Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Aιτωλ/νία: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα δύο “αιώνια έργα”: Διώρυγα Αμβρακίας και φράγμα Αχυρών

Διαλύθηκε οριστικά η εργολαβία για το πολύπαθο φράγμα των Αχυρών- πού βρίσκονται οι εργασίες για τη Διώρυγα Αμβρακίας
Νέα προβλήματα ανέκυψαν το προηγούμενο διάστημα για το πολύπαθο έργο του φράγματος στη θέση «Αχυρά» Ξηρομέρου.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το έργο δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά το 1996, τέσσερα χρόνια όμως μετά οι εργασίες διεκόπησαν, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις. Πρόκειται όμως για ένα έργο που σχεδιάζονταν από τη δεκαετία του ’80 και προορίζονταν για την άρδευση του κάμπου του κεντρικού Ξηρομέρου....
Το έργο επαναδημοπρατήθηκε το 2005 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 3 Μαΐου 2007 με την εταιρεία ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκ. ευρώ και σύμφωνα με την έκπτωση που δόθηκε, το ποσό της σύμβασης ήταν 21.312.814,50 ευρώ με συμβατική προθεσμία περαίωσης τις 3 Μαΐου 2011.
Μέχρι σήμερα στο έργο έχουν δοθεί πάμπολλες παρατάσεις , ενώ η πιο πρόσφατη είχε δοθεί για τις 31/3 του 2016. Έκτοτε πολλά άλλαξαν, αφού η ημερομηνία παρήλθε , ο εργολάβος προχώρησε σε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας, η οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο στις 7 Απριλίου του 2016. Ο εργολάβος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου προχώρησε στην ολοκλήρωση κάποιων εργασιών , για να αποφευχθεί η επικινδυνότητα σε ορισμένα σημεία του εργοταξίου.
Πρόκειται λοιπόν το επόμενο διάστημα να γίνει μια πρώτη, προσωρινή παραλαβή του έργου , το οποίο έχει φτάσει στο 90% της προόδου του, ενώ Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών, βρίσκεται σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο , για να ενταχθεί το εναπομείναν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ’14- ’20.
Ουσιαστικά πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί μια εργολαβία «σκούπα» για την υλοποίηση των υπόλοιπων εργασιών και συγκεκριμένα της σύνδεσης του φράγματος με τα αρδευτικά δίκτυα Κατούνας, Κομπωτής, Κωνωπίνας, Τρύφου και Αετού.
Ο δημιουργούμενος ταμιευτήρας θα έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 41,7 x 106 μ.3 και επιφάνεια στην ανώτατη στάθμη λειτουργίας (+370,00) 2.980 στρέμματα περίπου.
Προορίζεται να εξυπηρετήσει την άρδευση 26.000 στρεμμάτων καθαρά γεωργικών εκτάσεων της κτηματικής περιοχής του Άνω Ξηρομέρου.
Πήραν και πάλι «μπροστά» τα έργα στη Διώρυγα Αμβρακίας
Το δεύτερο έργο «γεφύρι της Άρτας» στην Αιτωλοακαρνανία, η Διώρυγα Αμβρακίας, προχωρά καλύτερα. Το καλοκαίρι στο έργο δόθηκε νέα παράταση έως τον Ιούνιο του 2017, που, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΔΕ ΚΥΥ, αν συνεχίσει να προχωρά με αυτό τον ρυθμό , δεν αποκλείεται να πιάσει τον στόχο.
Η ανάδοχος εταιρία φαίνεται πως ξεπέρασε , σε αυτή τη φάση, τα όποια οικονομικά προβλήματα, ενώ και το θέμα των απαλλοτριώσεων προχωρά σταδιακά, μέσω δικαστηρίων. Η πρώτη εργολαβία (η διώρυγα Δ1 και η επέκταση της Διώρυγας Αμβρακίας-Αμφιλοχίας για άρδευση του Βάλτου) έχει φτάσει στο 85%.
Η δεύτερη εργολαβία είναι ουσιαστικά συνέχεια της πρώτης και πρόκειται για «αποπεράτωση της διώρυγας Αμφιλοχίας και σήραγγας Βάλτου για την άρδευση και την ύδρευση της επαρχίας Βάλτου» (16.300.000 ευρώ), που έχει πρόοδο 40%. Το καλό στην περίπτωση της Διώρυγας Αμβρακίας είναι ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς τους εργολάβους.
Οι πρώτες μελέτες για το έργο «Ανακατασκευή Διώρυγας Δ1 και επέκταση διώρυγας Αμβρακίας – Αμφιλοχίας για άρδευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου» ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80, η οριστική μελέτη του εγκρίθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και η δημοπράτηση και ανάθεσή του έγινε στις 23.8.2006 στην εταιρεία ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2010 (23.2.2010). Το κόστος του έργου είναι 40εκ.ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εν ενεργεία δημόσια έργα της Δυτικής Ελλάδας.
«Πρόκειται για πολύ χρήσιμα έργα για την περιοχή που θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Διευθυντής της ΕΥΔΕ ΚΥΥ, πολιτικός μηχανικός, με τον οποίο ήρθε σε επικοινωνία το «Γ».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου ήταν η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο. Περιελάμβανε, συγκεκριμένα:
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 6ΧΛΜ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 9,227ΧΛΜ,
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,685ΧΛΜ
-ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,091ΧΛΜ
-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 40εκ.ευρώ και με την έκπτωση του αναδόχου έπεσε στα 23,58εκ.ευρώ. Με την ολοκλήρωση του θα αρδεύσει πάνω από 100.0000 στρέμματα και παράλληλα θα υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας.

εφημερίδα “Γεγονός”
agriniopress



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο