Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΙΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δελτίο Τύπου

  Αίτημα προς την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, κ. Αναστασία Τογιοπούλου, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα της ανάρτησης των  νέων δασικών χαρτών και των συνεπειών που θα έχουν για τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας αλλά και της περιφέρειάς μας. Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται:

Πάτρα 7/2/2016 
Προς την κ. Αναστασία Τογιοπούλου,
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Αίτημα για συζήτηση θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας  

Θέμα:”Για τους νέους δασικούς χάρτες”.

Η πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 33 περιοχές της Ελλάδας αφενός αποκάλυψε παράνομες αλλαγές στη χρήση και των χαρακτήρα δασών και δασικών εκτάσεων, αφετέρου μια σειρά λάθη τείνουν να μετατραπούν σε ένα επιπλέον βραχνά για την μικρομεσαία αγροτιά.
      Μικρομεσαία αγροτιά που δέχεται απανωτά χτυπήματα από την αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο πραγματοποιεί και αυτήν την περίοδο μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα και στην περιφέρειά μας.........



  Οι πολιτικές ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και όλων των προηγούμενων είναι τεράστιες.
      Τα λάθη οφείλονται στο ότι σε μεγάλες εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από πυρκαγιές, έχουν συμπεριληφθεί και εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν μη δασικές, αλλά κυρίως γεωργικές εκτάσεις.
      Για παράδειγμα, στο Νομό Ηλείας με έκταση 2,6 εκατ. στρέμματα, η αναδασωτέα περιοχή από την πυρκαγιά του 2007 έχει έκταση 720.000 στρεμ., δηλαδή το 28% περίπου της έκτασης του νομού. Η κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας έγινε με βάση την αρχική αποτύπωση, με πολιτική ευθύνη της τότε κυβέρνησης, με χονδρικό περίγραμμα και δεν υπήρξε περιγραφή - αποτύπωση - εξαίρεση για τις εντός του περιγράμματος μη δασικές εκτάσεις. Το πρόβλημα είναι σοβαρό σε όλους τους δήμους, εμφανίζεται όμως ιδιαίτερα οξυμένο στους δήμους Πύργου, Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως όπου τα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ ως αγροτεμάχια, κρίθηκαν αναδασωτέα πάνω από 30%.
     Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές και από άλλες αιτίες π.χ. γεωργική γη κοντά σε δασικές εκτάσεις, όταν εγκαταλείφθηκαν οι αγροτικές εκτάσεις, λειτούργησε φυσική αναδάσωση κ.ά. Προκειμένου οι αγροτοκτηνοτρόφοι να καταθέσουν προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κ.λπ. για τη σύνταξη της ένστασης, καλούνται να καταβάλλουν χαράτσι από 300 έως 4.000 ευρώ. Κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

    Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας ζητάει την συζήτηση του θέματος στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο ώστε να διεκδικηθεί:
•Η λήψη όλων των απαραίτητων χρονικά και διοικητικά μέτρων από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις - αντιρρήσεις, αφού το ίδιο το κράτος τα δημιούργησε. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
•Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
•Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
•Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κ.λπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

Κοτοπούλης Σπύρος
Κοτσιλιάνος Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο