Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Αγρίνιο: «Πνίγονται στα τεφτέρια και τα φέσια τα φαρμακεία!

Ραγδαία η πτώση του τζίρου
Έρχονται λουκέτα αν δεν αλλάξει η κατάσταση
«Καρκινοβατούν» τους τελευταίους μήνες τα φαρμακεία της χώρας, με φόντο την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας. Η κρίση έχει «χτυπήσει» και τα φαρμακεία του Αγρινίου, με τα τεφτέρια και τα φέσια να… βασιλεύουν σε έναν κλάδο που πλήττεται βάναυσα. Μην ξεχνάμε ότι, έχουν ληφθεί αποφάσεις για πώληση των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) στα super market, ενώ το άνοιγμα του επαγγέλματος και η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα αποτελέσει ταφόπλακα για το επάγγελμα.....
Η οικονομική στενότητα των πολιτών έχει επιδεινώσει σε μεγάλο βαθμό την εισπρακτική εικόνα των φαρμακείων της πόλης, ενώ οι περισσότεροι αναγκάζονται να προχωρήσουν σε τεφτέρια, αντιλαμβανόμενοι ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν μπορούν να πληρώνουν κάθε φορά τα φάρμακά τους. Βέβαια, δεν λείπουν και τα φέσια από διάφορους.

«Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια εντατικοποιήθηκε το φαινόμενο με τα τεφτέρια» επισήμαναν στη «Σ» πολλοί φαρμακοποιοί, οι οποίοι συμπληρώσαν πως: «τα περισσότερα από τα χρήματα των τεφτεριών τα εισπράττουμε, ενώ υπάρχει και σημαντικό ποσοστό που δεν το εισπράττουμε. Φέσια δηλαδή. Κυρίως όταν καταβάλλονται οι συντάξεις πληρωνόμαστε, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που είναι στα τεφτέρια μας είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι είτε έχουν μικρή σύνταξη, είτε με τα χρήματα αυτά, προσπαθούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους και να συνεισφέρουν στις οικογένειες των παιδιών τους».

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν έχουν πίστωση. «Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορούμε να έχουμε πίστωση είναι 1 μήνας, ανεξαρτήτως αν έχουμε ή δεν έχουμε πληρωθεί από τους ασθενείς πρέπει να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια» δήλωσαν άλλοι φαρμακοποιοί του Αγρινίου.

Οι φαρμακοποιοί «ακροβατούν» στο θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων με τους πελάτες τους και τις περισσότερες φορές βγαίνουν «νικητές», αλλά την ίδια στιγμή παρουσιάζεται και η άλλη όψη του νομίσματος, αφού όπως δηλώνουν: «όλα εξαρτώνται από την πολιτική του φαρμακείου και κυρίως τις διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν. Βασιζόμαστε σ’ αυτές μόνο με πελάτες που γνωρίζουμε αρκετά χρόνια. Αυτοί οι πελάτες μας, αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των τεφτεριών μας και εξαιτίας των διαπροσωπικών μας σχέσεων, αποτελεί γι’ αυτούς άμεση προτεραιότητα η εξόφλησή μας, αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που δεν συμβαίνει, και εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση για όσο θέλουν και μετά αποφασίζουν να πληρώσουν. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία όσων είναι στο τεφτέρι, έχουν ανάγκη και δεν μπορεί να κάνουν διαφορετικά. Το τεφτέρι του φαρμακείου δηλαδή αποτελεί γι’ αυτούς «ανάσα» ή μορφή ευελιξίας για να ανταποκριθούν στα έξοδά τους».

Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
sinidisi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο