Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Επιβαρυμένο το νερό στις πηγές ΚΟΡΠΗΣ Μοναστηρακίου: Τι λένε Δήμος Ακτίου Βόνιτσας και Δ/νση Δημ. Υγείας...

      Επείγον έγγραφο με αίτημα για προσωρινή διακοπή διάθεσης του νερού των Πηγών Μοναστηρακίου Κορπής σε υδροπωλητές με παράλληλη διερεύνηση του δικτύου νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που προέρχεται από αυτές,  απέστειλε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, προς τον δήμο Ακτίου Βόνιτσας στις 7 Δεκεμβρίου.

       Σύμφωνα με το έγγραφο, η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε στις 28-11-16 σε δειγματοληψία του προς πώληση νερού μέσω βυτιοφόρων και εκείνου που προέρχεται από τις πηγές Κορπή Μοναστηρακίου του δήμου Ακτίου Βόνιτσας και αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι «δεν πληρούνται οι απαιτήσεις ασφάλειας του παρεχόμενου ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ: 

        Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το agriniopress.gr, από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε βυτιοφόρα, διαπιστώθηκε δέσμευση απολυμαντικής ουσίας, υπολειμματικό χλώριο κάτω του συστηνόμενου και, σε κάποια, μικροβιακό φορτίο στο πωλούμενο νερό που θα είχε αποφευχθεί είχε υπάρξει ορθή χλωρίωση..........




   Όπως σημειώνεται μάλιστα, από τα αποτελέσματα της ανάλυσης φαίνεται σημαντική μικροβιακή επιβάρυνση, «κατάσταση που καθιστά το νερό μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση».
    «Από τη σύγκριση στοιχείων αναλύσεων δειγμάτων διαφορετικών χρονικών περιόδων τόσο του αρχείου της Υπηρεσίας όσο και της υπεύθυνης Δημοτικής Αρχής, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του μικροβιακού φορτίου στα δείγματα του νερού της Πηγής Κορπής που τέτοια δεν είχε εντοπιστεί στα προηγούμενα έτη. Δεδομένης της μη μεταβολής των κατασκευών ανάντη των πηγών , πιθανά η αύξηση να οφείλεται σε επιφανειακά ύδατα που πέρασαν στην πηγή με την αυξημένη βροχόπτωση της περιόδου φθινοπώρου. Η κατάσταση αυτή θεωρείται μη ασφαλής για την ποιότητα του νερού», επισημαίνεται ακόμη στο σχετικό έγγραφο.

      Δεδομένης της μικροβιακής επιβάρυνσης της πηγής και προκειμένου προληφθεί όποια εν δυνάμει επιβάρυνση της υγιεινολογικής κατάστασης των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ζήτησε από τον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας να προβεί σε ενέργειες και συγκεκριμένα:

-Να τοποθετήσει πινακίδα απαγόρευσης πόσης του νερού και απαγόρευση χρήσης ανθρώπινης κατανάλωσης στις πηγές Κορπή. 
-Να διακοπεί η υδροληψία από τους υδροπωλητές, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής ως «υπεύθυνος» φορέας παροχής του νερού.
-Ακόμη υπήρξε αίτημα για διαδοχικές δειγματοληψίες του νερού των Πηγών Κορπής τόσο στα πέτρινα στόμια όσο και στη βάνα πλήρωσης των βυτίων αλλά και στην παροχή για το δημοτικό δίκτυο πριν τη χλωρίωση ανά δεκαήμερο.

Ζητήθηκε ακόμη:
Διερεύνηση των πιθανοτήτων επιβάρυνσης του νερού της πηγής (ανθρώπινες δραστηριότητες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εκσκαφές κα) σε ακτίνα εκατό μέτρων ανάντη της πηγής. 
     «Η συνεχής λήψη μέτρων προστασίας της πηγής και του υπεδάφους και η κατασκευή τεχνικών έργων για την προστασία αυτών από ανθρωπογενείς πηγές ρύπανσης και μόλυνσης είναι προαπαιτούμενα για την ασφάλεια της υδροληψίας, ως σας έχουμε συστήσει επανειλημμένα. Η εφαρμογή ζωνών προστασίας για κάθε πηγή υδροληψίας είναι απαραίτητη και νομικά οριζόμενη. Επιτακτικά θεωρούνται όλα τα μέτρα που αναλυτικά σας έχουμε συστήσει», αναφέρεται συγκεκριμένα.
   Τέλος ζητήθηκε από τον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας η ενημέρωση των καταναλωτών για τις διορθωτικές ενέργειες, η εφαρμογή χλωρίωσης στο νερό των δικτύων και εντατική παρακολούθηση των υπολειμματικού χλωρίου, αφού  «κατά την ημέρα δειγματοληψίας δεν εντοπίστηκε στα δίκτυα υπολειμματικό χλώριο».

     Στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται ακόμη, ότι τα δείγματα των δικτύων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης Μοναστηρακίου και Βόνιτσας ήταν σύμφωνα με τα απαιτούμενα της νομοθεσίας, ήτοι μηδενικοί δείκτες μικροβιακής κατάστασης.

    Το agriniopress.gr επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους σε θέματα ύδρευσης, την επομένη κιόλας της κοινοποίησης του εγγράφου προς τον πάροχο (τον δήμο), υπήρξε ενημέρωση προς τους υδροπωλητές και αίτημα να μην προβαίνουν στη διάθεση του νερού μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία ύδρευσης του δήμου, στην πηγή έχει τοποθετηθεί αυτόματος χλωριωτής και έχουν γίνει έκτοτε μετρήσεις από τις υπηρεσίες του δήμου, σχετικά με το υπολειμματικό χλώριο.
      Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας Γ. Αποστολάκη, με τον οποίο επικοινώνησε το agriniopress.gr θα πρέπει οι υδροπωλητές να έχουν την ευθύνη χλωρίωσης του βυτίου, αλλά πλέον, για μεγαλύτερη ασφάλεια, η διαδικασία θα γίνεται με αυτόματο χλωριωτή που θα τοποθετηθεί από τον δήμο. 
     Τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, ερωτώμενοι σχετικά, εξήγησαν πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόλυτος έλεγχος στο αν η πώληση του νερού εξακολουθεί να γίνεται το τελευταίο διάστημα από τους υδροπωλητές, παρ’ ότι υπήρξε σχετικό αίτημα για προσωρινή διακοπή της διάθεσή του από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ενώ ο κ. Αποστολάκης, σχετικά με το αν έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το πρόβλημα που προέκυψε, εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εύκολα δυνατό.

     Ουσιαστικά αυτό που συμπεραίνεται είναι πως το νερό συνέχισε να διατίθεται προς πώληση σε διάφορες περιοχές της Αιτωλ/νίας και όχι μόνον, αφού είχε χλωριωθεί, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί εργαστηριακά η καταλληλότητα του.

     Ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, σε σχετική ερώτηση που του έγινε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, περιόρισε την απάντησή του στο κομμάτι της χλωρίωσης του νερού μέσα στα βυτία:

Δείτε το σχετικό video:

      Να σημειωθεί ότι πρόκειται για νερό που προμηθεύονται οι κάτοικοι σε περιοχές ολόκληρης της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Λευκάδας και της Άρτας. Σε καμία περίπτωση όμως, το πρόβλημα δεν αφορά τις γεωτρήσεις της Nestle και το εμφιαλωμένο νερό Κορπή, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.

      Από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, γίνεται σαφές ότι υπήρξαν κάποιες παρεκκλίσεις πέραν των αυστηρών ορίων σε ότι αφορά το μικροβιακό φορτίο και πως, μέχρι να ξεκαθαριστεί αν επρόκειτο για μια σημειακή μεταβολή λόγω των βροχοπτώσεων ή όχι, θα αρκούσε, για κάποιο διάστημα έστω, η σωστή χλωρίωσή του. 
     «Επειδή δεν υπήρχε χλωριωτής, η ευθύνη μετατέθηκε στους πωλητές. Αν το νερό που πωλείται είναι καλά χλωριωμένο, δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον άνθρωπο, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Ακόμη και στο βυτίο να γίνει η χλωρίωση, αν μεσολαβήσει μισή ώρα μέχρι τη διάθεση του νερού προς κατανάλωση, αυτό αρκεί. 
    Εμείς σε κάθε περίπτωση ζητήσαμε να μη γίνεται διανομή του νερού, μέχρι να διασφαλιστεί η κατάσταση», αναφέρουν από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. 
      Η Υπηρεσία πρόκειται το αμέσως επόμενο διάστημα να προβεί σε εκ νέου δειγματοληψία και έλεγχο των διορθωτικών ενεργειών που σύστησε στον δήμο και αν αυτές υλοποιήθηκαν ή όχι.
   «Γενικά το νερό πρέπει να είναι χλωριωμένο. Το χλώριο, όποιο πρόβλημα και αν προκύψει, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την ασφαλή κατανάλωση του νερού», αναφέρουν ακόμη οι αρμόδιοι από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Πηγή: http://www.agriniopress.gr/

6 σχόλια:

  1. Μολύνσεις στην πηγή και ο δήμαρχος εξακολουθεί να φέρνει σκουπίδια και η αντιπολίτευση να ψηφίσει υπερ την αύξηση δημοτικών τελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μολύνσεις στην πηγή και ο δήμαρχος εξακολουθεί να φέρνει σκουπίδια και η αντιπολίτευση να ψηφίσει υπερ την αύξηση δημοτικών τελών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως προκύπτει από το επίσημο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στις 15/12/2016 απο τη Διευθυνσης δημόσια υγείας στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, φαίνεται σημαντική μικροβιακή επιβάρυνση στις πηγές Κορπή, «κατάσταση που καθιστά το νερό μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση». Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής. Γνώριζε και απέκρυπτε το πρόβλημα και το μέγεθος του ακόμα και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Σε ερώτηση του Νίκου Λιάπη για το νερό, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 22/12/2016, (επτά ημέρες μετα την κοινοποίση του εγγράφου), ο δήμαρχος περιόρισε την απάντησή του στο κομμάτι της χλωρίωσης του νερού μέσα στα βυτία και τσιμουδιά για τη σημαντική αύξηση του μικροβιακού φορτίου στα δείγματα του νερού της Πηγής Κορπής και απέκρυψε το πρόβλημα και από το Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως από τους ίδιους τους κατοίκους και τους καταναλωτές, των οποίων και την υγεία βάζει σε σοβαρό κίνδυνο.
    Ας μας πεί η δημοτική αρχή εχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα που ζητά η Διευθυνση δημόσιας υγείας:
    -Τοποθέτησε πινακίδα απαγόρευσης πόσης του νερού και απαγόρευση χρήσης ανθρώπινης κατανάλωσης στις πηγές Κορπή.
    -Διέκοψε την υδροληψία από τους υδροπωλητές, ως «υπεύθυνος» φορέας παροχής του νερού.
    -Πραγματοποίησε διαδοχικές δειγματοληψίες του νερού των Πηγών Κορπής τόσο στα πέτρινα στόμια όσο και στη βάνα πλήρωσης των βυτίων.
    -Εγινε ενημέρωση των καταναλωτών για τις διορθωτικές ενέργειες.

    Σαν κάτοικοι της περιοχής απαιτούμε άμεσα να ενημερωθούν οι καταναλωτές με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο το περίφημο νερό Κορπής τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί εμείς πρέπει να τα μαθαίνουμε όλα από το ξηρομερο; Καμία ενημέρωση απο την δημοτική αρχή και από την αντιπολίτευση. Πίνουμε νερό που είναι ακατάλληο και καμιά ενημέρωση; δήμαρχε πρέπει να αρρωστήσουμε και να αρχίσουμε τις μηνύσεις να κάνεις κάτι; είσαι δήμαρχος για ποιόν τελικά;οπως βλέπουμε μόνο για τη καρέκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να γυρίσουμε λίγο πίσω για να θυμηθούμε ότι κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Αποστολάκη ήταν η ριζική ανακαίνιση του οικισμού Κορπή για να ξαναβρεί την αίγλη του και το καθαρό ιαματικό νερό που θα έπιναν οι Δημότες και οι επισκέπτες. Και τι έκανε μέχρι τώρα; Μια τρύπα στο νερό!
    Το αποτέλεσμα είναι πια η πλήρης παρακμή του οικισμού και η απαξίωση για την ποιότητα του ξακουστού νερού.
    Εις υγείαν των κορόιδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως στην Πλαγιά, σήμερα 4-1-2017 βυτίο από την Κορπη πωλούσε κανονικά νερό. ........ Προς xiromeri news : κάνε μια επίκαιρο ποίηση το θέμα του νερού διότι άπτεται θέματος υγείας. .........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο