Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΡΟ - Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο 11.00 το πρωί

       Το καρναβάλι - Βλάχικος Γάμος  θα ξεκινήσει στην Πάλαιρο την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στο  11.00 το πρωί.
    Τα καρναβαλικά γκρουπ θα κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαίρου με πολύ κέφι και με τους ήχους αποκριάτικων τραγουδιών.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ξεχωριστά το άρμα του Βλάχικου γάμου........



   Ο γαμπρός και η νύφη, οι συμπέθεροι, ο Παπάς, ο κουμπάρος, οι χωροφύλακες, ο συμβολαιογράφος (που θα συντάξει το προικοσύμφωνο), οι διαπραγματευτές της προίκας, η προξενήτρα  και όλοι οι υπόλοιποι βλάχοι και βλαχοπούλες   με την συνοδεία  παραδοσιακής βλάχικης μουσικής  θα κατευθυνθούν προς την παραλία για να ενώσουν το ζευγάρι με τα αιώνια δεσμά του γάμου.
   Στην παραλία της Παλαίρου θα διαβαστεί το προικοσύμφωνο, θα υπογραφεί από τους συμπεθέρους και τον Πρόεδρο της Παλαιρου και μετά ο Παπάς θα ξεκινήσει το μυστήριο, με τους κουμπάρους να περνούν  τα στέφανα.
     Το ζευγάρι θα κόψει και θα μοιράσει την βλάχικη κουλούρα και στην συνέχεια θα κόψει την μοντέρνα τούρτα, θα πιει την σαμπάνια, και θα σύρει το χορό για να ξεκινήσει το γλέντι  που θα κρατήσει μέχρι τις απογευματινές ώρες .
     Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί κρασί αλλά και παραδοσιακή ψητή προβατίνα που θα είναι δωρεάν από τους κτηνοτρόφους της Παλαιρου και της ευρύτερης περιοχής.

     Το έθιμο του "Βλάχικου Γάμου" ξεκίνησε επίσημα τη δεκαετία του 1980 με πρωτοπόρο το Μορφωτικό Προοδευτικό Όμιλο Παλαίρου (Μ.Π.Ο.Π.). Ωστόσο μαρτυρίες αναφέρουν ότι και παλαιότερα ομάδες μασκαράδων από το χωριό μας έκαναν περιστασιακά αναπαράσταση του "Βλάχικου Γάμου" και γυρνούσαν σε όλη την Πάλαιρο ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους .
    Σας περιμένουμε  λοιπόν όλους να έρθετε να παρακολουθήσετε το δρώμενο του Βλάχικου γάμου και να διασκεδάσετε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην παραλία-πλατεία Παλαίρου.

2 σχόλια:

  1. Είπα να πάω Απόκριες στη πάλαιρο να δω το βλάχικο γάμο... Ανοιγω τις ιστοσελίδες και διαβάζω:
    -agrinionews: Πάλαιρος: Καρναβάλι – Βλάχικος γάμος στις 25 Φεβρουαρίου
    -agriniopress.gr: Καρναβάλι – Βλάχικος γάμος στην Πάλαιρο την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου
    -ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: Καρναβάλι – Βλάχικος γάμος στην Πάλαιρο την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου
    ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ:
    -ότι στις 25 Φεβρουαρίου είναι ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ.

    Τελικά πότε να πάω στο βλάχικο Γάμο σάββατο η Κυριακή;
    Το λάθος απο ότι φαινεται έχει να κάνει με την ημερομηνία. φαίνεται πως οι υπεύθυνοι του μεριμνας δεν το πήραν ακόμα χαμπάρι και δεν ειναι καθολου προσεκτικοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 26 γράφει παντού.....Κυριακή πάντα γίνεται,εκτός αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή που έχει να κάνει με τον καιρό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο