Ποιοι κινδυνεύουν και ποιοι έχουν ήδη μπει στη «μαύρη λίστα» – Στο στόχαστρο άμεσα 1,3 εκατομμύρια πολίτες   
Ξεκινάει σύντομα η ηλεκτρονική διασταύρωση καταθέσεων και εισοδημάτων
Ραντεβού μπορεί να έχουν με τον εφοριακό 1,3 εκατομμύρια πολίτες (σε πρώτη φάση) χωρίς καν να το γνωρίζουν ακόμη. Ουσιαστικά η εφορία βάζει μπροστά τον «Μεγάλο Αδελφό» το σύστημα δηλαδή των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων όλων των κινήσεων των λογαριασμών σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που δηλώνει ο καθένας.

Εάν στο σύστημα «χτυπήσει» κόκκινο, αν δηλαδή κάποια κίνηση του λογαριασμού από έμβασμα, κατάθεση κλπ δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα, τότε, άμεσα το ποσό ή οι επανακαταθέσεις θα αφαιρούνται από τους λογαριασμούς.

Μικροποσά (χωρίς να έχει αναφερθεί συγκεκριμένο ύψος) δεν θα λαμβάνονται υπόψη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι όταν κάτι «χτυπάει στο μάτι» των εφοριακών τότε εκτός της δέσμευσης των ποσών ή άλλων ποσών σε λογαριασμούς ο πολίτης θα καλείται να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες εάν δεν είναι επαρκείς θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμα και χαράτσια.
Σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο περίπου 500.000 άτομα τα οποία τα περασμένα χρόνια έχουν κάνει εμβάσματα ή έχουν κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ., όμως στη συνέχεια θα μπουν στο στόχαστρο και άλλοι. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί και θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή η κινήσεις που αφορούν σε περίπου 1.300.000 ΑΦΜ.
Με τη διασταύρωση γίνεται σύγκριση των ποσών που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου ανά έτος με το ποσό που δηλώνεται ως εισόδημα στο ίδιο έτος από τον φορολογούμενο. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με το νέο λογισμικό γίνεται φιλτράρισμα των μεταφορών ποσών μεταξύ λογαριασμών του ίδιου του φορολογούμενου καθώς και «παραμερισμός» των μικροποσών που έχουν διακινηθεί.
Όσοι εντοπισθούν στη διασταύρωση θα λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο από την εφορία προκειμένου, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.
Οι περισσότεροι Αγρινιώτες θεωρούν πως το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα και να αφορά κάθε βαλάντιο και πολίτες με οποιαδήποτε οικονομική επιφάνεια, διαφορετικά δεν πρόκειται παρά να είναι ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο, χωρίς ίχνος δικαιοσύνης. Επιπροσθέτως, πολλοί θεωρούν πως η εισαγωγή του πλαστικού χρήματος στη ζωή μας, πρέπει να γίνει με ελεγχόμενο και κυρίως δίκαιο τρόπο, διαφορετικά η παραοικονομία θα «φουντώσει» ακόμη περισσότερο και αντί για βήμα μπροστά θα υπάρξει μεγαλύτερος «σκοταδισμός» στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα βλάψει την κοινωνία άμεσα.
Ο Αθανάσιος Μπαλαμάτσης επεσήμανε: «πιστεύω πως είναι σημείο των καιρών. Προσπαθούν να πιάσουν την φοροδιαφυγή. Αν είναι σωστό ή λάθος θα το κρίνουν άλλοι, αλλά θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί σε όλους. Από την στιγμή που το πλαστικό χρήμα μπήκε στην ζωή μας θα συμβεί και θα καθιερωθούν παντού τέτοιου είδους διασταυρώσεις».
Ο Θεόδωρος Χήρας τόνισε: «σαν μέτρο είναι καλό, αλλά το θέμα είναι αν αφορά όλους τους πολίτες. Εννοώ δηλαδή αν αφορά επιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές και όχι μόνο τον λαό. Δεν νομίζω πως θα υπάρχουν εκπλήξεις, το κεφάλαιο έχει τα χρήματα, ο λαός δεν έχει τίποτα, οπότε είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Είναι όλα παγίδα και εκβιασμός για τον λαό και τίποτε περισσότερο».
Ο Γιώργος Ρούσης σχολίασε: «πρέπει πρώτα να είναι πιο δίκαιοι ως προς τον συμψηφισμό χρεών ιδιωτών και δημοσίου. Να γίνει πιο λειτουργική η Δ.Ο.Υ  πρώτα για το κοινό και ύστερα να αρχίσει να βάζει πρόστιμα, γιατί ως προς αυτό άλλο τίποτα. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει δικαιοσύνη».
Ο Χριστόφορος Κορδάτος ανέφερε: «θα είναι πάρα πολύ καλό το μέτρο, αλλά πρέπει να ξεκινήσει από την κεφαλή και να φτάσει στον τελευταίο. Να μην εξαιρούνται δηλαδή βουλευτές, δικαστικοί, διευθυντές κ.α. Πρώτα πρέπει να ελέγχονται αυτοί και μετά οι απλοί πολίτες για να υπάρχει παραδειγματισμός. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο και πρέπει ο κόσμος να μυηθεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τότε υποχρεωτικά θα είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δεν πρέπει να κρύβουμε τίποτα. Το κράτος μας αναγκάζει να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Εγώ αναγκάστηκα να κάνω δουλειά με μαύρο χρήμα, διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος».
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»