FaceBook

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Έτσι πάρθηκε η απόφαση για το δάνειο του 1.300.000 € στο Δήμο Ξηρομέρου. Οι όμορφοι Δήμοι όμορφα χρεώνονται.

Αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου που αφορά τη λήψη δανείου ύψους 1.300.000 € για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2017. Στο έγγραφο της απόφασης δεν αναγράφεται τίποτα σχετικά με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.
Εμείς πάντως ζητάμε από τη δημοτική αρχή να αναρτήσει τα ηχογραφημένα πρακτικά της συγκεκριμένης απόφασης στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου. Είναι δείγμα ελάχιστου σεβασμού προς τους δημότες, ώστε αυτοί να πληροφορηθούν τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και πως βρέθηκαν «ξαφνικά» χρεωμένοι με ένα τεράστιο δάνειο ύψους 1.300.000 €. Να μάθουν όλοι πως τοποθετήθηκαν συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και πως οι όμορφοι Δήμοι όμορφα χρεώνονται.......

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναφέρουμε μερικά πράγματα προς ενημέρωση των δημοτών τα οποία θεωρούμε απαραίτητα.
Καταρχήν στο έγγραφο αναφέρεται επί λέξη: «Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών που ανέρχονται στο ποσό των 1.300.000,00 € περίπου (οφειλή προς τη ΔΕΗ με μήνα αναφοράς τον 10-2016 ποσού 861.732,18 € με εκτιμώμενη οφειλή μέχρι 31-12-2016 1.100.000,00 €, οφειλή προς ΦΟΣΔΑ ποσού 200.000,00 €».
Επειδή η έκφραση «οφειλές παρελθόντων ετών» είναι κάτι πολύ γενικό, ώστε να μην μπορεί να καταλάβει κανείς τίποτα, σας ενημερώνουμε ότι ο κ. Γαλούνης από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του παρέλαβε χρέος προς την ΔΕΗ ύψους 687.269,73 € και αυτό το είπε ο ίδιος με σχετικό δελτίο τύπου τότε και όχι εμείς (δείτε εδώ).
Άρα μέχρι το 1.100.000 € που έφτασαν οι οφειλές στην ΔΕΗ μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το ποσό που προστέθηκε (412.730,27 €) είναι καθαρά δικό του, με τη δική του οικονομική διαχείριση. Επίσης το χρέος των 200.000 € προς το ΦΟΣΔΑ Παλαίρου, αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος την δική του οικονομική διαχείριση.
Για τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων περιληπτικά θα λέγαμε τα εξής:
Ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε το όλο θέμα ως αδιέξοδο. Μίλησε για μεγάλη αδυναμία είσπραξης των δημοτικών τελών (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) μιας και η ΔΕΗ και αυτή με τη σειρά της δεν εισπράττει. Μίλησε για δημότες που δεν πληρώνουν και για εκατοντάδες παράνομες συνδέσεις ύδρευσης στη πόλη του Αστακού. Μίλησε για επιτήρηση του Δήμου αν δεν συναφθεί το δάνειο, το οποίο πλέον είναι αναγκαιότητα και όπως χαρακτηριστικά ανάφερε: «αν δεν πάρουμε δάνειο, εγώ αύριο θα πάω τα κλειδιά του Δήμου στην Αποκεντρωμένη και να έρθουν να κάνουν κουμάντο αυτοί». Επίσης άφησε μία χαραμάδα ελπίδας ως βεβαιότητας για ένταξη των χρεών στα ληξιπρόθεσμα το νέο έτος.
Σχόλιο επώνυμο δικό μας, ενώ ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε πολύ στα έσοδα (δημοτικά τέλη), για τα έξοδα δεν είπε κουβέντα, μα ούτε λέξη, κάτι που μας έκανε πολύ εντύπωση. Κάθε προϋπολογισμός ως γνωστό έχει δύο σκέλη, τα έσοδα και τα έξοδα. Ο κ. Γαλούνης και όλοι της συμπολίτευσης κατά ένα περίεργο τρόπο ασχολήθηκαν μόνο με τα έσοδα και κανένας με τα έξοδα, εκτός από έναν που θα τον αναφέρουμε παρακάτω. Έτσι λοιπόν τα εκατομμύρια των απ' ευθείας αναθέσεων του κ. Δημάρχου δεν του λένε τίποτα, τα υπέρογκα έξοδα των Νομικών Προσώπων του κ. Δημάρχου δεν του λένε τίποτα, οι αλόγιστες σπατάλες δεν του λένε τίποτα, αλλά το κυριότερο η ποιότητα μεγάλου αριθμού απ' ευθείας αναθέσεων του κ. Δημάρχου δεν του λένε τίποτα. Όσον αφορά την ένταξη των χρεών στα ληξιπρόθεσμα, να μας πει τι έκανε 2 χρόνια τώρα στο συγκεκριμένο θέμα. Προσωπικά είχαμε βαρεθεί να επισημαίνουμε την μεγάλη ευκαιρία του προγράμματος των ληξιπροθέσμων.
Η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κα Σαμαρά μίλησε για βαρύτατες ευθύνες της δημοτικής αρχής δύο χρόνια τώρα, με μία αλόγιστη οικονομική διαχείριση, με πολλές σπατάλες και αδιαφάνεια και ενώ ο κ. Γαλούνης παρέλαβε ένα Δήμο με μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν να το εξαντλήσει. Σχετικά με το χρέος της ΔΕΗ θα μπορούσε να το λύσει με διακανονισμό ή εναλλακτικά με χρήση του προγράμματος των ληξιπρόθεσμων. Δήλωσε ότι η ίδια δεν πρόκειται να ψηφίσει την σύναψη αυτού του δανείου γιατί δεν εμπιστεύεται την δημοτική αρχή και αφήνει τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της να πράξουν κατά συνείδηση.
Ο κ. Γεωργαλής και ο κ. Τζαχρήστας εκ μέρους της Συμπολιτείας Ξηρομεριτών αναφέρθηκαν τόσο στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης της σημερινής δημοτικής αρχής που μας έφτασε στην σημερινή κατάσταση, όπου μίλησαν για εικονικό και πλασματικό προϋπολογισμό, για τριμηνιαίες εκθέσεις που χτυπούσαν το καμπανάκι, αλλά ο κ. Δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι όλα θα πάνε καλά, για τριμηνιαία έκθεση τρίτου τριμήνου που ουσιαστικά αποκρύφτηκε και εξαφανίστηκε ώστε να μην μπορεί να έχει ενημέρωση το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτός όμως από την εμπεριστατωμένη και με στοιχεία ανάλυση για το πως φτάσαμε εδώ, αυτό που τόνισε ιδίως ο κ. Τζαχρήστας είναι πως μαζί με την αίτηση σύναψης δανείου δεν παρουσιάστηκε συνοδευτικά από το κ. Δήμαρχο ένας δρόμος, μέτρα και διορθωτικές ενέργειες ώστε να μην φθάσουμε πάλι στο ίδιο σημείο του χρόνου τέτοια εποχή, κάτι το οποίο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί σύμφωνα με το κ. Τζαχρήστα.
Ο κ. Κομπλίτσης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξηρομέρου άσκησε και αυτός πολύ σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για την οικονομική της διαχείριση, εντάσσοντας αυτή τη διαχείριση στην γενικότερη κεντρική κυβερνητική διαχείριση με τους μειωμένους οικονομικούς πόρους που δίνονται στους Δήμους ελέω μνημονίων και Τρόϊκας.
Παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κολοβός ο οποίος αφού ανέδειξε της βαρύτατες ευθύνες της δημοτικής αρχής για το πως οδηγηθήκαμε εδώ, μίλησε για ψήφο με το μαχαίρι στο λαιμό μιας και ο Δήμος θα μπει σε οικονομική επιτήρηση και αυτό είναι ότι χειρότερο. «Δήμος σε επιτήρηση σημαίνει ότι η αποτυχία της δημοτικής αρχής θα πέσει πάνω στους δημότες. Ούτε μία λάμπα δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το λόγο πήρε από τους Αντιδημάρχους μόνο ο κ. Μουρκούσης ο οποίος αφού πρωτίστως έκανε μία αναφορά στα χρέη του Δήμου, με την επισήμανση ότι αυτά είναι πολύ παλιά και τα περισσότερα ήταν του τέως Δήμου Αλυζίας, έριξε ευθύνες στους δημότες που δεν πληρώνουν. Μάλιστα ανάφερε χαρακτηριστικά, «σε όποιον δημότη μου λέει, καλά τι κάνατε πήρατε δάνειο, του απαντάω να πας στον Αστακό να πληρώσεις αυτά που χρωστάς». Φυσικά για τον τομέα των εξόδων του προϋπολογισμού ο κ. Μουρκούσης δεν είπε και αυτός κουβέντα. Δεν είπε ούτε λέξη για τα έξοδα. Επίσης και αυτός ανάφερε ότι επιτήρηση του Δήμου είναι ότι χειρότερο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βραχάς και ο κ. Γεωργούλας οι οποίοι αμφότεροι επικεντρώθηκαν στα έσοδα και στους δημότες που δεν πληρώνουν, αποφεύγοντας να πουν για τα έξοδα το παραμικρό. Ούτε λέξη και αυτοί.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λυμπεράτος, που επίσης πήρε το λόγο, ήταν ο μοναδικός από τη συμπολίτευση που τόλμησε και μίλησε για τα έξοδα του Δήμου και μάλιστα ήταν πολύ σκληρός. Μίλησε για σπατάλες, για πεταμένα χρήματα, για οικονομική διαχείριση χωρίς λογική. Για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ξηρομέρου που σπαταλούν πολλά χρήματα. «Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα παραδείγματα. Αν δεν αλλάξουμε πάλι δάνειο θα πάρουμε του χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα είχε και ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο με τον κ. Γεωργούλα, ο οποίος ζήτησε το λόγο για να πει για την Κοινωφελή Επιχείριση ότι τα περισσότερα χρήματα είναι για τη μισθοδοσία. Εκεί ο κ. Λυμπεράτος με πολύ υψηλό τόνο της φωνής είπε στο κ. Γεωργούλα: «Εσένα σε συμβουλεύω μην μιλήσεις γιατί τότε θα αναγκαστώ να μιλήσω και εγώ. Καλύτερα να μη μιλήσεις».
Παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πανταζής ο οποίος μίλησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιος πιο ειδικός να μας εξηγήσει για την αναγκαιότητα του δανείου και τα τεχνικά στοιχεία τα οποία ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει. Αυτός θεωρεί αρνητικό να παίρνονται δάνεια για χρέη και όχι για επενδυτικούς σκοπούς. «Τι θα συμβεί αν πούμε όχι στο δάνειο; Περιμένω να ακούσω και να ενημερωθώ τι ακριβώς συμβαίνει και δεν ξέρω τι θα κάνω, θα δω» ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη παρέμβαση του. Μετά την συζήτηση και ο κ. Πανταζής ψήφισε ναι στο δάνειο.
Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε σε αυτό το σημείο είναι ότι ο κ. Πανταζής δεν είναι ένας τυχαίος δημοτικός σύμβουλος. Είναι ο δημοτικός σύμβουλος που πήρε με διαφορά τους περισσότερους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι αυτός που βοήθησε τα μέγιστα και με όλες του τις δυνάμεις ώστε ο κ. Γαλούνης να εκλεγεί Δήμαρχος. Χωρίς την στήριξη του κ. Πανταζή ο κ. Γαλούνης δεν είχε καμία τύχη να εκλεγεί Δήμαρχος και αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν όλοι.
Άρα άγνοια δεν δικαιολογείται και φέρει και αυτός αντικειμενικά βαρύτατες ευθύνες για την πορεία του Δήμου Ξηρομέρου ως σήμερα. Το καράβι εδώ και πολύ καιρό έχει πάρει λάθος ρότα και όποιος δεν το βλέπει ή κάνει πως δεν το βλέπει φέρει μεγάλη ευθύνη.
Αυτά ήταν με λίγα περιληπτικά λόγια όσα ειπώθηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αποφασίστηκε η σύναψη του δανείου του 1.300.000 € και προσωπικά επαναφέρουμε επιτακτικά το θέμα της δημοσιοποίησης των ηχογραφημένων πρακτικών της συνεδρίασης τα οποία υπάρχουν.
Επιβάλλεται να γίνει αυτό ώστε να μάθετε και να πληροφορηθείτε και εσείς, όπως μάθαμε και εμείς που παραστήκαμε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, αυτό που στην αρχή σας αναφέραμε, πως δηλαδή οι όμορφοι Δήμοι όμορφα χρεώνονται.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο της απόφασης

mytikaspress

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαχειριστικός και Οικονομικός Ελεχγος από Οικονομικούς Επιθεωρητές πρώτα χρειάζεται Ο Δήμος.Περιμένατε τίποτε καλύτερο από το Γαλούνη;

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΚΡΥΨΕΤΕ ΤΙΣ ΑΔΗΝΑΜΙΕΣ ΣΑΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΗΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ [ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΓΙΑ Ε-Φ-Ε ],ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΨΑΧΘΗΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ, ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΛΕΖΑ ΟΙ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Ψ-Η-Φ-Ο-Δ-Ε-Λ-Τ-Ε-Ι-Α ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΠΟΥ ΨΗΦΗΖΕΤΕ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΙΝ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΨΗΦΗΣΑΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ,ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ .