Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Πρεβεζάνικες νοστιμιές με τις ψαριές του Αμβρακικού και τα προϊόντα του Ακτίου

Η γάμπαρη είναι η μεγάλη γκρίζα γαρίδα που παράγει άφθονη ο Αμβρακικός. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η παραγωγή της ήταν εκατοντάδες δεκάδες κιλά. Τώρα έχει μειωθεί δραματικά. Μαγειρεύεται υπέροχα στο φούρνο με πατάτες, σκορδάκι και μαϊντανό.

Ο Αμβρακικός με τις ψαριές του και τα εύφορα χώματα της περιοχής του Ακτίου με τα προϊόντα τους τροφοδοτούν τις κατσαρόλες της Πρέβεζας, διαμορφώνοντας μια κουζίνα ιδιαίτερη σε σχέση με τους άλλους τόπους της Ηπείρου.
Η Πρέβεζα είναι η νοτιότερη πόλη της Ηπείρου, στην μπούκα του Αμβρακικού κόλπου, εκεί όπου τα νερά του ενώνονται με το Ιόνιο. Απέναντί της το Ακτιο, το ακρωτήρι της Αιτωλοακαρνανίας· άλλοτε επικοινωνούσαν με φεριμπότ, τώρα υπάρχει σύγχρονη υποθαλάσσια σήραγγα.
Η φήμη της μελαγχολικής πόλης που την ακολουθούσε οφειλόταν μάλλον στον τρόπο που την «κατήγγειλε» ο κατόπιν αυτόχειρας ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Τάχα μόνο στην Πρέβεζα χτυπιούνταν «οι κάργιες στα κεραμίδια»; Μόνον εκεί οι γυναίκες αγαπιούνταν «καθώς να καθαρίζουνε κρεμμύδια»; Πανελλήνιες και παγκόσμιες καταστάσεις…
Ωστόσο η Πρέβεζα είναι όμορφη και πλήρης από τα ελέη του Θεού. Εκτός από το Ιόνιο, που ανοίγεται στο πλευρό της, ο Αμβρακικός είναι γεμάτος τροφαντά ψάρια, χέλια και κάθε λογής θαλασσινά, με κορυφαία την αποκλειστική παραγωγή της γάμπαρης, της μεγάλης γκρίζας γαρίδας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η παραγωγή της ήταν εκατοντάδες δεκάδες κιλά. Τώρα έχει μειωθεί δραματικά, όπως και όλα τα αλιεύματα άλλωστε.
Στην εύφορη περιοχή γύρω από την πόλη καθώς και στην περιοχή του Ακτίου, όπου οι Πρεβεζάνοι έχουν κτήματα, ευδοκιμούν τα πάντα: οι ελιές, τα φρουτόδεντρα, τα λαχανικά, τα μποστάνια. Ολες τις εποχές του χρόνου υπάρχουν άφθονα λαχανικά, που μαγειρεύονται με κρεατικά, με ψάρια κ.λπ. Από τα ωραία τέτοια φαγητά είναι οι τσιπούρες με σέλινο αυγολέμονο, οι σουπιές με το σπανάκι κ.ά.
Η κτηνοτροφία στην περιοχή είναι ανεπτυγμένη. Θα βρείτε εκλεκτά κρέατα, όλων των ειδών τα αιγοπρόβατα, όπως και μοσχαρίσιο, από μοσχάρια «τσάτσικα», που δεν αρμέγονται, κυκλοφορούν ελεύθερα. Στο παλιό γαλατάδικο του Σαλιάρη θα βρείτε πραγματικό γιαούρτι που το φτιάχνουν εκεί, από γάλα των δικών τους ζώων. Επίσης, θα βρείτε, σχεδόν καθημερινά, αυγά από αληθινές αλανιάρες κότες, καλά τυριά και δικό τους γαλοτύρι.
Στα στενάκια της παραλίας με τα μοντέρνα καφέ θα συναντήσετε το παγωτό μηχανής του Μπάμπη, που το φτιάχνει με γάλα από τα δικά του ζώα. Να το πάρετε σε χωνάκι, είναι φοβερό!
Η Πρέβεζα είναι γεμάτη ουζερί με ωραίους μεζέδες. Στο παραδοσιακό του Μελετίδη παραγγέλνετε μόνο τα ούζα· ο μεζές έρχεται σύμφωνα με τα… αρχαία θέσμια της ουζοποσίας, κατά την κρίση του αφεντικού και τη σειρά της παραγγελίας. Αλλος είναι ο μεζές για το πρώτο, άλλος για το τρίτο ή το τέταρτο ουζάκι. Ως το γκουρμέ των ουζοπωλείων, σας συστήνω το Στάθη στο Σεϊτάν Παζάρι, απέναντι από το σπίτι όπου έμενε ο Καρυωτάκης· το μυδοπίλαφο και τα χτένια ζεσταμένα στο φούρνο με σκόρδο και λάδι είναι εντυπωσιακά νόστιμα, καθώς και το σαγανάκι γαρίδες με καπνιστό τυρί.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που βγάζουν τα αυγά από τις μπάφες για να φτιάξουν το αυγοτάραχο, ανοίγουν το ψάρι, το αλατίζουν και το κρεμούν στον ήλιο. Αυτό είναι το πετάλι, που θα το φάτε το βράδυ ψητό στα κάρβουνα με λαδολέμονο στις ψαροταβέρνες και θα σας μείνει αξέχαστο. Εξαιρετικό αυγοτάραχο έχουν στο συνεταιρισμό των ψαράδων.
Στα μαγαζιά της πόλης πωλούν τα εκλεκτά καρύδια του χωριού Βαλανιδόρραχη, όπως και κάτι ψιλά αλλά πεντανόστιμα άσπρα φασόλια. Αυτά θα τα βρείτε και σε υπαίθριους πωλητές-παραγωγούς στη διαδρομή (είμαι σίγουρη ότι θα πάτε) προς τον Αχέροντα και το Νεκρομαντείο. Περνώντας από το Καναλάκι με τα αναρίθμητα ρυάκια, θα συναντήσετε μια μικρή κοιλάδα, η οποία πιστεύεται ότι ήταν η Αχερουσία, η λίμνη που περνούσαν με μια βάρκα οι νεκροί για να εισέλθουν στον Κάτω Κόσμο. Σε ταβέρνες αυτής της διαδρομής αναζητήστε το πρόβειο κοντοσούβλι.
πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο