Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Αιτωλοακαρνανία: Αλαλούμ με το e-αναβαλόσημο


Σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα και για πρώτη φορά στον κλάδο της Δικαιοσύνης το «αναβαλόσημο», που αφορά τους πολίτες που επιθυμούν αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους – Από 20 ευρώ έως και 50 ευρώ το νέο «χαράτσι»!


Κανονικά εφαρμόζεται από την περασμένη Δευτέρα, το e-αναβαλόσημο στα Δικαστήρια της Αιτωλοακαρνανίας, παρά το γεγονός ότι η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ζήτησε την αναβολή της νέας αυτής εφαρμογής. Επί της ουσίας το «αναβαλόσημο» είναι το «χαράτσι» για τους πολίτες που επιθυμούν την αναβολή της υπόθεσής τους και αυτό γίνεται μέσω του δικηγόρου τους και πριν την εκδίκασή της.
Οι πολίτες που για κάθε λόγο επιθυμούν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους, θα καταβάλουν από 20 έως και 50 ευρώ (εξαρτάται την φύση της υπόθεσης) ποσό για το οποίο υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησής του σε διάστημα ενός μήνα. Ο Δικηγόρος τους υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση, ενώ αν τελικά η δίκη δεν αναβληθεί, υποτίθεται ότι το ποσό αυτό επιστρέφεται, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο χρόνος και ο τρόπος της επιστροφής των χρημάτων αυτών.
Ένα βασικός λόγος που ζητήθηκε η αναβολή της εφαρμογής του «αναβαλόσημου» είναι, όπως επισήμανε στη «Σ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Μάριος Παπαθεοδώρου, ότι «επικρατεί γενικότερη σύγχυση για το θέμα, αλλά και λόγω του χρονοβόρου του ζητήματος, αν δηλαδή κάποιος δεν μπορεί να καταβάλει με ηλεκτρονικό τρόπο το παράβολο». Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου «το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων ήταν να υπάρχει και σε έντυπη μορφή το «αναβαλόσημο», ώστε να εξυπηρετούνται όλοι, αίτημα που όμως απορρίφθηκε, καθώς ουδέποτε δόθηκε απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή τον Υπουργό Σταύρο Κοντονή, στον οποίο εστάλη και επιστολή».
Βέβαια, πλην του καθαρά πρακτικού αυτού λόγου, που δεν είναι ο μοναδικός, σχετικά με το αίτημα αναβολής της εφαρμογής του, έχει τεθεί και ζήτημα διευκρινιστικών οδηγιών, αφού το Υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για ερωτήματα που εκκρεμούν πριν την εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου, που όπως υποστηρίζουν πολλοί δικηγόροι, είναι καθαρά εισπρακτικό. Συγκεκριμένα, η αναβολή εφαρμογής του «αναβαλόσημου», ζητείται μέχρι την οριστική ρύθμιση των πρακτικών δυσχερειών, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που έχει προκληθεί και ο προφανής κίνδυνος να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Μάριος Παπαθεοδώρου


Το «αναβαλόσημο» περιλαμβάνει τα στοιχεία του πελάτη που επιθυμεί την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής του, όπως επίσης και τα στοιχεία της υπόθεσης που οδεύει προς αναβολή. Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι ότι το «αναβαλόσημο», όπως σημειώνει ο κ. Παπαθεοδώρου, αφορά μόνο πολιτικές και διοικητικές υποθέσεις και όχι ποινικές.
Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, οι δικηγόροι ελπίζουν στην ύπαρξη και έντυπης έκδοσης του «αναβαλόσημου», το οποίο θα προμηθεύονται οι δικηγόροι από τον σύλλογό τους, κάτι που θα «λύσει» τα χέρια σε μεγαλύτερους ηλικιακά δικηγόρους ή στις περιπτώσεις εμπλοκής του ηλεκτρονικού συστήματος. Στις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει κάποιος να καταθέτει τα χρήματα μέσω τραπέζης.
Σχετικά με το «αναβαλόσημο» κάποιοι δικηγορικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα έχουν υποβάλει «ένσταση» υποστηρίζοντας πως η κατάργηση των οικονομικών εμποδίων κατά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος, ενώ κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση οδηγεί στη συρρίκνωση του συνταγματικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών, όπως αυτό καταγράφεται στο άρθρο 20 του Συντάγματος!
Αναλυτικά το κόστος ανά δικαστήριο: Πολιτικά Δικαστήρια: Ειρηνοδικείο 20 € – Μονομελές Πρωτοδικείο 20 € – Πολυμελές Πρωτοδικείο 30 € – Εφετείο 40 € – Άρειος Πάγος 50 €. Διοικητικά Δικαστήρια: Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο 30 € – Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο 40 € – Διοικητικό Εφετείο 50 € – Συμβούλιο της Επικρατείας 50 €.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, επισημαίνεται πως η ρύθμιση ήταν αναγκαία για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το παράβολο αναμένεται να λειτουργήσει καταρχάς αποτρεπτικά για την υποβολή αιτημάτων αναβολής, περιορίζοντάς τα στην πράξη, στα υπαγορευόμενα από επιτακτικούς λόγους ανωτέρας βίας. Ωστόσο, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων αντιτείνουν, πως η διάταξη για το «αναβαλόσημο» είναι ισοπεδωτική, καθώς αγνοεί, τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος.
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο