Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Αλλαγές στον χρόνο ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ

Δικαίωμα σε ανέργους, που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν έως 70 ημερομίσθια κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας στον ΟΑΕΔ, παρέχει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».

 Επισημαίνεται ότι από τον παραπάνω χρόνο εργασίας αφαιρείται κάθε χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι άνεργοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού. Επίσης, στην ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να έχουν δικαίωμα ένταξης σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα ομάδες εγγεγραμμένων ανέργων με ομοειδή χαρακτηριστικά. Τέτοια θα μπορούν να είναι ο τομέας της προηγούμενης απασχόλησης των ανέργων, η επαγγελματική τους κατάρτιση, οι τίτλοι σπουδών, η ηλικιακή ομάδα κ.ά.. Έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες ανέργων και στους μακροχρόνια ανέργους.
Στην ίδια τροπολογία επισημαίνεται ότι εξαιρείται από τις διατάξεις των κεφαλαίων Α’, Β’ και Γ’, του ν.2190/1994 (διαδικασία πρόσληψης μέσω Α.Σ.Ε.Π. κ.λπ.) και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ.
Με άλλη διάταξη, δίνεται παράταση για τέσσερις ακόμα μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου 2017, η προθεσμία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, των δικαιούχων του τέως Ο.Ε.Κ., που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ.
Αναφορικά με τις ημέρες εργασίας που μπορούν να προσμετρώνται στον ΟΑΕΔ επισημαίνεται ότι καλύπτει όλους εκείνους τους εγγεγραμμένους ανέργους, οι οποίοι λόγω κάποιας σύντομης εργασίας τους πχ με πλήρες ή με μειωμένο ωράριο, σε αγροτική εργασία ή απλώς με “Εργόσημο”, έχαναν μέχρι σήμερα τους προηγούμενους μήνες ανεργίας τους. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της διάταξης είναι ο υπολογισμός του εξατομικευμένου για κάθε άνεργο προηγούμενου δωδεκαμήνου να εκκινείται από ημερομηνία κατά την οποία ήταν άνεργος και να καταλήγει επίσης σε ημερομηνία κατά την οποία είναι άνεργος.
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο