Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο βάσει εισοδημάτων και περιουσίας

Την κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την αντικατάστασή του από έναν άλλο φόρο, ο οποίος θα επιβαρύνει περισσότερο τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλά εισοδήματα, προβλέπει σχέδιο της κυβέρνησης που πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια των Θεσμών από την επόμενη εβδομάδα

 Bασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων οι έχοντες μικρής αξίας περιουσία και χαμηλά πραγματικά εισοδήματα ή να περιοριστούν στο ελάχιστο τα ποσά του φόρου που θα καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους. Η δημοσιονομική απόδοση του νέου αυτού φόρου θα είναι 35%-40% χαμηλότερη από αυτήν του Ε.Ν.Φ.Ι.Α., δηλαδή το Δημόσιο θα εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2,6-2,8 δις. ευρώ που βάζει στα ταμεία του με τον ΕΝΦΙΑ Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει μετά το 2019 μαζί με τα άλλα «αντισταθμιστικά» μέτρα.
Σχέδιο για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ απο έναν άλλο φόρο είχε καταρτίσει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης. Όμως εκείνο το σχέδιο προέβλεπε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν γενικευμένο φόρο περιουσίας. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε αρχικά την καθιέρωση φόρου ακίνητης περιουσία με αφορολόγητο μόνο για μία κατοικία και φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών με βάση προοδευτική κλίμακα με πολλούς φορολογικούς συντελεστές. Στην συνέχεια προβλεπόταν επέκταση του φόρου αυτού και στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, κατόπιν πλήρους και λεπτομερούς καταγραφής τους με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Το νέο σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με έναν άλλο φόρο ακινήτων, το οποίο εκπονεί επειγόντως τώρα η κυβέρνηση για τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δεν θα κινηθεί σε αυτή την φιλοσοφία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η πλήρης αναμόρφωση του φόρου ακινήτων κι ότι ο νέος φόρος θα υπολογίζεται όχι μόνο με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος αλλά και με βάση τα ετήσια εισοδήματά του. Στόχος είναι η σημαντική φορολογική επιβάρυνση των φορολογουμένων που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα υψηλά εισοδήματα. Επιπλέον, επιδιώκεται όσοι έχουν μικρή περιουσία και χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν ελάχιστα ή και καθόλου.
Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα συμφώνησε στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αλλά από την κυβέρνηση επισήμαιναν ότι η προληπτική νομοθέτηση θα γίνει με αντιστάθμισμα άλλες φορολογικές απαλλαγές
Το σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ με έναν δικαιότερο φόρο ακινήτων θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη και το πρώτο θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο όριο καθώς και τα «αντίμετρα» που θα εφαρμοστούν, εφόσον υπάρξει υπεραπόδοση στο στόχο για το πλεόνασμα.
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο