Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλη καταστροφή από φωτιά στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας - δεν κινδυνεύουν μοναχές - ζητήθηκαν ενισχύσεις (φωτο-video)

      Φωτιά έχει ξεσπάσει σύμφωνα με πληροφορίες στο ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας η οποία και έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Η φωτιά είναι στη στέγη του μοναστηρίου και αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για πολύ σοβαρές καταστροφές
     Επί τόπου  έφτασαν πριν από λίγο πυροσβεστικές δυνάμεις από Ναύπακτο....

BINTEO


      14:20: Η φωτιά μαίνεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Έχουν ζητηθεί ενισχύσεις από την Πάτρα, το Μεσολόγγι το Αγρίνιο κ.α. Οι 4 με 5 μοναχές έχουν απομακρυνθεί και πιθανολογείται πως η φωτιά ξεκίνησε από σόμπα.....


       Η Μονή βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, στο Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου. 
     Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο. 
    Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

φωτο – video  nafpaktianews.gr
http://www.agriniopress.gr/

2 σχόλια:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο