Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Δυτική Ελλάδα: Πήγε να χάσει το σπίτι του εξαιτίας… συνωνυμίας!

«Ήταν τα πιο δύσκολα 24ωρα που έχω ζήσει. Μπήκα σε μια περιπέτεια, με τεράστιο ρίσκο. Για 40 ημέρες η περιουσία και η ζωή της οικογένειάς μου πήγαν να κριθούν από ένα λάθος για οποίο ευθύνονται άλλοι». Ο συμπολίτης πατρινός συνταξιούχος εκμυστηρεύθηκε το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όταν χωρίς λόγο και αιτία βρέθηκε ως οφειλέτης και έφτασε προ του σημείου να κινδυνεύσει με κατάσχεση το σπίτι του! Με βάση την αφήγησή του και τα στοιχεία που μας κατέθεσε είναι εμφανές ότι όποιος ζήσει παρόμοια περιπέτεια, με τον τρόπο που τη βίωσε ο ίδιος, θα αναθεωρήσει την άποψή του τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και τις διαδικασίες με τις οποίες δεσμεύονται πλέον περιουσιακά στοιχεία οφειλετών και μη!

ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΧΩΡΙΣ… ΧΡΕΟΣ

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του Ιανουαρίου, μια ημέρα κατά την οποία ο συμπολίτης βρέθηκε στον χώρο του Κτηματολογίου της Πάτρας, για να πάρει κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου του και με έκπληξή του πληροφορήθηκε πως η πρώτη του κατοικία είναι υποθηκευμένη από δάνειο που χρωστά σε τράπεζα, ύψους δεκάδων χιλιάδων, που όμως ουδέποτε είχε πάρει!
«Δεν γίνεται καμία μεταβίβαση στο ακίνητό σας, εδώ και δύο χρόνια φαίνεται να έχει εγγραφεί μια προσημείωση υποθήκης, σε διαταγή πληρωμής από τράπεζα για οφειλή καταναλωτικού δανείου» του απάντησαν.
«Επεσα απ’ τα σύννεφα» μας αφηγείται. Οπως μας εξήγησε, πραγματικά το σπίτι αυτό το είχε αγοράσει με δάνειο από την ίδια τράπεζα, με Στεγαστικό, όμως, το οποίο εξοφλήθηκε πριν από πολλά χρόνια ενώ και άρση της υποθήκης έγινε ήδη πριν από μια 10ετία και περισσότερο.
Αρχικά σκέφθηκε -όπως μας εξήγησε- ότι ίσως να έχει γίνει λάθος, κατά σύμπτωση στην άρση του βάρους αυτού από την ακίνητη περιουσία του. Μετά θυμήθηκε όμως ότι η υποθήκη αφαιρέθηκε από το Υποθηκοφυλακείο.
Τότε δεν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κτηματολογικό Γραφείο της Πάτρας! Με αφορμή και το γεγονός ότι καταναλωτικά δάνεια δίνονταν μέχρι και την έναρξη της κρίσης, γενικά χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις, άρχισε να προβληματίζεται για τι πραγματικά συμβαίνει…

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Σε επίσκεψή του στην τράπεζα, με έκπληξη διαπίστωσε πως δεν τον ενημέρωναν ούτε για το δάνειο ούτε για την υποθήκη. Στα δεκάδες, προφορικά αλλά και γραπτά του ερωτήματα, απλά δεν απαντούσαν….
Κάποια στιγμή μάλιστα, όπως μάθαμε, έφτασαν στο σημείο να του πουν «πρέπει εμείς να βρούμε τα στοιχεία ή μήπως… εσείς να θυμηθείτε κάτι που έχετε ξεχάσει…».
Αναγκάστηκε να βάλει δικηγόρους σε Αθήνα και Πάτρα να ερευνήσουν και να μάθει τελικά την αλήθεια που η τράπεζα «δεν ήξερε».
Λόγω απλής συνωνυμίας, έγινε τελικά υποθήκευση της κατοικίας του!
Εκεί άρχισε, όμως, ένας νέος Γολγοθάς!
Με γραπτές αιτήσεις προς κάθε κατεύθυνση, προσπαθούσε για μέρες να αποδείξει πως «δεν ήταν ελέφαντας».
Μετά από περίπου 40 ημέρες ήρθε η απάντηση της τράπεζας:
«H προσημείωση υποθήκης, που εκ συγγνωστής παραδομής, λόγω προφανούς ομοιότητας και απόλυτης σύμπτωσης των ατομικών στοιχείων ταυτότητας, καταχωρήθηκε επί υμετέρου ακινήτου, υπέρ της τράπεζας μας στο Κτηματολογικό Γραφείο της Πάτρας. Εχει αρθεί χωρίς κάποια οικονομική σας επιβάρυνση».

Παράδοση στοιχείων χωρίς έλεγχο

Με αφορμή την υπόθεση προκύπτουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το Κτηματολογικό Γραφείο της Πάτρας.
1. Εκδόθηκε και παραδόθηκε στην τράπεζα τοπογραφικό διάγραμμα ακινήτου, χωρίς η τράπεζα να έχει έννομο συμφέρον. Τόσο εύκολο είναι να προχωρούν σε εκτύπωση και να δίνουν έγγραφα σε τράπεζα, χωρίς να ελέγχουν αν νομιμοποιείται η τράπεζα να τα ζητά;
2. Τελικά μπήκε η Προσημείωση, με μια απλή αίτηση από τρίτο πρόσωπο. Που δεν φαίνεται να προσκόμισε ψηφοποιημένη εξουσιοδότηση της τράπεζας, ούτε έλεγξαν τα στοιχεία που αυτό προσκόμισε για να συμβούν όλα τα παραπάνω! Τελικά τόσο εύκολα παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα και υποθηκεύονται περιουσίες;
3. Δεν αντιπαραβάλλονται τα στοιχεία των οφειλετών με αυτά των ιδιοκτητών, όταν εγγράφονται βάρη στο ακίνητο;
4. Είναι τελικά τόσο εύκολο να πάρει κάποιο ακίνητό τον δρόμο για την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό;
Ερωτηματικά προκύπτουν και σε σχέση με την Ηλεκτρονική Δημοσίευση των Πλειστηριασμών.
Κατ’ αρχάς η είσοδος στο ψηφιακό σύστημα δεν δίνεται στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά μόνο στον οφειλέτη. Ο ιδιοκτήτης δεν είχε επρόσβαση προκειμένου να διαπιστώσει αν το ακίνητό του οδεύει προς κατάσχεση!
Κατά την κατάσχεση του ακινήτου ειδοποιείται μόνο ο οφειλέτης και όχι ο ιδιοκτήτης. Οποιος έχει δηλαδή δικαίωμα και δεν οφείλει, μπορεί να βρίσκεται στο σκοτάδι!
Η έκθεση κατάσχεσης κοινοποιείται μόνο στον οφειλέτη. Ο ιδιοκτήτης, μετά την κοινοποίηση της έκθεσης, έχει μόλις λίγα 24ωρα προθεσμία να εγκαταλείψει την οικία του, ενώ μπορεί ακόμη να βρίσκεται σε μαύρα μεσάνυκτα, σχετικά με το πρόβλημα του!
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο