FaceBook

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Υπουργείο Οικονομικών καλεί «Εργασίας»: Τα μπλοκάκια κλείνουν μαζικά

Πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς διαπιστώνεται πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έμειναν εκτός της εφαρμογής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που από χθες, με σημαντική καθυστέρηση και αρκετά τεχνικά προβλήματα, έχει τεθεί σε λειτουργία, ενημερώνοντας 1,04 εκατ. ασφαλισμένους για το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν στο τέλος Φεβρουαρίου.


Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις που εκφράζονται και από το υπουργείο Οικονομικών για το μαζικό κλείσιμο των δελτίων παροχής υπηρεσιών, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πληγή στα έσοδα τόσο του Δημοσίου όσο και του ΕΦΚΑ, ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αρκετούς βουλευτές να φοβούνται νέο φιάσκο με τα «μπλοκάκια», τύπου ΕΝΦΙΑ.

Η προβληματικότητα της διάταξης για τα «μπλοκάκια» είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την πρώτη ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου. Οσοι γνώριζαν από κοινωνική ασφάλιση είχαν προεξοφλήσει ότι στην πράξη η προσπάθεια επιμερισμού των εισφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με «μπλοκάκι» δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να διαρραγεί η επαγγελματική σχέση των δύο μερών.

Αλλά και στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης είχε επισημανθεί ότι η επιβάρυνση στους μισθωτούς με ταυτόχρονη δεύτερη ασφάλιση, κυρίως στους νέους που μέχρι πρότινος είχαν απαλλαγεί, θα είναι δυσβάσταχτη και θα επιφέρει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Βέβαια, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών. «Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά τις εξελίξεις και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρότι η επίμαχη πρόβλεψη της παραγράφου 9 του άρθρου 39 δεν ήταν κατόπιν απαίτησης των δανειστών.

Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με φορείς και αναζητείται τρόπος εφαρμογής της διάταξης, με ανοικτό το ενδεχόμενο όχι αλλαγής του πλαισίου αλλά της διαδικασίας, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη και προς όφελος του ασφαλισμένου.

Η πρώτη ημέρα ανάρτησης των ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χαρακτηρίστηκε από τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας που δεν μπόρεσε να αντέξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία έχει αναλάβει τον τεράστιο όγκο της διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ ΕΦΚΑ και Taxis.

Το σοκ για χιλιάδες ασφαλισμένους ήταν μεγάλο, καθώς διαπίστωσαν ότι καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίως υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, με βάση εισοδήματα του 2015. Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα θα δημοσιοποιούνται σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις και για να αποφευχθούν τα λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Μάλιστα, στελέχη του νέου υπερταμείου κύριας ασφάλισης επισημαίνουν ότι όποια διαφορά προκύψει θα διορθωθεί στα ειδοποιητήρια των επόμενων μηνών και σίγουρα με την τελική εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του 2017.


Οι εισφορές για μέλη Δ.Σ., αγροτικών συνεταιρισμών

Στο 34,10% ανέρχεται το ποσοστό εισφορών που θα καλούνται εφεξής να καταβάλλουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. Αν μάλιστα είναι εργαζόμενοι της εταιρείας ως μισθωτοί –για παράδειγμα ως διευθυντικά στελέχη– και ταυτόχρονα μετέχουν με αμοιβή στο Δ.Σ. της εταιρείας, θα καταβάλλονται διπλές εισφορές.

Ως μισθωτοί θα καλούνται να πληρώσουν 16% του εισοδήματός τους, με τον εργοδότη να καλύπτει παράλληλα το 25,06% (συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου 41,06%), ενώ ως μέλη του Δ.Σ. θα καταβάλλουν εισφορές 12,72% επί των αμοιβών τους για αυτό, με τον εργοδότη να καταβάλλει άλλο ένα 21,38% (συνολικά εισφορές 34,10%).

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ καθορίζει αναλυτικά το ύψος των εισφορών και τα πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης που αφορούν τα μέλη διοικητικών συμβουλίων που παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Η εγκύκλιος αφορά διευθυντές, γενικούς διευθυντές, εντεταλμένους, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλους καθώς και διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισμών, εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τις εισπραττόμενες αμοιβές.

Αφορά, επίσης, τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή κατ’ αποκοπήν, καθώς και μέλη διοικητικών συμβουλίων αγροτικών συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι από 1/1/2017 συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή τα ισχύοντα για τα πρόσωπα που ως διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλοι, διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισμών παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προς το νομικό πρόσωπο της εταιρείας ή του συνεταιρισμού με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ εντάσσονται ως νέα κατηγορία ασφαλισμένων - εισφερόντων στον ΕΦΚΑ τα μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισμών για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τη νέα κατηγορία υπαγόμενων προσώπων (αμοιβές μελών Δ.Σ.) υπολογίζονται για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας σε είδος και χρήμα και επικουρική κάλυψη, όχι όμως για τους συνεισπραττόμενους κλάδους του ΟΑΕΔ - ΟΕΚ - ΟΕΕ που σχετίζονται με την παροχή εξαρτημένης εργασίας. Οι δε ασφαλιστικές εισφορές κάθε φορά υπολογίζονται επί της όποιας μορφής αμοιβής λαμβάνουν λόγω ιδιότητος.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται πως αν ο μισθός τους υπερβαίνει το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών, δηλαδή τις 5.860,80 ευρώ, τότε δεν θα δηλώνονται οι αμοιβές λόγω της ιδιότητος του μέλους Δ.Σ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δηλώνονται μέχρι του ποσού το οποίο αθροιζόμενο με τον μισθό φτάνει στις 5.860,80 ευρώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό πως τις εγκυκλίους δεν τις βγάζουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί. Δεν φταίνε αυτοί για την ποιότητα των εγκυκλίων. Αυτό για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά είναι η αποψίλωση των υπουργείων και των υπηρεσιών από στελέχη τα οποία ήταν βαθύτατοι γνώστες της φορολογικής και της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οπότε ας λουστούν τις ανόητες και χωρίς συνοχή, νόημα και λογική εγκυκλίους που κάνουν τον ένα μετά τον άλλον να κλείνουν όχι μόνο μπλοκάκια αλλά και επιχειρήσεις (γενικότερα). Κι αυτό επειδή δεν μπορεί κανένας να μυρίσει τα νύχια του για το τι εννοεί ο ποιητής. Και επειδή δεν είναι δυνατόν να βάζουν νούμερα αέρα πατέρα στο ασφαλιστικό για να τούς βγεί ο λογαριασμός. Για να εισπράξουν από όποιον μπορέσουν, ότι μπορέσουν. Και τα υπόλοιπα να τα χρεώσουν. Ο λογαριασμός είναι βαρύτατος. Και δυστυχώς πάλι καταφεύγει το Αριστερό (χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα) Κράτος μας στην τακτική του φορολογείν αντί στο να προσπαθήσει να φτιάξει το κωλοκράτος που δεν θέλουμε (κάποιοι) ή δεν μπορούμε (κάποιοι άλλοι) να εγκαταλείψουμε για να πάμε να επιβιώσουμε αλλού.