Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Διαγωνισμός για 1.000 νέους οπλίτες -Η κατανομή των θέσεων

Η νέα προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Aμυνας να ενισχύσει -παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία- τα τρία Oπλα.
Ο διαγωνισμός θα πάρει τον «δρόμο» της υλοποίησης μετά την υπογραφή σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με την οποία δρομολογούνται οι απαιτούμενες, από την κείμενη νομοθεσία, διαδικασίες για ανακατάταξη 1.000 ήδη υπηρετούντων για βραχεία περίοδο χρόνου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής:
 Στρατός Ξηράς, 600 θέσεις,
Πολεμικό Ναυτικό, 200 θέσεις και
Πολεμική Αεροπορία, 200 θέσεις.
Σύμφωνα με προηγούμενη προκήρυξη για μάχιμους της συγκεκριμένης κατηγορίας, οι περισσότερες από τις 600 θέσεις του Στρατού Ξηράς κατανεμήθηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις (300 θέσεις), ενώ 160 οπλίτες είχαν στελεχώσει το Πεζικό, 50 το Σώμα Τεθωρακισμένων, 60 το Πυροβολικό, και από 15 άτομα το Σώμα Μηχανικών και τις Διαβιβάσεις.
Οι οπλίτες που θα επιλεγούν θα υπηρετήσουν για το χρονικό διάστημα των δύο ετών, το οποίο μπορεί να παραταθεί για ακόμη ένα έτος. Oλοι οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης προσλαμβάνονται σε μάχιμα καθήκοντα (ειδικότητα «μαχητή») σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού στον Εβρο, της ΑΣΔΕΝ στα νησιά Αιγαίου και της 1ης ΜΠ στη Μακεδονία.
Δυνατότητα ανακατάταξης δίνεται μόνο σε οπλίτες που υπηρετούν αμέσως μετά και σε συνέχεια της εκπλήρωσης της θητείας τους και σε όσους έχουν «απολυθεί» από το στράτευμα τα τελευταία δύο έτη, ενώ οι έφεδροι εξαιρούνται του διαγωνισμού. Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς τοποθετούνται και υπηρετούν σε όλες τις Μονάδες εκστρατείας, καθώς και σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που εκπληρώνουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ειδικότητες
Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση για τον Στρατό Ξηράς, και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν, κάποιες από τις ειδικότητες που πρέπει να διαθέτουν οι ΟΒΑ, αναλόγως του Σώματος στο οποίο θα ανακαταταχθούν, είναι οι ακόλουθες: Αποθηκάριοι Πυρομαχικών-Εκρηκτικών, Διαβιβαστές, Ηλεκτροτεχνίτες Ερπυστριοφόρων Οχημάτων, Ηλεκτροτεχνίτες Τροχοφόρων Οχημάτων, Μάγειρες, Νοσοκόμοι-Τραυματιοφορείς, Οδηγοί Αρματοφορέων, Οπλουργοί, Πολυβολητές, Πυροβολητές-Ασυρματιστές, Πυροτεχνουργοί, Ρίπτες-Συσκευαστές Αλεξιπτώτων-Αλεξιπτωτιστές, Τεχνίτες Πυρομαχικών, Αρμενιστές, Τεχνικοί Οπλων, Ιατροί, Οδοντίατροι, Βοηθοί Νοσηλευτικής, Αστυνομικοί, Βοηθοί Ελεγκτών Πτήσεων, Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάσεων, Υδραυλικοί Εγκαταστάσεων, Μηχανικοί Ενσύρματων Τηλεπικοινωνιών, Μετεωρολόγοι, καθώς και Υγειονομικοί Ιατροί, Οδοντίατροι και Φαρμακοποιοί.
Επιπλέον, κατά την επιλογή, προηγούνταν κατά σειρά προτεραιότητας όσοι ανήκαν σε νεότερη ΕΣΣΟ, ενώ, μεταξύ οπλιτών της ίδιας ΕΣΣΟ, προηγούνταν οι μικρότεροι σε ηλικία. Αν συμπίπτουν δε οι ΕΣΣΟ και η ημερομηνία γέννησης, προτιμώνται αυτοί που η ειδικότητά τους, κατά την κρίση του οικείου Γενικού Επιτελείου, θεωρείται περισσότερο κρίσιμη και αναγκαία.
Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη προϋπόθεση θα ισχύσει και στην πολυαναμενόμενη νέα προκήρυξη, καθώς ο υπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως την ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων να ενισχυθούν με νέο προσωπικό, ώστε να ανανεωθεί το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα, τόσο πρακτικά όσο και ηλικιακά. Στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αποτελεί η εκ νέου δημιουργία ενός ισορροπημένου μείγματος μεγαλύτερων στελεχών με εμπειρία και νεότερων στελεχών.
: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο