Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ): Συμπεράσματα εσπερίδας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία

Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ)
Πατησίων 5 Ομόνοια-Αθήνα ΤΚ 10432  τηλ. 6977429865
www.aitoloakarnania.com.gr/ 
Mail: info@aitoloakarnania.com.gr

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑ: «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤ/ΝΙΑ - Προοπτικές και προβληματισμοί»

          Μεγάλη επιτυχία είχε η εσπερίδα που πραγματοποίησε η Συνομοσπονδία μας, στις 23/11/2016 στο ξενοδοχείο STANLEY στην Αθήνα  με θέμα: «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤ/ΝΙΑ - Προοπτικές και προβληματισμοί»
       Ήταν μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την πολύ καλή οργάνωση από τους διοργανωτές, την πολύ καλή επιλογή των ομιλητών και τις θεματολογίες που αναπτύχθηκαν. 
      Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Νίκος Κατσαρός (επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΘΕ Δημόκριτος) ........................


Ομιλητές στην εκδήλωση που ανέπτυξαν όλα  τα θέματα που αφορούν τις Α.Π.Ε. ήταν οι:
1.-Σπύρος Κυρίτσης, (ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης και μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας) που ανέπτυξε το Θέμα: «Η πρώτη ύλη βιομάζας βασικός παράγων επενδύσεων σε τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας». 
2.-Τάσος Κυρίτσης, (επιστημονικός συνεργάτης Κ.Α.Π.Ε.) που ανέπτυξε το Θέμα: Φωτοβολταϊκά συστήματα και προοπτικές στην Αιτ/νία.
3.-Χατζηβασιλειάδης Ιωάννης, (πρόεδρος Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), που ανέπτυξε το Θέμα: Αιολική ενέργεια και εφαρμογές.
4.-Χρήστος Ζαφείρης, (M.Sc.Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου - Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ) που ανέπτυξε το Θέμα: Ενεργειακή αξιοποίηση  Βιοαερίου στην Αιτ/νία.

         Η εκδήλωση είχε αρχικά ως στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την προοπτική τους στο νομό μας και εν συνεχεία μέσα από τις συζητήσεις να βγούμε σοφότεροι, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για την χρησιμότητα στην τοπική και περιφερειακή οικονομία . 
           Ξέρουμε ότι οι Α.Π.Ε ήρθαν για να καλυτερέψουν την ζωή μας, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να τονώσουν την τοπική οικονομία, να ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και να προσφέρουν ένα καθαρό περιβάλλον, συμβάλλοντας στην μείωση των ρύπων και στην σταδιακή  μείωση  των ορυκτών  καυσίμων ως πρώτη ύλη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
      Παρ όλα όμως τα θετικά, οι Α.Π.Ε είχαν και έχουν  και επικριτές,  ευτυχώς σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό, που είτε δικαιολογημένα είτε εσκεμμένα, είτε ως θύματα παραπληροφόρησης και άγνοιας, δημιουργούν μια επιφυλακτικότητα σε μικρό τμήμα της κοινωνίας μας. 
      Οι ομιλητές, ο καθένας στο θέμα του, παρουσίασαν την εικόνα, το πλαίσιο, τη νομοθεσία και τις δυνατότητες για επένδυση στο νομό μας. Με παραδείγματα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες, που τις παρέχει η τεχνολογία αναπτύσσοντας συνέχεια τις ΑΠΕ σε όφελος όλων, από τα μικρά νοικοκυριά, τις αγροτο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έως τις μεγάλες βιομηχανίες.    Παρουσιάστηκαν συγκριτικά στοιχεία με την χώρα μας, η οποία δυστυχώς είναι πάρα πολύ πίσω, με βασικό   υπεύθυνο την κρατική εξουσία.
            Οι ομιλητές ανέδειξαν την τριτοκοσμική αντίληψη που έχει το κράτος  και για τις ΑΠΕ και την ανικανότητα έως την άρνηση του, να εναρμονιστεί με τον προηγμένο κόσμο της Ευρώπης κα της Αμερικής. Δημιουργεί πολυνομία – γραφειοκρατία, που αποτρέπουν οποιοδήποτε υποψήφιο επενδυτή να επενδύσει τα χρήματα του στην χώρα μας, ζημιώνοντας έτσι την εθνική οικονομία το περιβάλλον και την απασχόληση. 
      Η σύγκριση των Ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ με την χώρα μας στο θέμα των ΑΠΕ μας πλήγωσε και μας απογοήτευσε όλους. 

      Οι ομιλητές απάντησαν και στα ερωτήματα των παρευρισκομένων και ειδικά σε εκείνα τα ερωτήματα που έθεταν θέμα μόλυνσης  του περιβάλλοντος από τις ΑΠΕ. Οι ομιλητές ήταν απόλυτοι ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει και η τεχνολογία συνέχεια εξελίσσεται προς το καλύτερο.
       Όπως σε  όλες τις επενδύσεις  έτσι και στις  ΑΠΕ πρέπει να τηρούνται  πάντα οι κανόνες  λειτουργίας, η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία που τους εξασφαλίζουν. Στο καλό υπάρχει το καλύτερο  και οι ΑΠΕ το εγγυούνται, κατέληξαν οι ομιλητές μας.
Συμπερασματικά:

1)-Η Αιτ/νια είναι «Πλούσια» (έχει χρυσό είπε ο κ. Ζαφείρης) σε απόβλητα κάθε είδους, τα οποία θα μπορούσαν να παράξουν βιοαέριο ικανό να ηλεκτροδοτήσει δωρεάν ολόκληρες περιοχές. Σήμερα τα απόβλητα είναι εκτεθειμένα μολύνοντας το περιβάλλον και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
2)-Κάποιες περιοχές επιτρέπουν την ανάπτυξη των Αιολικών πάρκων ήδη έχουμε ένα μεγάλο πάρκο στο Μακρυνόρος και υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές.
3)-Η βιομάζα μέσω της οποίας μπορεί να παραχθεί ενέργεια, είναι μια πολύ καλή λύση που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Για την παραγωγή βιομάζας μπορούν να καλλιεργηθούν φυτά σε άγονα χωράφια.
4)-Ο νομός μας μπορεί να εκμεταλλευτεί άριστα προς όφελος του, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάθε μορφής, είτε βιομάζα, είτε αιολικά πάρκα, είτε βιοαέριο, φωτοβολταϊκά συστήματα και να αποκομίσει τεράστια οφέλη, όπως την δωρεάν παροχή ρεύματος στις οικίες, τις εκμεταλλεύσεις, τα δημόσια κτίρια έως την κατασκευή μεγάλων επενδύσεων, αποφέροντας θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη, καθαρό περιβάλλον και προοπτική για νέες καλλιέργειες. 
5)-Αντισταθμιστικά οφέλη πρέπει να επιδιώκουν οι τοπικές αρχές από επενδύσεις, που θα φιλοξενούνται στην περιοχή τους.
6)-Οι Δήμοι θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση να επενδύσουν οι ίδιοι  σε Α.Π.Ε., προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών και να καταρτίσουν ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για όλες τις δραστηριότητες, ώστε να μην επικρατεί ανομία και σύγχυση.
7)-Η περιφέρεια πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο, ως αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε συνεργασία με τους Δήμους, να χαράξουν ευνοϊκή πολιτική και ειδικό χωροταξικό στο Νομό μας, διεκδικώντας από την πολιτεία, την ευθύνη των αδειοδοτήσεων να έχει η ίδια και όχι το Υπουργείο που είναι αρμόδιο σήμερα. 

    -Πέραν από τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο που όπως φάνηκε από τη συζήτηση αντιμετωπίζουν οι πιθανοί επενδυτές, εμείς ως απλοί πολίτες θα πρέπει να πούμε ότι οι επιφυλάξεις μας δεν έχουν να κάνουν με αυτές καθ’ αυτές τις ΑΠΕ, αλλά με την ανικανότητα του κράτους να θέσει τους όρους που πρέπει να πληρούν οι όποιες εγκαταστάσεις και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών και παράλληλα να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Για το κεντρικό συμβούλιο
Ο πρόεδρος          Η γραμματέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΗΣ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο