Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση Καραγκούνη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με της την ονομασία της επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμάτας».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ Κώστας Καραγούνης έκανε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Η ερώτηση έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ  Τον Αξιότιμο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Αποστόλου Ευάγγελο
ΘΕΜΑ : Αναίρεση της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ 4044/B/16.12.16 απόφασης του Υ.Α.Α.T.


Αξιότιμε, κε Υπουργέ,
Ερωτήματα προκαλεί το πισωγύρισμα μέσα σε μόλις 14 ημέρες από την δημοσίευση της απόφασης (ΦΕΚ4044/B/16.12.16) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με της την ονομασία της επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμάτας».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης με την απόφαση 3247/137259/16 (ΦΕΚ 4044 Β/16-12-2016): «Μητρώο ποικιλιών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της αρ. 2955/120333/26-10-2016 εντάσσει στον εθνικό κατάλογο της ελιάς Καλαμών και το συνώνυμο Καλαμάτα και δίδει έτσι λύση σε προβλήματα μείζονος σημασίας για τις εξαγωγές της ελιάς. Ενός προϊόντος που αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της χώρας μας. Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου αναίτια και χωρίς καμία λογική με νέα απόφαση, ακυρώνει την προηγούμενη και μάλιστα με τη συνυπογραφή του υφυπουργού του! (ΦΕΚ 4460/Β/30-12-16).
Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά τη σύγχυση που υπάρχει στην ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» και την επωνυμία «Kalamata Olives». Επίσης γνωρίζετε ότι λόγω της πιστής τήρησης των εμπορικών κανονισμών -όσον αφορά ιδίως στην προστασία των ονομασιών προέλευσης – ευρωπαϊκοί εξαγωγικοί προορισμοί όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Δανία κ.α έχουν ήδη αποσύρει από τα ράφια τους ελιές Καλαμάτας  και έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς δεν αναγράφουν ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας και αρνούνται να πωλούν συσκευασίες που αναγράφουν “Kalamon Olives”.
Την ίδια ώρα όμως που η Ελλάδα αναίτια πισωγυρίζει, η Ιταλία και η Κύπρος εντάσσουν στα αντίστοιχα Μητρώα Ποικιλιών τους την “Kalamata Olives”!
Είχατε μία ευκαιρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διορθώσετε μια σοβαρή στρέβλωση – εμπόδιο στην ονομασία της Ελιάς Καλαμάτας. Είχατε την ευκαιρία να την εντάξετε στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, χωρίς να αλλοιώσετε τον ΠΟΠ χαρακτηρισμό. Πήγατε να το κάνετε, αλλά υπαναχωρήσατε δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς.

Ερωτάται ο υπουργός:


1.Γιατί ανατρέψατε την απόφαση αυτή και αδειάσατε τον υφυπουργό σας κύριε Αποστόλου; Ερωτάται ωστόσο και ο υφυπουργός σας πώς «πείσθηκε» ότι είχε λάθος και αυτο-αναιρέθηκε δύο εβδομάδες μετά;
  1. Τι απαντάτε στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας που δεν μπορούν να εξάγουν την ελιά Καλαμάτας με αυτήν την ονομασία αν και παράγουν το 44%  της εν λόγω ποικιλίας; Τί απαντάτε στους παραγωγούς της Λακωνίας που παράγουν το 27% της συγκεκριμένης ποικιλίας; Της Φθιώτιδας που παράγουν το 17%;

Σημειωτέον ότι ο νομός Μεσσηνίας παράγει περί το 4%-7%

  1. Ποιος είναι ο στρατηγικός σας σχεδιασμός για τις εξαγωγές στην επιτραπέζια ελιά;
  2. Από που δεχθήκατε «πιέσεις» για να ανακαλέσετε στις 22 Δεκεμβρίου την προηγούμενη  απόφαση; Μήπως γιατί την επόμενη ημέρα -στις 23 Δεκεμβρίου – ο πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν την Καλαμάτα και θέλατε να μην «ταράξετε τα νερά» ;
  3. Σκοπεύετε να επαναφέρετε την 3247/137259/16 (ΦΕΚ 4044 Β/16-12-2016) απόφαση του Υ.Α.Α.Τ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο