Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ιστορική η Συνάντηση του Προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»


        Μέσα σε μια ζεστή και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Αρχιεπισκοπής  Αθηνών, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.........



    Της συνάντησης είχε προηγηθεί επιστολή από τον Σύνδεσμο με θέμα,  ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: παράλληλη ονομασία σε: «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ»

   Στην αποστολή μετείχαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου καθηγητής κ. Χρήστος Σιάσος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, και τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου, ο Καθηγητής και πρώην Γραμματέας ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτης Κοντός και η Δικηγόρος κ. Κατερίνα Κούστα.
     Ο κ. Σιάσος παρέδωσε φάκελο με σχετική αλληλογραφία μεταξύ αυτών και την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και τόνισε αρκετά σημεία στον κ. Παυλόπουλο, όπως:
  «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Σας ζητάμε να ενισχύσετε τον αγώνα μας προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε  η Ιόνια Οδός  που η ολοκλήρωσή της τελειώνει το έτος 2017, να λάβει παράλληλα και το όνομα του Αγίου και Προστάτη της Δυτικής Ελλάδας, Κοσμά του Αιτωλού". 
     Αναφέρθηκε συνοπτικά στο σκεπτικό του λέγοντας ότι, «… Η Αιτωλοακαρνανία των Αγίων και των Διδασκάλων του Γένους, χαρακτηρίζεται ως Αγιοτόκος, ως τόπος αγώνων και θυσιών. Εδώ γεννήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως, ο προστάτης Άγιός μας Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Χρύσανθος,  αδελφός του Αγίου Κοσμά και άλλοι Δάσκαλοι του Γένους. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο μεγαλύτερος Δάσκαλος του Γένους δια απαγχονισμού θανατώθηκε στο Κολικόντασι  της Βορείου Ηπείρου – Αλβανίας.
   Κύριε Πρόεδρε οι δεσμοί που δημιουργήσατε με τον τόπο μας είναι διαχρονικοί και ουσιαστικοί. Ανακηρυχθήκατε Επίτιμος Δημότης  στον Ιστορικό Δήμο του Θέρμου, Πατρίδα των Αγίων μας. Πρόσφατα εγκαινιάσατε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου, ένα έργο υψηλής πολιτιστικής αξίας για τον τόπο μας.  
      Σε μία ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας, μεγάλη μας επιθυμία θα είναι  να είστε εσείς στην αποκάλυψη της μαρμάρινης πλάκας στο Αντίρριο που θα φέρει το όνομα του Αγίου μας και όλοι μαζί ας κάνουμε την επανάσταση, της αγάπης, της αλήθειας, του δικαίου. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μας διδάσκει Ορθόδοξη Πίστη, είναι η Κιβωτός Σωτηρίας της Ρωμιοσύνης και της Εθνικής μας ταυτότητας.
     Ως Έλληνες, που ζούμε εκτός πρωτευούσης,  σεβόμενοι το κορυφαίο πολιτειακό λειτούργημα που υπηρετείτε, μπορούμε να πιστώσουμε σε Σας Εθνικές Ελπίδες και προσδοκίες και Σας παρακαλούμε θερμά, πέρα και άνω των συνταγματικών Σας αρμοδιοτήτων, προσδώστε ουσιαστική και συμβολική θέση στο αίτημά μας. Η Αιτωλοακαρνανία, η Βορειοδυτική Ελλάδα, εμείς και οι επόμενες γενιές, πάντα θα Σας τιμούν…».

    Η διαλογική συζήτηση συνεχίστηκε με τον κ. Κωνσταντάρα που ως Δήμαρχος του ιστορικού Δήμου Θέρμου και που στα όρια του Δήμου μεγαλούργησαν  διδάσκοντας Χριστό, έξι Άγιοι. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση του Συνδέσμου πρέπει να υλοποιηθεί και να τιμηθεί η μνήμη του Αγίου μας με την παρουσία σας κ. Πρόεδρε στις Γιορτές του Αγίου μας τον Αύγουστο. Ακόμα περισσότερο θα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού τουρισμού σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.  
      Ο κ. Κοντός  εξήρε την προσπάθεια του Συνδέσμου και ως παλιοί γνώριμοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον κ. Πρόεδρο τόνισε, ότι η πρότασή μας πρέπει να προχωρήσει αναφέροντας ότι ο Άγιος Κοσμάς με τις περιοδείες του σε όλη τη διαδρομή της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας αλλά και στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου έκτισε εκκλησίες και  πολλά Σχολεία όπου τα Ελληνόπουλα μάθαιναν ανάγνωση και γραφή. Με την υλοποίηση από την Πολιτεία της πρότασής μας όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα θα μπορέσει να αναπτύξει πιο καλά τον Θρησκευτικό τουρισμό. 
   Η κ. Κούστα, ως ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου,  αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης της πρότασης καθ’ ότι η Ιόνια Οδός, όπως όλοι ξέρουμε, πρόκειται να παραδοθεί πολύ σύντομα. Θα έχει μεγάλη ανταπόκριση στους συμπολίτες μας, θα αναπτύξουν βαθύ Ορθόδοξο και Χριστιανικό αίσθημα και «περπατώντας» την Ιόνια Οδό - «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ», θα έχουν στο μυαλό τους αυτά που ο Άγιός μας δίδαξε, Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό. 
 Ο κ. Παυλόπουλος άκουσε με μεγάλη προσοχή όλα τα παραπάνω και με την μεγάλη του αγάπη και τον σύνδεσμο που έχει με την Αιτωλοακαρνανία και την Βορειοδυτική Ελλάδα αφού έδωσε συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» για την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία του Προέδρου του, υποσχέθηκε ότι θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα και παράλληλα θα τιμηθεί ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων και Ευεργέτης του δουλωμένου Έθνους, ο Θεόπνευστος Προφήτης, Ισαπόστολος, Ιερομάρτυρας και προστάτης μας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε δεκτή την πρόταση και θα παρευρεθεί στις γιορτές του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο. Η επίσκεψη στο γραφείο του κ. Προέδρου κράτησε περίπου μία ώρα.

        Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του  Συνδέσμου,  με το πέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συναντήθηκαν με τον  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο  στο Γραφείο του  στην Ιερά Μονή Πετράκη. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν γνώστης του αιτήματος από παλαιότερη συνάντηση με τον κ. Σιάσο. 
Ο κ. Ιερώνυμος εξήρε τις προσπάθειες του Συνδέσμου και έλαβε εκ νέου το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα, έδωσε αμέσως εντολή στον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου  ο οποίος, αφού το πρωτοκόλλησε το έγγραφο, το έθεσε για συζήτηση στη συνεδρίαση της ΔΙΣ  αμέσως την επόμενη εβδομάδα. 
     Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ευχαρίστησαν και έλαβαν την ευλογία του Παρακαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο οποίος στο αίτημα του Δημάρχου κ. Κωνσταντάρα για να παρευρεθεί στις Γιορτές του Αγίου Κοσμά απάντησε θετικά.   
Σ. Κ.
  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κ. Χρήστος Σιάσος, η Δικηγόρος κ. Κατερίνα Κούστα, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας.
  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κ. Χρήστος Σιάσος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο