Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Έρχονται κατασχέσεις για χιλιάδες αγρότες με «κόκκινα» δάνεια

Με δεσμεύσεις λογαριασμών και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι σε περιόδους κρίσης (γρίπη των πτηνών, μεγάλες ζημιές λόγω κακοκαιρίας) έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ανάλογες καταστάσεις καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και οι εγγυητές, ενώ χαοτική παραμένει η κατάσταση με τους συνεταιρισμούς οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

 Τις τελευταίες ώρες οι παραγωγοί κυρίως οι πτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση για τα δάνεια που πήραν για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν από τη γρίπη των πτηνών την περασμένη δεκαετία από την ΑΤΕ πριν αυτή χωριστεί σε καλή και κακή.
Οι τράπεζες προς το παρών δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αγωνία των παραγωγών. Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος «υπάρχει επιχειρηματίας ο οποίος προτείνει για την αποπληρωμή των δανείων του να δίνει 5.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 60.000 ευρώ το χρόνο αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό!».
Παράλληλα στο στόχαστρο των εταιρειών που έχουν αναλάβει την ενημέρωση των οφειλετών έχουν μπει και οι εγγυητές οι οποίοι δέχονται ισχυρές πιέσεις ενώ έχουν αρχίσει και οι δεσμεύσεις λογαριασμών τους. Πριν λίγες ημέρες έφθασε κατασχετήριο για 9.000 ευρώ.
Δεσμεύονται επιδοτήσεις, αναφέρει επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Σύμφωνα με τους συνεταιριστές το ύψος των «κόκκινων» δανείων φθάνει περίπου το 1 δισ. ευρώ για τα οποία ήδη οι εκκαθαριστές ζητούν οι οφειλέτες να τα ρυθμίσουν άμεσα, γιατί διαφορετικά θα ληφθούν δικαστικά μέτρα εις βάρος τους.
Τα μέτρα αυτά είναι σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο: Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σπιτιών, γεωργικών μηχανημάτων και επιδοτήσεων των δανειοληπτών και των εγγυητών τους. Για να μπει όμως σε καθεστώς ρύθμισης ένας αγρότης θα πρέπει να καταβάλει το 10% της συνολικής οφειλής και η αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο