Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Με επιτυχία η διημερίδα για την Αμβρακία που διεξήχθη στην Αμφιλοχία (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


Αξιοσημείωτη επιτυχία και απήχηση η διημερίδα για τη λίμνη Αμβρακία που διεξήχθη στην Αμφιλοχία με την συνδιοργάνωση του Δήμου και του Δικτύου πόλεων με λίμνες
«Σύνδεση – Δικτύωση – Συμμετοχή» αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η διημερίδα για τη λίμνη Αμβρακία που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαρτίου στο δημαρχείο Αμφιλοχίας.
Την πρώτη ημέρα της διημερίδας ο αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας και εκπρόσωπος του δήμου στο Δίκτυο πόλεων με λίμνες Νικόλαος Χούτας αφού καλωσόρισε τους ανθρώπους του Δικτύου στην Αμφιλοχία, σε μια ημέρα πένθους για το δήμο λόγω του θανάτου του Βασίλη Πολίτη, αναφέρθηκε στους σκοπούς της εκδήλωσης τονίζοντας ότι κατά τα χρόνια της κρίσης τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν δυστυχώς υποσκελισθεί στη δημόσια συζήτηση μια τάση που πρέπει όχι μόνο να αλλάξει αλλά και να συνδεθεί με την πορεία αναδιάταξης της χώρας.

 Στην συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Χούτας ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση με την Βασιλική Καρέλου, εκπαιδευτικό (συντ/χο) με ειδίκευση στη συστημική συμβουλευτική, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Δικτύου – Δήμαρχο Δωρίδας Γεώργιο Καπεντζώνη ο οποίος έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, παρουσιάζοντας ακολούθως διεξοδικά το Δίκτυο – τους σκοπούς και τις δράσεις που έχει αναλάβει από την σύστασή του. Αμέσως μετά χαιρέτισε την εκδήλωση ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης συγχαίροντας τους εμπνευστές της και αποκαλύπτοντας τις άγνωστες επιδράσεις για την Αμφιλοχία από παλαιούς σχεδιασμούς που είχαν σχέση με τη λίμνη Αμβρακία. Στην συνέχεια ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης βράβευσε για την πολυετή προσφορά του στην έρευνα και ανάδειξη των Φυσικών Λιμνών στην Ελλάδα και στις ιδιαιτερότητες της λίμνης Αμβρακίας στη ροή του χρόνου τον Δρ. Θεόδωρο Κουσουρή, Υδροπεριβαλλοντολόγο. Ο κ. Κουσουρής μάλιστα θύμισε στον δήμαρχο Αμφιλοχίας ότι είχαν συνεργαστεί πριν χρόνια στην ΕΕΤΑ.
Τον κ. Θ. Κουσουρή παρουσίασε στο κοινό η κα. Β. Καρέλου ως «Κουστό των Λιμνών της Ελλάδας». Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουσουρής παρέδωσε στον κ. Χούτα για το αρχείο του Δήμου ερευνητική του εργασία του 1979 για τη λίμνη Αμβρακία (Some hydrobiological characteristics in Amvrakia lake, Western Greece) πρόκειται για την πρώτη εργασία Έλληνα επιστήμονα για τη λίμνη Αμβρακία σε ξένο περιοδικό. Στην συμβολή άλλωστε του κ. Κουσουρή στην έρευνα της λίμνης Αμβρακίας αναφέρθηκαν επόμενοι ομιλητές. Η ομιλία του βραβευόμενου μαγνήτισε το κοινό ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι φωτογραφίες της λίμνης πριν από 40 χρόνια.
Τα θέματα που ανέπτυξαν οι επόμενοι ομιλητές περέδωσαν μια συνολική εικόνα για τη λίμνη Αμβρακία. Ο Γιώργος Κεχαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Υδάτινων Οικοσυστημάτων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Αγρίνιο) παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το ζωοπλαγκτό της λίμνης το οποίο την καθιστά σπουδαία από οικολογικής άποψης. Αμέσως μετά ο Χάρης Καφρίτσας, Πολιτικός Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.» παρείχε ενημέρωση για τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της λίμνης μέσα από την εφαρμογή του Τοπικού Προγράμματος CLLD – Leader (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) της Εταιρείας. Στην συνέχεια ο Ιερόθεος Ζαχαρίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωλογίας – Υδατικών Πόρων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Αγρίνιο) μίλησε διεξοδικά για τις φυσικοχημικές παραμέτρους, την τροφική κατάσταση και της χρήσεις γης της λίμνης Αμβρακίας φωτίζοντας πολλές άγνωστες πτυχές του οικοσυστήματός της. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Ιωάννη Λεονάρδου, Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας των Ζώων με έμφαση στην ιχθυολογία, για τα ψάρια με εμπορικό και οικολογικό ενδιαφέρον στη λίμνη Αμβρακία. Τις σύγχρονες εξελίξεις σε σχέση με την περιβαλλοντική διακυβέρνηση της λίμνης Αμβρακίας, ένα θέμα μεγάλης σημασίας, παρουσίασε διεξοδικά ο Γιάννης Σελιμάς, Περιβαλλοντολόγος, M.Sc., Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ολοκληρώνοντας τις εργασίες τις πρώτης ημέρας της διημερίδας. Η κα. Καρέλου μεταξύ των περισσότερων ομιλιών διάβαζε αποσπάσματα λογοτενικών έργων συναφή με το θέμα της εισήγησης χαρίζοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση. Την πρώτη μέρα αξίζει να σημειωθεί ότι παρακολούθησαν τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις πολλοί άνθρωποι από τις γύρω περιοχές της Αμφιλοχίας, στελέχη του Δικτύου πόλεων με λίμνες και εκπρόσωποι δήμων όπως του Παρανεστίου Δράμας.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν επίσης ο κ. Γιάννης Βαΐνας, π. βουλευτής, ο κ. Νίκος Τέλωνας π. δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο κ. Σωτήρης Προδρομίτης αντιδήμαρχος Ακτίου–Βόνιτσας, η δημοτική σύμβουλος Ακτίου–Βόνιτσας κα. Αθηνά Καρέλου, ο δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου και γραμματέας του Δικτύου πόλεων με λίμνες κ. Δημήτρης Σκορδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας κ.κ. Γρηγόρης Παπούλιας και Κώστας Κοπίδης, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΚΑΔΑ κ. Μάρκος Φουρλάνης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Στάνου κ. Θωμάς Ζαρκάδας, Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Γώγολος, Κεχρινιάς κ. Γεώργιος Σαγανάς – Τάρης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Ευστάθιος Τζέμος, διευθυντές των σχολείων της Αμφιλοχίας, η πρόεδρος του Κέντρου «Αμφιλοχίας Δίοδος» κα. Ειρήνη Φίλου, ο Γραμμ. του Π.Κ.Α Αμφιλοχίας κ. Κωνσταντίνος Μπεκιαράκης κ.α.
Την δεύτερη ημέρα της διημερίδας άνοιξε ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Χούτας αναφερόμενος στην σημασία της διάχυσης της γνώσης στην κοινωνία για περιβαλλοντικά θέματα, ευχαρίστησε τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων της Αμφιλοχίας που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση. Στην συνέχεια απήυθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο σχολικός σύμβουλος Π.Ε. κ. Ζησιμόπουλος ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους υπογραμμίζοντας την σημασία των περιβαλλοντικών δράσεων ως τμήμα της εκπαίδευσης. Ακολούθως βραβεύτηκε η ομάδα της Ε’ Τάξης του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας (1998 – 1999) ως η πρώτη ομάδα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την Αμφιλοχία που ασχολήθηκε με τη λίμνη Αμβρακία πριν από 20 χρόνια. Με συντονίστρια την κα. Β. Καρέλου η ομάδα αποτελούνταν από τους Περσεφόνη Αγρογιάννη, Δημήτριος Γιάχος, Μαρία Ζαπαντιώτη,Χρύσα Καρακούση, Λένα Καρανάσου, Δημήτρης Κοντός, Σπύρος Κοντός, Θανάσης Κορομηλιάς, Κτίστης Βασίλης, Κωστακιώτης Αλέξανδρος, Λαμπράκης Δημήτρης, Μπαμπάτσικος Γιώργος, Μπιστιντζάνος Δημήτρης, Χαρδαλιάς Θεόδωρος, Βίκυ Ντινόκα.
Η πρώτη εισήγηση της δεύτερης ημέρας ήταν του κ. Γεώργιου Σταμάτη, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ο οποίος μίλησε διεξοδικά για τη λίμνη Αμβρακία, τον τόπο, την ιστορία και τα μνημεία του. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου ήταν κατάμεστη από μαθητές σχολείων της Αμφιλοχίας και των δύο βαθμίδων. Η πρώτη παρουσίαση ήταν των μαθητών της Δ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας με τίτλο «Μύθοι για τη λίμνη Αμβρακία». Ακολούθησαν οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας με θέμα «Αμβρακία η μυστηριώδης Νύμφη». Η διαδραστική παρουσίαση τους πλαισιωνόταν με εκθέματα και κατασκευές που προέρχονταν από υλικά της λίμνης και βίντεο–παρουσίαση θεατρικού δρώμενου. Αμέσως μετά οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Αμφιλοχίας παρουσίασαν την εργασία τους με τίτλο «Αμβρακία: Μνημεία και οικισμοί γύρω απ’ τη λίμνη στο διάβα των αιώνων». Στην συνέχεια η περιβαλλοντική ομάδα της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Αμφιλοχίας παρουσίασε την εργασία «Περπατώντας στα ιστορικά, μυθολογικά και περιβαλλοντικά μονοπάτια του οικοσυστήματος Πεταλάς – Αμβρακία» ενώ αμέσως μετά μαθητές του σχολείου του Sassoferato της Κεντρικής Ιταλίας, που είχαν φθάσει την προηγούμενη ημέρα στην Αμφιλοχία στα πλαίσια του προγράμματος etwinning με το Λύκειο της Αμφιλοχίας, φιλοξενούμενοι του δήμου Αμφιλοχίας, παρουσίασαν το project «The water element in our lives» στο οποίο αναδεικνύονταν η ομορφιά και οι ιδιαιτερότητες του τόπου τους. Την μετάφραση στα ελληνικά στο κοινό έκανε η καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου κα. Βασιλική Δαμάλα. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των Ιταλών μαθητών οι δύο εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τους μαθητές παρέδωσαν στον αντιδήμαρχο Αμφιλοχία κ. Χούτα αναμνηστικά δώρα – βιβλία από το Sassoferato απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση εκ μέρους του δήμου τους προς τον Δήμο Αμφιλοχίας και τους μαθητές και καθηγητές της περιβαλλοντικής ομάδας του Ενιαίου Λυκείου Αμφιλοχίας να επισκεφθούν το Sassoferato ανταποδίδοντας την ζεστή φιλοξενία που είχαν στην Αμφιλοχία. Η διημερίδα έκλεισε με ομιλία της κας Καρέλου με τίτλο «Ένα βότσαλο στη λίμνη» στην οποία διασυνδέθηκαν οι σκοποί του Δικτύου και η βιωματική σχέση που οφείλει να διέπει την σχέση μας με το περιβάλλον.
Στην συνέχεια οι φιλοξενούμενοι καθηγητές και μέλη του Δικτύου πόλεων με λίμνες μαζί με τους μαθητές του σχολείου από την Ιταλία και του Λυκείου Αμφιλοχίας ακολούθησαν πρόγραμμα ξενάγησης που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές. Στην Παναγία Αμπρακιώτισσα τους φιλοξενούμενους υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο κ. Παναγιώτης Μπακαμήτσος και γυναίκες της Αμφιλοχίας με τοπικά εδέσματα. Την ξενάγηση έκανε ο κ. Σταμάτης ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι χαρακτήρισε την Αμπρακιά «Μυστρά της Αιτωλοακαρνανίας».
Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν μέλη του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας τα οποία ήταν ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Η υποδοχή απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις και συνεχίστηκε στον Στάνο. Τους καλεσμένους υποδέχθηκε με ζεστό τρόπο ο πρόεδρος του χωριού κ. Θωμάς Ζαρκάδας και ο σύλλογος Γονεών και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Στάνου. Στους επισκέπτες επίσης δόθηκαν τα δημοφιλή προϊόντα «Τζίφρης». Η διημερίδα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με τη μαγευτική θέα από την πλατεία του χωριού στη λίμνη Αμβρακία.
Η ολιστική προσέγγιση που επέλεξαν οι διοργανωτές και ειδικά η συμμετοχή των σχολείων απέσπασε τα θερμότερα σχόλια από τους ανθρώπους του Δικτύου πόλεων με λίμνες και τον πρόεδρο του Γ. Καπεντζώνη. Επίσης η εθελοντική παρουσία στο εγχείρημα της κας. Β. Καρέλου αποτέλεσε ένα θετικό παράδειγμα για την ενεργή στάση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα, γεγονός που επίσης εκθειάστηκε από τον Πρόεδρο του Δικτύου – δήμαρχο Δωρίδας κ. Καπεντζώνη ο οποίος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των σχολείων.
Η λίμνη Αμβρακία μοιάζει μετά από αυτή τη διημερίδα που χαρακτηρίστηκε για την ποιότητά της να είναι περισσότερο γνωστή και λιγότερο άγνωστη και αυτό για πρώτη φορά αφορά μικρούς και μεγάλους.
Το ενδιαφέρον για τις λίμνες συνεχίστηκε και τις επόμενες δύο ημέρες στο Αγρίνιο. Ειδικότερα το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου στο ξενοδοχείο Imperial. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γ. Σ. παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία στα οποία τα μέλη μπορούν να ενταχθούν, η Κοινοτική Οδηγία «Water – Energy – Food Nexus». Επίσης έγινε ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και το ρόλο του Δικτύου ως φορέα υποστήριξης των μελών του, για να ενταχθούν στο Σύμφωνο. Από την πλευρά του Δήμου Αμφιλοχίας συμμετείχε στην Γ. Σ ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Χούτας, ο ιχθυολόγος (υπάλληλος του Δήμου – ΜΟΔ Α.Ε.) κ. Χρήστος Ζάγκας και η εξωτερική συνεργάτης κα. Μαργαρίτα Μακρή. Τις εργασίες επίσης παρακολούθησε ως προσκεκλημένη του Δικτύου πόλεων με λίμνες η κα. Βασιλική Καρέλου που έλαβε το λόγο στο τέλος της Γ. Σ. αναφερόμενη στην σημασία του Δικτύου για την Σύνδεση, τη Δικτύωση και τη Συμμετοχή σε ζητήματα περιβάλλοντος. Άλλωστε όπως επισημαίνεται από το Δίκτυο «Το Νερό είναι η κινητήρια δύναμη της φύσης».







e-maistros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο