια αργότερα θα κέρδιζαν το 1ο Βραβείο Αγροτικού Project στην Ευρώπη.

Μεταφύτευσαν τις ελιές τους, έβαλαν νέες, έσωσαν όσες μπορούσαν να σωθούν και σήμερα σε μια έκταση 2000 στρεμμάτων στη συνοικία Τσαφλέϊκα- Πανόραμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία, παράγουν το δικό τους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας.
Ακόμη, μαζί με τις 4 οικογένειες Βασιλόπουλων που συμμετέχουν στο εγχείρημα παράγουν και ελαιόλαδο από άγριες ελιές, ενώ δραστηριοποιούνται σε αγροτικές καλλιέργειες και σε κηπευτικά.
Μάλιστα το ελαιόλαδο τους όχι μόνο το παράγουν αλλά το τυποποιούν κιόλας οι ίδιοι προωθώντας το σε όλη την Ευρώπη μέσω του συνεταιρισμού «ΒΙΟΗΛΙΣ».
Το 2007 κατοχύρωσαν την σχετική επωνυμία και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω ρομποτικού μηχανήματος.
Δέκα χρόνια θα έφταναν να βραβευτούν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ανάδειξη του Καλύτερου Αγρότη για το 2016.
Είχε προηγηθεί η βράβευσή τους στον ελληνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), που τους έδωσε την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρώπη.
Έστειλαν το έργο τους στην επιτροπή, δεν κατάφεραν όμως να το παρουσιάσουν οι ίδιοι αφού τις ημέρες που έγινε ο διαγωνισμός, τον Απρίλιο του 2016, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών επικρατούσε πανικός εξ αιτίας του μπαράζ των δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ο διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη- μέλη στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των πορτογάλων αγροτών (ΚΓΠ) και την οργάνωση των ισπανών αγροτών (ASAJA).

Το project που χάρισε την πρωτιά στον 32χρονο Θοδωρής, απόφοιτο του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τον 23χρονο Μηχανολόγο (ΕΠΑΛ) Γιώργο, έχει τρία σκέλη.
Αρχικά μετά τις πυρκαγιές η οικογένεια ασχολήθηκε με την αξιοποίηση των ελαιώνων. Κάποιοι αναβλάστησαν ενώ αλλού έγιναν δενδροφυτεύσεις με νέα ελαιόδενδρα.
Κατόπιν αγόρασαν ένα ρομπότ – ραβδιστή που συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην καλύτερη ποιότητα της ελιάς.
Και στη συνέχεια προχώρησαν στη δημιουργία του συνεταιρισμού βιοκαλλιεργητών ΒΙΟΗΛΙΣ ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα τους, κυρίως το βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο, στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αρχικά στον συνεταιρισμό συμμετείχαν οι τέσσερις οικογένειες όμως ήδη έχουν γίνει μέλη και άλλοι βιοκαλλιεργητές της περιοχής.
Το ρομποτικό μηχάνημα ελαιοσυγκομιδής αγοράστηκε το 2009 από την Τρίπολη, από έναν έλληνα κατασκευαστή με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Οι δύο νεαροί, όμως προχώρησαν σε βελτιώσεις πετυχαίνοντας να το κάνουν πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό για τη συγκομιδή. «Το βελτιώσαμε κατά 40% σε συνεργασία βέβαια και με τον κατασκευαστή του, το προωθήσαμε κιόλας, αφού μετά από εμάς έχει πουλήσει μερικά κομμάτια ακόμη», λέει ο Θοδωρής.
Το έργο τους παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο. Τους το παρέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους κάλεσε για να τους συγχαρεί. Η ηθική ικανοποίηση που τους πρόσφερε το βραβείο ήταν τεράστια.
www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο