FaceBook

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Σύναψη δανείου 1.300.000 € για το Δήμο Ξηρομέρου; Πως και γιατί φτάσαμε εδώ;

ΑΠΟ ΜΥΤΙΚΑS PRESS

        Όταν γνωρίζεις πολύ καλά αναλαμβάνοντας ότι έχεις να διαχειριστείς ένα Δήμο με πολλά οικονομικά προβλήματα, ξέρεις ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι καλός νοικοκύρης και να μετράς και το ευρώ που εισπράττεις και που το ξοδεύεις.
        Δυστυχώς εντελώς ξαφνικά βρεθήκαμε στην θέση και μας ανακοινώθηκε ότι πρέπει να συνάψουμε δάνειο ύψους 1.300.000 €, όχι γιατί ο Δήμος μας σκοπεύει να πραγματοποιήσει μία μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση επ' ωφελεία των δημοτών από την προστιθέμενη αξία της επένδυσης, κάτι που είναι θεμιτό, αλλά για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2017, δηλαδή να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τα έξοδα.......     Το ξαφνικά πηγαίνει γι αυτούς που δεν τα παρακολουθούσαν από κοντά. Γι όσους ασχολούνται και τα παρακολουθούν, ήταν βεβαιότητα και θέμα χρόνου το καράβι να πάει στα βράχια με την ακολουθούμενη οικονομική διαχείριση.
        Θα ακούσουμε πολλά και διάφορα για το πως φτάσαμε ως αυτή την αναπόφευκτη αναγκαιότητα: Θα μας πουν για τους κακούς προηγούμενους που κάνανε σπατάλες, για την καμένη γη που παρέλαβαν, για την δύσκολη οικονομική συγκυρία με την υπό χρηματοδότηση των Δήμων, για την κοινωνική ευαισθησία του Δήμου που κρατά πολύ χαμηλά τα δημοτικά τέλη, για την αδυναμία των δημοτών να πληρώσουν, για τα capitals control, για το δεν έγινε και τίποτα και άλλοι Δήμοι παίρνουν δάνεια, το προβλέπει και η νομοθεσία. Ότι επιχείρημα σκεφτούν θα σας το πουν και θα σας το σερβίρουν.

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ;
    Ότι την ευθύνη σύνταξης, παρακολούθησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού την έχει αποκλειστικά η δημοτική αρχή.
   Ότι λυπούνται πολύ που οι διαβεβαιώσεις τους ότι όλα θα πάνε καλά έπεσαν τόσο έξω.
        Για το τι έπραξαν και τι δεν έπραξαν ώστε να υπάρχει ικανοποιητική είσπραξη των εσόδων. Τι ενέργειες έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει για τη θετική ζημία του Δήμου. Για το ποιοι είναι αυτοί που χρωστάνε και πόσα και αν κάποιοι έχουν ειδική μεταχείριση.
         Ότι στους προηγούμενους ανήκουν και αυτοί με 8 χρόνια θητεία στο τέως Καποδιστριακό Δήμο Αλυζίας και μάλιστα ξεκινώντας με μηδενισμένο το κοντέρ (αυτοί ήταν οι μοναδικοί που δεν είχαν προηγούμενους) και με γενναία χρηματοδότηση την εποχή των παχέων αγελάδων τότε που το χρήμα έρεε στους Δήμους. Το τι παρέδωσαν στο τέλος της θητείας τους είναι γνωστό. Κάποια από τα χρέη τους υπάρχουν ακόμη μέχρι σήμερα, με τον τέως Δήμο Αλυζίας πρωταθλητή στα χρέη μεταξύ των συνενωθέντων τριών τέως Καποδιστριακών Δήμων για να φτιαχτεί ο σημερινός Καλλικρατικός Δήμος Ξηρομέρου.       Δικαίως οι τέως Δήμοι Αστακού και Φυτειών αισθάνονται αδικημένοι οικονομικά από αυτή τη συνένωση.

   Για τις αλόγιστες σπατάλες και τα περιττά έξοδα για άνευ σημασίας έργα και προμήθειες.
      Για τις ατελείωτες απ' ευθείας αναθέσεις όλα αυτά τα δύο χρόνια ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Μία πραγματική γάγγραινα, αλλά κυρίως δεν θα σας πουν για την ποιότητα αυτών των απ' ευθείας αναθέσεων. Προσωπικά το συγκεκριμένο θέμα κουραστήκαμε να το αναδεικνύομαι παρουσιάζοντας συνεχώς κραυγαλέες περιπτώσεις όλα αυτά τα δύο χρόνια. Λυπούμαστε πάρα πολύ που κάποιες αποφάσεις απ' ευθείας αναθέσεων, πρέπει να φορέσεις γάντια για να τις πιάσεις και να τις αναγνώσεις και φτάνοντας στο τέλος της ανάγνωσης, δε ξέρεις αν θα πρέπει να γελάσεις ή να βάλεις τα κλάματα.
        Για τους αόρατους εργαζόμενους και για το βγάλσιμο των προεκλογικών υποσχέσεων στους ημετέρους και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
      Όλα αυτά θα αποφύγουν εντέχνως να σας τα πουν. Σε όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε μην μας πιστεύετε. Εμείς είμαστε οι εμπαθείς και οι άδικοι με την νυν δημοτική αρχή και όλα τα βλέπουμε λάθος. Βγείτε έξω, συζητήστε, ακούστε, δείτε και σκεφτείτε με το δικό σας το μυαλό και πετάξτε ότι εμείς σας αναφέρουμε. Συνομιλήστε με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, με εργολάβους και προμηθευτές. Τα λένε χαρτί και καλαμάρι χωρίς δισταγμό. Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι δημότες - κάτοικοι του Αστακού, που είναι πιο κοντά από εμάς στα πέριξ του Δημαρχείου.
         Δυστυχώς αυτή τη στιγμή, με την οικονομική κατάσταση ως έχει διαμορφωθεί, με τον προϋπολογισμό μη ισοσκελισμένο, η σύναψη του δανείου είναι αναπόφευκτη.
        Πλέον δεν είναι το θέμα αν η σχετική απόφαση θα παρθεί με πλειοψηφία 2/3 ή 3/4 ή ομόφωνα. Το θέμα είναι, γιατί να φτάσουμε να είναι αναγκαίο να πάρουμε δάνειο και να χρεώσουμε τον Δήμο και τους δημότες.
       Πλέον η σύναψη δανείου είναι μονόδρομος. Σε αυτό έχουν δίκιο και είναι από τις σπάνιες φορές που είναι ειλικρινείς. Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος, για να μη μπει σε επιτήρηση και να μην ακολουθήσουν τα χειρότερα, το δάνειο είναι πλέον αναγκαία κίνηση.
      Με το μαχαίρι στο λαιμό λοιπόν ή αλλιώς, «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι», καλοφόρετο το «εορταστικό δάνειο Χριστούγεννα 2016  - Δυνατό Ξηρομέρο - Πρώτα ο πολίτης» και λυπούμαστε πολύ που χρονιάρες μέρες σας μαυρίζουμε τη καρδιά, αλλά μας έπεσε ουρανοκατέβατο το εορτοδάνειο.

http://mytikaspress.blogspot.gr/

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα όσα αναφέρονται είναι σωστά.διαφωνω μαζί σας στο αν θα πρέπει να μπεί ο Δήμος σε επιτήρηση. Με τέτοια σπατάλη χίλιες φορές να μπεί σε επιτήρηση.

Ανώνυμος είπε...

μπαχαλο

Ανώνυμος είπε...

Να ναι καλα το συστημα Σαμαρα!οχι οτι και οι τωρινοι δε φερουν ευθυνη .

Ανώνυμος είπε...

GIA SIGA RE PATRIOTES , EDO OLOS O KOSMOS XROSTAEI, TO ELLINIKO KRATOS XROSTAEI, GIAYTO KAI FTASAME EDO, AUTOUS BGAZOUME TOSA XRONIA KAI MAS KUBERNOUN ME DANIKA KAI TREXOUME APO PISO TOUS NA FAME KANA PSIXOULO, TORA DILADI MAS PEIRAXE POU O DHMOS MAS THA XREOTHEI. MIALO DEN BAZOUME ME TIPOTA, SUNEXIZOUME TA ROUSFETIA ME DANIKA KAI META KLEGOMASTE, KALA XRISTOUGENA

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΜΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
ΘΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΛΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟ ΞηριμεροNews ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΕΩΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΑΧΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΚΑΜΑΡΩΤΟΙ ΚΑΜΑΡΩΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ...