Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

«Καμπάνα» 1 εκατ. ευρώ για τη Μανωλάδα και τα …»ματωμένα» φραουλοχώραφα


Βαρύ πρόστιμο για την υπόθεση των εργαζομένων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας, έπειτα από μία σημαντική απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
Το Aνώτατο Δικαστήριο εξέτασε σήμερα την προσφυγή των 42 υπηκόων Μπανγκλαντές, οι οποίοι εργάζονταν απλήρωτοι στα χωράφια παραγωγής φράουλας της Μανωλάδας, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες και απειλούμενοι από ένοπλους φρουρούς.

Η απόφαση
Ομόφωνα το Δικαστήριο δικαίωσε τους 42 εργάτες γης στη χώρα και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 4, παρ. 2 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η καταναγκαστική εργασία.
Βαρύ πρόστιμο για την υπόθεση των εργαζομένων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μαςΌπως, δε, αναφέρεται στο σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης για την Ελλάδα, η καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν, χωρίς να πληρωθούν, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, επίσης, απαγορευμένης εμπορίας ανθρώπων.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να αποτρέψει μία κατάσταση εμπορίας ανθρώπων, δεν μπόρεσε να προστατεύσει τα θύματα της καταναγκαστικής αυτής εργασίας, δεν βοήθησε στη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής έρευνας για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν και δεν μπόρεσε να τιμωρήσει τους υπευθύνους.
Για όλα αυτά και σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει, ως αποζημίωση, στον καθένα από τους 42 προσφεύγοντες το ποσό των 16.000 ευρώ (συνολικά 672.000 ευρώ) και από 12.000 ευρώ στον καθένα για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν (συνολικά 504.000 ευρώ) καθώς και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και δαπάνες, που ανέρχονται στα 4.363,64 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στις 18 Απριλίου 2013 εκτυλίχθηκαν σκηνές «Άγριας Δύσης», όταν οπλισμένοι με καραμπίνες επιστάτες φραουλοπαραγωγών άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως κατά αλλοδαπών εργατών γης που διεκδικούσαν τα πενιχρά δεδουλευμένα τους.
Στόχος, τότε, των οπλισμένων «σερίφηδων» των παραγωγών φράουλας αποτέλεσαν περίπου 200 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν νομίμως στη χώρα μας και ζήτησαν από τους επιστάτες τα δεδουλευμένα έξι μηνών που τους όφειλε η επιχείρηση.
tempo24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο