Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: ANOIXTH EΠΙΣΤΟΛΗ στον κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΝΕΛΗ νέο προέδρο δημοτικού συμβουλίου Ακτίου Βόνιτσας

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 
ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ απo  ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΝΟΙΧΤΗ επιστολή  στο Νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κουνέλη Γιάννη
                     Πρόσφατα εκλεχτήκατε κ. Κουνέλη  στη τιμητική θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας για τα επόμενα δυόμιση χρόνια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Σας εύχομαι  από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που καλείστε να φέρετε εις πέρας.
       Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια υπήρξε τις περισσότερες φορές επιεικώς απαράδεκτη. Τούτο δεν ήταν  μόνο απόρροια  της πολιτικής ανεπάρκειας του προκατόχου σας αλλά στην ανοχή που έδειχνε ο πολιτικά ανίσχυρος Δήμαρχος κ. Αποστολάκης στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου............


         Αυτό τον εξυπηρετούσε πολιτικά βραχυπρόθεσμα, έπληξε όμως το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου τουλάχιστον ως προς τη λειτουργία του. Aν είχε πολιτικό ανάστημα  ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης όφειλε το προκάτοχο σας να τον είχε αποπέμψει.
    Κατά συνέπεια οφείλετε κ. Κουνέλη να αποκαταστήσετε το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου θέτοντας δημοκρατικούς κανόνες στη λειτουργία του αμέσως. 
   -Οφείλετε να είστε Πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι να είστε υπάλληλος του Δημάρχου που σας πρότεινε.
 -Οφείλετε να εφαρμόζετε το κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το νόμο για το Καλλικράτη και όλες τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.
      -Δεν μπορεί ο προϋπολογισμός του 2017 για παράδειγμα να έρχεται προς ψήφιση την 28η Φεβρουαρίου 2017 εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπεύσεις του Δημάρχου και της Δημοτικής του Ομάδας. Το άρθρο 159 του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει πότε και πως γίνεται η ψήφιση του προϋπολογισμού.  Και όταν ο γράφων ζήτησε το λόγο να επισημάνει τη παρατυπία και να πει τη γνώμη του για το προϋπολογισμό ο προκάτοχος σας μου είπε: «Έλα που θα σας  δώσω το λόγο για το Προϋπολογισμό».
       -Δεν μπορεί να μην δίνεται ο λόγος στο γράφοντα για να κάνω συγκεκριμένες ερωτήσεις στον εισηγητή του προϋπολογισμού Ειδικό Ταμία του Δήμου ή στο Δήμαρχο που πήρε το λόγο. Αυτό είναι αντιδημοκρατική διαδικασία. Είναι έλλειψη σεβασμού στους Δημότες. 
      -Δεν μπορεί να μην δίνεται ο λόγος στον γράφοντα στη συζήτηση για τον απολογισμό των προηγούμενων ετών. 
     -Δεν μπορεί να μην έχει  γίνει ποτέ ο Απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής , διαδικασία γνωστή ως λογοδοσία  του Δημάρχου (άρθρο 217 του κώδικα). Αυτό είναι αντίθετο με το κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
      Η συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης διαρκεί το πολύ μία ώρα. Αυτό πολλές φορές δεν εφαρμόστηκε. Την ευθύνη εκτός από το προκάτοχο σας έχει και ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης. Πολλές φορές αν όχι τις περισσότερες ο λόγος του δεν έχει αρχή, μέση  και τέλος. Φλυαρεί ασυστόλως χωρίς να απαντά στην ουσία. 

   Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υποχρεωμένος στους Δημότες που παρευρίσκονται  και ζητούν το λόγο να τους διευκολύνει να ρωτούν και να εκθέτουν τις απόψεις τους. Ποτέ οι πολλές απόψεις δεν έβλαψαν αυτόν που παίρνει αποφάσεις. Αντίθετα τον βοηθούν να έχει μια σφαιρική άποψη πριν αποφασίσει.
     -Είστε υποχρεωμένος να προωθείτε τη λαϊκή συμμετοχή στις υποθέσεις των δημοτών. 
    -Είστε υποχρεωμένος να διασφαλίζεται τη πληροφόρηση των δημοτών σε ζητήματα που τους αφορούν και δεν έχετε δικαίωμα να απαντάτε σε αιτήσεις για χορήγηση εγγράφων ή πρακτικών ότι η αίτηση σας τυγχάνει απορριπτέα. 
   -Είστε υποχρεωμένος να υπακούετε σε εισαγγελικές παραγγελίες για τη χορήγηση εγγράφων ή πρακτικών.

Στο άρθρο 69 του νόμου για το Καλλικράτη στη παράγραφο 3 αναφέρεται:
     Το δημοτικό Συμβούλιο δια του προέδρου του, δύναται να καλεί στη συνεδρίαση δημοτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες για να του δώσουν πληροφορίες σχετικές με τα θέματα που συζητούνται. Επιδιώκει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των Δημοτών. Δεν λέει όπως λάθος παρερμηνεύτηκε δύναται ο Πρόεδρος να δίνει το λόγο στους Δημότες όταν αυτός θέλει.
   -Προχωρήστε σε συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με χρονικά όρια.
   -Προχωρήστε στη μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω του διαδικτύου.

    -Είστε υποχρεωμένος να ενθαρρύνετε και να προωθείτε κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο λειτουργίας του δήμου.
    -Είστε υποχρεωμένος να μην επιτρέπετε τη συμμετοχή και ψηφοφορία σε θέμα, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ακόμη και του ίδιου του Δημάρχου εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας  έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον.
    Πρέπει να έχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι , οι Τοπικοί Σύμβουλοι, οι Δημότες ίσες ευκαιρίες να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

     Θα πρότεινα Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου κ Κουνέλη στην άμεση εφαρμογή του άρθρου 217 με θέμα τον Απολογισμό πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής. Εκεί θα γίνει συζήτηση σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δράσης της δημοτικής δράσης. 
      Να  καλέσετε τους φορείς, τους συλλόγους, τα πολιτικά κόμματα, τους Δημότες και να ακούσουν και καταγράψουν ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή τις απόψεις τους. Είναι μια κίνηση που θα δώσει άλλο αέρα και μια δυναμική από τη πλευρά σας. Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Ίσως μια αίθουσα εκδηλώσεων σε σχολική μονάδα της Βόνιτσας θα ήταν πιο χρήσιμη. 
        Επιπρόσθετα προτείνω με τη βοήθεια των αρμόδιων Αντιδημάρχων ψάξτε να δείτε τι γίνεται με την υπηρεσία ψηφιακή σύγκλιση πού κόστισε στους Δημότες 385.000 ευρώ και μέχρι τώρα λειτουργεί μια ιστοσελίδα και αυτή ελλιπής και πρόχειρη.

Νομιμότητα -Διαφάνεια- Συμμετοχή.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

2 σχόλια:

  1. ΚΩΣΤΑ ΠΕΣ ΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΣΟΛΔΑΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΠΑΛΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ ....ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΟ ΕΝΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε σε φοβούνται και δεν σου δίνουν το λόγο. Τους έβγαλες στο ξέφωτο. Συνέχισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο