Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Με στόχο την ένταξη περισσότερων πολιτών στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ώστε να επιτευχθεί για πρώτη φορά μια αξιόπιστη «χαρτογράφηση» της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα, αναμένεται το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου το νέο σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με το Έθνος, τις προσεχείς ημέρες, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το σχετικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και τις προδιαγραφές των περιφερειακών και τοπικών χωρικών σχεδίων, το οποίο θα συμπληρώσει το θεσμικό πλαίσιο.

 Όσο για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, σ’ αυτό θα μπορούν να ενταχθούν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι είχαν υπαχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις αλλά είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των προστίμων που τους αναλογούσαν τόσο εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης όσο και επειδή αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο προσβλέποντας σε έναν ευνοϊκότερο συμψηφισμό.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα είχε σημειωθεί και μείωση στον ρυθμό υποβολής νέων αιτήσεων για ένταξη στις διατάξεις του νόμου.
Παρά το γεγονός ότι ο βασικός κορμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός, αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στο άρθρο 64, το οποίο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς προέβλεπε μεταξύ άλλων την απαραίτητη υποβολή βεβαίωσης μηχανικού σε κάθε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς ή γονικής παροχής, αλλά και χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εγκατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση θα διατηρηθεί η φιλοσοφία των μειωμένων παραβόλων και προστίμων ώστε να καταγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες αυθαιρεσίες σε οικοδομές καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτρέπει πολλούς ιδιοκτήτες από το να προχωρήσουν σε υπαγωγή στους ισχύοντες νόμους.
Αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι παρόλο που στις προηγούμενες ρυθμίσεις είχαν υπαχθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο αυθαίρετα, το ποσοστό τους επί του συνόλου εκτιμάται ότι ήταν πολύ μικρό καθώς το σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες οδηγούσε σε μικρές ή μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου. Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% των κτιρίων στο σύνολο της επικράτειας έχουν εφαρμόσει κατά γράμμα τους όρους που αναγράφει η οικοδομική τους άδεια.
Ωστόσο από το υπουργείο τονίζουν εμφαντικά ότι αν και θα υπάρξουν μειώσεις προστίμων δεν θα πρέπει να αποκλείεται και μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ορισμένες περιπτώσεις και προσθέτουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει νομιμοποίηση σε δάση, αιγιαλούς ή αρχαιολογικούς χώρους.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο