Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Αιτωλοακαρνανία: Κόντρα ΤΟΕΒ – Περιφέρειας


Η προωθούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τους Δήμους στις Περιφέρειες ανοίγει τον ασκό του Αιόλου
Κόντρα ΤΟΕΒ – Περιφέρειας
Διάσταση απόψεων


Μετά την εποχή της πλήρους κατάρρευσης στους ΤΟΕΒ οι εργαζόμενοι μπήκαν σε μια εποχή ανασυγκρότησης των οργανισμών αυτών και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά του ελέγχου τους από τους Δήμους στις Περιφέρειες φέρνει τριγμούς και αντιδράσεις από την πλευρά των Περιφερειών, οι οποίες «βλέποντας» τον κατήφορο των ΤΟΕΒ, θεωρούν, όπως επισημαίνει στη «Σ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος ότι η Κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι στις Περιφέρειες για τις οποίες θεωρούν πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, επαναλαμβάνοντας έτσι την «μεταφορά» του παρελθόντος από τις Νομαρχίες στους Δήμους. Τότε, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά, διότι, η «μεταφορά» αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στους Δήμους συνοδεύονταν από προσωπικό και φυσικά από πόρους, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα».
                             Κώστας Μητρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας



Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Μητρόπουλος: «πέραν του «τυπικού» του θέματος, δεν έχει προβλεφθεί να γίνει ούτε οικονομικός έλεγχος ο οποίος θα έδειχνε το μέγεθος του προβλήματος που υφίσταται στους ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει τι επικρατεί, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει πως τα χρέη και τα ελλείμματα μπορεί να προέρχονται ακόμη και από την εποχή των Νομαρχιών».
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι: «το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η μεταφορά από τους Δήμους στις Περιφέρειες δε συνοδεύεται με προσωπικό και πόρους. Το άμεσο πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί στους αγρότες που πρέπει να δουλέψουν κατά την καλλιεργητική περίοδο. Η κυβέρνηση, πριν λάβει την απόφαση αυτή θα έπρεπε τουλάχιστον να μπει στην διαδικασία να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία των ΤΟΕΒ και να αναπτύξει διάλογο ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Υπάρχουν ελλείμματα ή χρέη; Ποιος θα τα καλύψει και με τι χρήματα; Μέσα από την συζήτηση που κάναμε στην Περιφέρεια θέσαμε προς το υπουργείο τις απόψεις μας, γιατί δεν πρέπει να γίνει η μεταφορά από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να συνοδεύεται με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό που να γνωρίζει τις ανάγκες των ΤΟΕΒ».
Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Με την «μεταφορά» από τους Δήμους στις Περιφέρειες «βλέπουν» μάλιστα την διάσωση πολλών ΤΟΕΒ, αφού θα γίνεται ο έλεγχος όπως προβλέπεται και θα μπει «τέλος» στο φαινόμενο ότι πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα δεν έχουν πραγματοποιήσει ποτέ έλεγχο, ενώ παράλληλα, η «μεταφορά» αυτή θα δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα, αφού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και βοηθά και τους αγρότες.
                                         O Βλάσης Σφυρής Διευθυντής ΓΟΕΒ Αχελώου



Ο Διευθυντής του ΓΟΕΒ Αχελώου Βλάσης Σφυρής δήλωσε για το θέμα στη «Σ»: «με τις προωθούμενες διατάξεις περί Ο.Ε.Β αίρονται τα προβλήματα με την διαίρεση της Εποπτείας των Οργανισμών (ΤΟΕΒ Δήμοι – ΓΟΕΒ Περιφέρεια) και όλες οι αρμοδιότητες της εποπτείας τώρα μεταφέρονται στις αιρετές Περιφέρειες, κάτι που ήταν πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας αλλά και της πλειονότητας των ΟΕΒ. Αποσαφηνίζεται ακόμη ότι οι Ο.Ε.Β αποτελούν οργανισμούς κοινής ωφέλειας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με την ενέργεια αυτή επιλύεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις εφορίες και τη νομική υπόσταση των οργανισμών. Λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα των Ο.Ε.Β σχετικά με όσα δημιούργησαν οι μνημονικές δεσμεύσεις αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού. Με την προωθούμενη διάταξη αίρονται οι διαδικασίες που καθιστούσαν αδύνατη την πρόσληψη προσωπικού και δίδεται η δυνατότητα στους Ο.Ε.Β να αποκτήσουν το κατάλληλο προσωπικό ώστε να επιτελέσουν το έργο που τους έχει ανατεθεί. Οι προωθούμενες διατάξεις δεν λύνουν όλα τα προβλήματα των Ο.Ε.Β, κινούνται όμως στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύουμε πως με την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών θα επιτευχθεί το καλύτερο».
Συμπληρωματικά, ο κ. Σφυρής για την διευκρίνιση πολλών θεμάτων που φαίνεται να έχουν ερμηνευτεί εσφαλμένα προκαλώντας αναστάτωση υπογράμμισε πως: «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και γενικότερα οι περιφέρειες δεν αναλαμβάνουν το χρέος των Οργανισμών. Οι οργανισμοί είναι αυτοδιοικούμενοι και οι υποχρεώσεις τους καλύπτονται από τους αγρότες. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει μόνο τον έλεγχο. Με την μεταφορά αυτή στην Περιφέρεια θα γίνεται καλύτερος έλεγχος. Επαναλαμβάνω πως η περιφέρεια δεν αναλαμβάνει κάτι άλλο πέραν του ελέγχου, γιατί μέχρι τώρα, άλλοι Δήμοι ανά την Ελλάδα έκαναν ως όφειλαν τον έλεγχο και άλλοι δεν έκαναν καθόλου έλεγχο. Δεν προβλέπει ούτε το νομοσχέδιο η κάθε Περιφέρεια να αναλάβει το χρέος των οργανισμών. Η Περιφέρεια πρέπει να είναι αρωγός στα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και όχι απέναντι. Ακόμη και για τους αγρότες δεν αλλάζει κάτι και έπειτα είναι προς όφελός τους να υπάρχουν οι οργανισμοί αυτοί. Στην Αιτωλοακαρνανία παλαιότερα υπήρχαν 41 ΤΟΕΒ και σήμερα λειτουργούν μόνο 19. Οι υπόλοιποι έκλεισαν λόγω κακοδιαχείρισης. Αυτό θέλουμε να εξαλείψουμε και γι’ αυτό ήταν πάγιο αίτημά μας η μεταφορά του ελέγχου στις Περιφέρειες».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο