Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Το 50% από το παγκάρι θα πηγαίνει για τα εφάπαξ των ιερέων

Από το παγκάρι σε ξωκλήσια και παρεκκλήσια θα προέρχεται το 50% του εφάπαξ των ιερέων που βγαίνουν στη σύνταξη, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 781/2017 απόφασή του. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η υπουργική απόφαση του 2009 που προβλέπει ότι το 50% των ακαθαρίστων εσόδων των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων περιέρχονται στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.7.2009 απόφαση του υπουργού Απασχόλησης με την οποία το 50% των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων των ιερών παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων θα πηγαίνουν στην καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους ιερείς.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς των προσφευγόντων και έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζεται καμία συνταγματική διάταξη και δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ): "...Δεν αποτελεί παρά συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησίων και εξωκκλησίων στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών". Επισημαίνουν μάλιστα ότι η αναγκαιότητα του μέτρου "αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο (ΤΠΔΥ)".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο