Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε υπάλληλο καθαριότητας του δήμου Ξηρομέρου (τ. Δήμου Αλυζίας) για πλαστογράφηση Απολυτηρίου Γυμνασίου

     Σε 4 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και δυνατότητα εξαγοράς της ποινής έναντι 5 ευρώ ημερησίως καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας υπάλληλος του δήμου Ξηρομέρου (τέως δήμου Αλυζίας), ο οποίος πλαστογράφησε Απολυτήριο Γυμνασίου προκειμένου να εξασφαλίσει μέσω ΑΣΕΠ εργασία στον τομέα της καθαριότητας. 
     Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράνομη πράξη τελέστηκε το 2003 και από τις 3-11-2004 και μέχρι την ανάκληση του διορισμού στις 19-9-2014, έπειτα από έλεγχο που έγινε στα πτυχία των δημοτικών υπαλλήλων, ο κατηγορούμενος εργαζόταν ως τακτικός υπάλληλος με ειδικότητα ΥΕ Εργάτης Καθαριότητας αρχικά στο δήμο Αλυζίας από όπου και κατατάχθηκε με τον Καλλικράτη στο δήμο Ξηρομέρου..........

 
      Στο μεσοδιάστημα, ο κατηγορούμενος έλαβε το πτυχίο του Νυχτερινού Γυμνασίου Πρεβέζης, αντίγραφο του οποίου προσκόμισε στο δικαστήριο, ενώ, όπως δήλωσε στο δικαστήριο, με δική του πρωτοβουλία, παρακολουθεί την Α᾽τάξη του Νυκτερινού Λυκείου.

      Με τη συνολική ζημία για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την παράνομη πράξη, όπως εκτιμήθηκε στο δικαστήριο, να ανέρχεται στις 194.094,76, οι κατηγορίες ήταν οι εξής: 
    Πρώτον, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ᾽ επάγγελμα και κατ᾽ εξακολούθηση, στην οποία το συνολικό όφελος υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ και δεύτερον, απάτη κατ᾽ εξακολούθηση και κατ᾽ επάγγελμα στην οποία το συνολικό όφελος υπερβαίνει συνολικά τα 30.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος, από την πλευρά του, στάθηκε στους λόγους που τον έκαναν να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, τονίζοντας, παράλληλα, μια σειρά από ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως ο έντιμος πρότερος βίος που έχει να επιδείξει.

Γραμμή Υπεράσπισης
   ῾῾Στην πράξη μου αυτή δεν ωθήθηκα από ταπεινά αίτια αλλά από μεγάλη ένδεια διότι ήμουν άνεργος και δεν μπορούσα να διαθρέψω τη σύζυγο και τα τέσσερα (τότε) τέκνα μου. Να σημειωθεί ότι η σύζυγός μου ήταν και παραμένει άνεργη῾῾. Αυτό ισχυρίστηκε, σε γενικές γραμμές, ο κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ για την πρώτη κατηγορία που αφορούσε την πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ᾽ επάγγελμα και κατ᾽ εξακολούθηση, τόνισε: ῾῾Ήμουν άνεργος και βρέθηκε ένας συγχωριανός που μου είπε να του πάω μια φωτογραφία μου και μου έφτιαξε το απολυτήριο. Αυτός ήτανε ο πρώην αντιδήμαρχος Αλυζίας και έχει αποβιώσει. Βάσει του πτυχίου αυτού δούλευα συνειδητά και πέραν του ωραρίου μου πολλές φορές῾῾.
       Με άλλα λόγια, ο κατηγορούμενος δεν αρνήθηκε τον χαρακτήρα του απολυτηρίου ως πλαστού και τη χρήση του προκειμένου να προσληφθεί. Ισχυρίστηκε, όμως, ότι δεν πλαστογράφησε ο ίδιος αυτό το έγγραφο, αλλά ο πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Αλυζίας που έχει αποβιώσει.

        Σχετικά τη δεύτερη κατηγορία που αφορούσε την απάτη κατ᾽ εξακολούθηση και κατ᾽ επάγγελμα, ο πρώην δημοτικός υπάλληλος αρνήθηκε την κατηγορία, σημειώνοντας πως η πράξη στην οποία προέβη έγινε για την άμεση συντήρηση του ίδιου και της οικογένειάς του. ῾῾Είχα τελειώσει τη Δευτέρα και όχι την Τρίτη Γυμνασίου, όπως απαιτούνταν῾῾ ανέφερε, προσθέτοντας πως: ῾῾Για την εργασία του σκουπιδιάρη δεν χρειάζονται ειδικά προσόντα. Όσο καλά μπορούσα να την εκτελέσω εγώ που είχα τελειώσει τη Δευτέρα τάξη του γυμνασίου εξ ίσου καλά μπορεί να την εκτελέσει και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος῾῾. 
     Αναρωτήθηκε, μάλιστα, στη συνέχεια: ῾῾Πώς βλάφθηκε η περιουσία του δήμου από την πράξη μου; Ο δήμος κατέβαλλε σε εμένα ίση αντιπαροχή, που θα έδινε σε άλλον, ο οποίος θα κατείχε τη θέση μου και για την αντιπαροχή αυτή προσέφερα όλα αυτά τα χρόνια της εργασίας μου ευσυνείδητα και πέραν του ωραρίου μου῾῾. 
    Με αυτή την προσέγγιση, ότι δηλαδή δεν θα υπήρχε ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών στο δήμο αν ο κατηγορούμενος είχε, όντως, και σύμφωνα με τα απαιτούμενα κριτήρια, το απολυτήριο Γυμνασίου συμφώνησε και ο μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο προσωπικού στο δήμο Ξηρομέρου και προσκόμισε έγγραφα μισθοδοσίας. ῾῾Αν είχε το πτυχίο δεν θα προσέφερε καλύτερα τις υπηρεσίες του. Δεν θα άλλαζε κάτι῾῾ δήλωσε, χαρακτηριστικά.

        Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τα λεγόμενα του κατηγορούμενου, περί έντιμου βίου δεν αναιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο πρώην δήμαρχος Αλυζίας, ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, χαρακτήρισε την επαγγελματική συμπεριφορά του πρώην, πλέον, δημοτικού υπαλλήλου για τα περίπου τρία χρόνια που ήταν υπό την εποπτεία του ῾῾άψογη῾῾, ενώ το δικαστήριο, με την σειρά του, δέχτηκε ῾῾ότι ο κατηγορούμενος έζησε έως το χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή῾῾. 
      Παρόλα αυτά, και όπως διευκρινίζεται συνοπτικά στο αιτιολογικό βάσει του οποίου εκδόθηκε η απόφαση, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του ῾῾τόσο τη βαρύτητα του εγκλήματος, όσο και την προσωπικότητα του κατηγορούμενου, που κηρύχθηκε ένοχος῾῾.

      Δεν είναι, ωστόσο, η μόνη καταδικαστική απόφαση που εκδίδεται το τελευταίο διάστημα εις βάρος υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για υποθέσεις πλαστογράφησης εγγράφων. Σε 20 χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε πριν λίγες εβδομάδες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών οδηγός του ΕΚΑΒ για πλαστογράφηση τίτλου σπουδών. Παρόμοια περιστατικό και στη Λάρισα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να καταδικάζει σε 15 χρόνια κάθειρξη μια καθαρίστρια που πλαστογράφησε το αποδεικτικό φοίτησής της στο Δημοτικό προκειμένου να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη σε κρατικό παιδικό σταθμό.

aftodioikisi.gr

11 σχόλια:

  1. Πήρε την ποινή και μάλλον αναστολή. Ομως αυτός κατέλαβε μια θέση ενός άλλου που την δικαιούνταν. Μισθοδοτήθηκε για πολά χρόνια, πήρε ασφάλιση με την οποία θα συνταξιοδοτηθεί.
    Τι έγινε τελικά ; Τίποτα.
    Εδώ φαίνεται αν υπάρχει ΚΡΑΤΟΣ. Πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που πήρε, να του ακυρωθεί η ασφάλιση. Για να γίνει κατανοητό, αυτός που έχασε την θέση θα κινήσει δικαστήριο , και καλά θα κάνει, και θα ζητάει χρήματα για το διάστημα που δεν είχε προσληφθεί και όταν δικαιωθεί θα ζητήσει και την ασφάλισή του.
    Ποιός θα τα πληρώσει;
    Που είναι το κράτος απόδοσης δικαίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή έτυχε εκείνη την ημερα να είμαι στο δικαστήριο , ο εισαγγελέας πρότεινε την πληρη αθωοση του για όλες τις κατηγορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αποφαση αυτη εχει αναρτηθει και στην ιστοσελιδα e-nomos προκειμενου να διευκολυνει τους συνηγορους υπερασπισης στην υπερασπιστικη τους γραμμη λαμβανοντας υποψην την ΑΘΩΩΤΤΙΚΗ προταση του εισαγγελεα εδρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην εποχη που ζουμε παρακαλανε το Θεο ανθρωποι με πτυχια να βρουν μια θεση εστω για εργατη καθαριοτητας για να μεγαλωσουν με αξιοπρεπια τα παιδια τους ειναι αδικο για την Ελλαδα ολη να υπαρχουν τετοιες πραξεις.Στη θεση του κυριου αυτου που ειχε δουλεια τοτε ευχονταν να ηταν ολοι οι νεοι σημερα που με πτυχια δεν βρισκουν δουλεια που ειναι ανεργοι οχι αεργοι. Αυτο ειχα να πω, δεν θελω να κρινω τιποτα απλα την αποψη μου λεω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Του δόθηκε αυτού του ανθρώπου μια ιση ευκαιρία ή θα έπρεπε να είναι στην αυλή οποιουδήποτε πολιτικού για να διοριστεί. Ας ασχοληθεί το κρατος με τα εκατομύρια που εκλεψαν άκοπα και με τις λίστες που παραγραφηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε των 7,12 μμ. Μην πάμε στο μαζί τα φάγαμε, αυτοί περισσότερα και κάποιος άλλος λιγότερα. Εγινε ένας διαγωνισμός και ένας χωρίς να έχει το προσόν, το πλαστογράφησε και πήρε την θέση. Το πλαστογράφησε!!!!!!!!!!!!!! το κατάλαβες.
    Θα μου πείς ότι η κατάσταση ήταν ολίγον έγκυος, τοτε έχεις δίκιο , ΄ήταν ανεμογκάστρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε των 8.28, οι συμβασιούχοι που ήταν ορισμένου χρόνου με απευθείας προσλήψεις και έγιναν αορίστου χρόνου στη συνέχεια από την πίσω πόρτα στους Δήμους, και γίνονται ακόμη και σήμερα δεν στέρησαν και στερούν την θέση κάποιου άλλου με τα τυπικά προσόντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλαστογράφησε το απολυτήριο ΝΑΙ ή ΟΧΙ, φίλε των 12.37.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από ότι διαβάζω, φίλε 12,37 πλαστογράφησε και κατΑδικάστηκε, με τους άλλους δήθεν νόμιμους τι θα γίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτα σας πειραξαν ρε μαγκες?? κοιταξτε γυρω σας τι γινεται με τις ρεμουλες που κανουν τα λαμογια τις καθε κυβερνησης και καθε δημου. αφηστε τον καθε εργαζομενο με οποιδηποτε τροπο προσπαθει να δουλεψει και να θρεψει την οικογενεια του και στα δικαστηρια των κακουργηματων να πανε οι πρωθυπουργοι,οι υπουργοι , οι βουλευτες και οι ΔΗΜΑΡΧΙΟΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άσχληθείτε με τους ελέφαντες και αφηστε τα μυρμηγκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο