Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η συμμετοχή της κοινωνίας καταλύτης στην πρόληψη κατολισθήσεων – Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το τελικό συνέδριο του έργου Landslides

Σημαντικές επιστημονικές διαπιστώσεις και αποτελέσματα που έχουν ως κύριο θέμα την πρόληψη των κατολισθήσεων και την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε αυτή, παρουσιάστηκαν από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και ερευνητικούς φορείς και ιδρύματα από την Ιταλία, την Πολωνία, την Κροατία, την Σλοβενία  και την Βουλγαρία στο τελικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Εκτίμηση Επικινδυνότητας των Κατολισθήσεων: Συμμετοχή της Κοινωνίας» (“Landslides’ Risk Assessment: Engagement of Society”)....

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία είχε τη συνδιοργάνωση μαζί με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, καλωσόρισε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου τις ξένες και ελληνικές αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στο τελικό Συνέδριο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας.
«Έχουμε ιεραρχήσει την προστασία των πολιτών από τις κατολισθήσεις ως μια πολύ σημαντική λειτουργία για την κοινωνία. Η Περιφέρειά μας επιδιώκει πάντα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες επιβεβαιώνουν την αξία της συνεργασίας μεταξύ πολιτικών, κοινωνικών και ερευνητικών φορέων πάνω σε θέματα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος που αφορούν άμεσα την κοινωνία μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας σημείωσε πως το σημαντικότερο είναι τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων, μέσω της σωστής πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης.
Το έργο εστιάζει στην πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση των κατολισθήσεων μέσα από μια σειρά δράσεων, οι πιο σημαντικές των οποίων είναι:
•           Ανάπτυξη ενός μαθηματικού μοντέλου και του λογισμικού χρήσης του, το οποίο με την εισαγωγή δεδομένων από τις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης θα μας δίνει τις πιθανότητες εκδήλωσης του φαινομένου σε εύλογο χρονικό διάστημα.
•           Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την διενέργεια εκπαιδευτικών δράσεων ώστε τα στελέχη της πολιτικής προστασίας και τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων με ενδιαφέρον για τις κατολισθήσεις, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω στις κατολισθήσεις.
•           Καλλιέργεια κουλτούρας πολιτικής προστασίας μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες.

Στο σημερινό τελικό συνέδριο συμμετείχαν ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Δρακάτος, ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Σαμπατακάκης, καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων χωρών του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο