FaceBook

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός δεν λύγισε - Διδακτικές παρακαταθήκες!

Τάσος Παπαδόπουλος : Αυτός, δεν λύγισε....
"Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα……"

       Παρακάτω είναι το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Της Κυπριακής Δημοκρατίας  Τάσου Παπαδόπουλου προς τον Ελληνικό Κυπριακό Λαέ, που τον καλούσε να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν.

Σε καλώ να υπερασπιστείς 
το δίκαιο και την Ιστορία σου

«... Ελληνικέ κυπριακέ λαέ,
Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα, αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί, λυπούμαι ειλικρινά γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε.
      Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.......Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
     Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.
   Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.
   Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.
     Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,
   Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.
 Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.
 Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.
 Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.
     Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στην κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα, πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, 
7 Απριλίου 2004

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ακολουθεί απόσπασμα από τον  επικήδειο λόγο του Βάσου Λυσσαρίδη.

Εσύ αφήνεις αξιόλογη κληρονομιά.
    «Μια μεγάλη προσωπικότητα που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο Πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην Ελληνική ιστορία ΟΧΙ, πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας», πρόσθεσε. 

**************
  «Αρχή άνδρα δείκνυσι. Και το τελευταίο αξίωμα στην προεδρία του κράτους υπήρξε η κορωνίδα της προσφοράς του και η ανάδειξη της προσωπικότητάς του. Αφόρητες οι πιέσεις, ασφυκτικός ο κλοιός για εξαναγκασμό του λαού μας να προσυπογράψει σχέδια εθνικής ταπείνωσης και υπονομευτικά της εθνικής μας επιβίωσης. Και τα πυρά εχθρικά και φίλια στρέφονταν προς τον εκλεγμένο πρόεδρο», είπε για να προσθέσει: "Κι εσύ Τάσο, φρουρός μιας άλλης μορφής Θερμοπυλών, παρέμεινες πιστός τοις του λαού ρήμασι πειθόμενος, γνωρίζοντας το τίμημα και έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες". 
       Και ο αγώνας, ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, δεν αφορούσε μόνο την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων αλλά και την ουσιαστική ακηδεμόνευτη πορεία των Τουρκοκυπρίων. 
  «Γιατί πιστός στις εθνικές σου ρίζες, υπήρξες και θερμός προασπιστής των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων με τη σωστή διαπίστωση ότι ειρήνη και πρόοδος μπορούν να διασφαλισθούν μόνο σε συνθήκες αλληλοσεβασμού», είπε. 
Πρόσθεσε πως «η ιστορία θα καθιερώσει το ρόλο σου ως του Προέδρου που απέκρουσε τα απαράδεκτα σχέδια αλλά και διαφοροποίησε αποτελεσματικά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το πλήρως δικαιολογημένο ΟΧΙ του λαού μας. Και αυτό επετεύχθη όχι με προσαρμογή σε πιέσεις ή εγκατάλειψη αρχών αλλά με θρησκευτική προσήλωση στην προάσπιση της ετυμηγορίας του λαού». 
    «Και αυτά χαρακτηρίσθηκαν ως απορριπτισμός. Αν απορριπτισμός είναι η άρνηση της εθνικής αυτοκτονίας, τότε ο τίτλος είναι άκρως τιμητικός. Διάλεξες συνειδητά το δρόμο του εθνικού Γολγοθά, γιατί γνώριζες πως μόνο με την ανάληψη ευθυνών χαράσσονται οι δρόμοι εθνικής σωτηρίας. Στη ρήτρα ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω. Όμως ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν. Πεθαίνουν όσο δεν αφήνουν κληρονομιά. Κι εσύ αφήνεις αξιόλογη κληρονομιά», ανέφερε. 
******************

   Παρακάτω, απόσπασμα από την ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου κατά την επίσκεψη του Κλίντον στην Ελλάδα.
Πρωταρχικό συμφέρον όλων είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας.
"Η Ελλάς δεν ζητεί από κανένα να μεσολαβήσει υπέρ αυτής, επικαλείται απλώς το δίκαιον και τη νομιμότητα, διότι πιστεύει ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας δεν είναι τόσον η στήριξη των πάσης φύσεως συμφερόντων μας, όσον η στήριξη της νομιμότητας. Ορθότερο θα ήτο αν έλεγα ότι πρωταρχικό συμφέρον όλων είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας."

****************

Αγαπητοί Αναγνώστες
  Οι παρακαταθήκες αυτές είναι επίκαιρες και διδακτικές, μπροστά στη κρίσιμη ιστορική συγκυρία που διέρχεται το Κυπριακό πρόβλημα.
    Η αποχώρηση των  τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής από τη Κύπρο,  η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, η ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων σε ένα ενιαίο ανεξάρτητο κυρίαρχο Κυπριακό κράτος, ο σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών είναι οι πυλώνες της εθνικής στρατηγικής. Κάθε άλλη προσέγγιση αποτελεί υποχώρηση και δεν πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχουν σχόλια: