Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Σε αποχή οι ανταποκριτές του ΟΓΑ Αγρινίου


Στον «αέρα» οι αιτήσεις εκατοντάδων ασφαλισμένων
Απλήρωτοι εδώ και μήνες
Αποχή προκήρυξαν από την περασμένη Τρίτη οι 49 ανταποκριτές του ΟΓΑ στον Δήμο Αγρινίου στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Π.Ο.Ε – Ο.Τ.Α, έως και την καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων αποδοχών τους, αλλά και την αναλυτική τους ενημέρωση για το μέλλον του θεσμού του ανταποκριτή στο πλαίσιο λειτουργίας  του ΕΦΚΑ.

Η κεντρική διοίκηση του ΟΓΑ δεν παρέχει καμία ενημέρωση, επίσημη ή άτυπη, σχετικά με το έργο των ανταποκριτών του ΟΓΑ, αλλά και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους για το τελευταίο δίμηνο του 2016, το οποίο αφορά τον ΟΓΑ σαν φορέα ασφάλισης, αλλά και για το 2017 που στον προϋπολογισμό του, δεν έχουν προσμετρηθεί οι δαπάνες που αφορούν στις αποζημιώσεις των ανταποκριτών του ΟΓΑ.
Την ίδια στιγμή, εδώ και 4 μήνες οι ανταποκριτές του ΟΓΑ παρέχουν τις υπηρεσίες τους, για συντάξεις γήρατος, αναπηρίες, κύριες, επιδόματα οικογενειακά, κοινωνικής αλληλεγγύης, ορφανά, θεώρηση και έκδοση βιβλιαρίων υγείας, πληρωμή εισφορών, έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας υγείας κλπ.
Συνεπώς, πέραν του γεγονότος ότι είναι μετέωροι, οι ανταποκριτές του ΟΓΑ εκ των πραγμάτων με την αποχή που αποφασίστηκε αλλάζουν τα δεδομένα και για τους ασφαλισμένους που κατά κανόνα είναι ηλικιωμένοι και μετά την προκήρυξη της αποχής είναι στον «αέρα».
Ένα ακόμη πρόβλημα στην όλη περιπέτεια των ανταποκριτών του ΟΓΑ που ακόμη δεν γνωρίζουν πότε θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές τους για το διάσημα που είναι απλήρωτοι, είναι ότι το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καταρτιστεί ο οργανισμός του ΕΦΚΑ, δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ στο σχέδιο του δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχετική ρύθμιση αναφορικά με τους σημερινούς ανταποκριτές ΟΓΑ.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Κομματάς επεσήμανε για το θέμα στη «Σ»: «με τον νόμο 4387/2016 δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσονται αυτοδίκαια όλοι οι υφιστάμενοι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και μεταφέρθηκαν οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ. Στην πράξη έχουν προκύψει πολλά προβλήματα που αφορούν τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, τόσο για τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του ΟΓΑ, όσο και για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, για το τελευταίο δίμηνο του 2016 το οποίο αφορά τον ΟΓΑ σαν φορέα ασφάλισης, αλλά και για το έτος 2017 αφού στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ δεν έχουν υπολογιστεί οι δαπάνες που αφορούν τις αποζημιώσεις των ανταποκριτών. Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, αποφάσισε να κηρύξει αποχή από τα καθήκοντα των ανταποκριτών του ΟΓΑ έως την καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων αποδοχών αλλά και την αναλυτική ενημέρωση μας για το μέλλον του θεσμού στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Η ανοχή των ανταποκριτών του ΟΓΑ απέναντι στην αδιαφορία των αρμοδίων έχει φτάσει στα όρια της».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

1 σχόλιο:

  1. Αστέρια του δημόσιου τομέα, χαίρε.
    Πως σου στερούν τον διπλό μισθό μέσα στο ίδιο ωράριο εργασίας. Δύο μισθοί. Ενας ως υπάλληλος του Δήμου και ο άλλος ως ανταποκριτής του ΟΓΑ. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΙ.
    Κάποιοι έχουν και τρίτο μισθό. Γραμματείς σε επιτροπές και συμβούλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο