Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ

  Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ" την οποία εκδίδει ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων "τα Κόροντα" σχετικό με τη τοποθέτηση κεραίας Κινητής τηλεφωνίας στη Χρυσοβίτσα, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου κ. Γιάννης Χρόνης μας απέστειλε την παρακάτω απάντηση. 

ΠΕΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣ: «Με την υγεία των κατοίκων της Χρυσοβίτσας δεν παίζουμε»

    Η τοποθέτηση της κεραίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας cosmote προκάλεσε σάλο στη Χρυσοβίτσα. Από την πρώτη στιγμή έντονη ήταν τόσο η ανησυχία των κατοίκων του χωριού μας, οι οποίοι απαιτούσαν να απομακρυνθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονταν κοντά στα τελευταία σπίτια, σε άλλο ασφαλές σημείο και τόνιζαν ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί καρκίνος σε όσους ζουν κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εκτίθενται μακροχρόνια στην ακτινοβολία.
      Αμέσως σαν Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ως όφειλα, έπραξα όπως ακριβώς ορίζουν οι διαδικασίες με απώτερο στόχο την πλήρη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του χωριού μας. Πρώτα συγκάλεσα τοπικό συμβούλιο το οποίο ομόφωνα γνωμοδότησε την άμεση απομάκρυνση της κεραίας από τη θέση "Πίλακο", η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τα σπίτια και την τοποθέτησή της σε άλλο σημείο ασφαλές στη θέση "Παγώνια" και την απόφαση αυτή κοινοποίησα και πρωτοκόλλησα στο δήμο Ξηρομέρου για παραιτέρω ενεργειες.
  Στη συνέχεια έκανα πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της προάσπισης της υγείας των κατοίκων ζητώντας να γίνει ο σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές για τον εάν πληρεί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση η εν λόγω κεραία........



   Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι ήδη το τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού της Π.Ε. Δυτικής Ελλάδας, βάσει της επί τόπου μέτρησης διαπίστωσε ότι προκύπτει διαφοροποίηση της θέσης όπως αυτή προσδιορίζεται στη σχετική άδεια κατασκευής της κεραίας από την ΕΕΤΤ και αιτείται την ανάκληση της άδειας και έχει στείλει σχετικά έγγραφα στις αρμόδιες αρχές.
  Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόλυτη δικαίωση για τους κατοίκους της Χρυσοβίτσας, αλλά και την Τοπική Κοινότητα, που είχαν εδώ και καιρό ξεκινήσει ένα πολύπλευρο αλλά και ευρύτερο αγώνα κατά της εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη συγκεκριμένη θέση και η απόφαση του τμήματος Περιβάλλοντος είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το καθολικό αίσθημα όλου του χωριού. 

      Ωστόσο παρά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου Χρυσοβίτσας, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, παρά την απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος που γνωμοδότησε την ανάκληση της άδειας, έρχεται ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα», με μια πρωτοφανή στα χρονικά ανακοίνωση (δεν ξανάγινε τουλάχιστον πανελλαδικά από ότι ξέρουμε σύλλογος να τάσσεται υπέρ της κεραίας η οποία βλάπτει την υγεία των κατοίκων), σαν "αυτόκλητος υπερασπιστής της κεραίας" και ενημερώνει ότι η συγκεκριμένη κεραία είναι καθόλα νόμιμη και λειτουργεί με όλες τις άδειες και δεν βλάπτει την υγεία των κατοίκων

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων "Τα Κόροντα":

 -Γιατί απαγορεύονται οι κεραίες πάνω στις ταράτσες σχολείων, νοσοκομείων κ.α; Γιατί οι εταιρείες καμουφλάρουν τις κεραίες στις πόλεις; Μήπως η ακτινοβολία των κεραιών βλάπτουν σοβαρά την υγεία;
 -Υπάρχει κεραία κινητής τηλεφωνίας χωρίς εκπομπή ακτινοβολίας;
 -Σαν εκπρόσωποι του εργολάβου της cosmote κάνατε τις μετρήσεις;
 -Πως μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι η κεραία δεν βλάπτει την υγεία των κατοίκων;
 -Είστε οι ίδιοι γιατροί; Πυρηνικοί επιστήμονες; Ερευνητές; 
 -Γνωρίζετα τα όρια του οικισμού μας; 
 -Έχετε δει στο διαδίκτυο το θέμα επιπτώσεις υγείας από την ακτινοβολία κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε κράτη πολύ πιο προηγμένα από το δικό μας τεχνολογικά σύμφωνα με έρευνες, όπως: Ισραήλ: 300% αύξηση καρκίνων σε απόσταση 350μ, Γερμανία: περισσότεροι καρκίνοι και γρηγορότερη εμφάνιση τους (8 χρόνια νωριτερα) σε απόσταση  400μ, Βραζιλία: 80% αύξηση των θανάτων καρκίνων σε απόσταση 500μ, Ισπανία και Ολλανδία: καρδιοαγγειακά προβλήματα σε απόσταση 300μ, κ.α. 
 -Ο μετρητής ακτινοβολίας όπως γράφεται πότε θα εγκατασταθεί; και αλήθεια και από ποιόν θα γίνονται οι μετρήσεις;
 -Συμφωνείτε με τη εγκατάσταση στη θέση "Πίλακο" και όχι σε απόσταση ασφαλείας που προβλέπονταν αρχικά στη θέση "Παγώνια" για την υγεία των κατοίκων; 
 -Ποιος ο λόγος υπεράσπισης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας; Μήπως έρχεται καμιά χορηγία η μήπως ενδιαφέρεστε για την οικονομική ζημιά που θα πάθει η εταιρεία αν την τοποθετούσε πιο ψηλά και πιο μακριά από τον οικισμό; 
  -Είστε σίγουροι ότι οι όλες οι άδειες είναι νόμιμες; και εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες που έπρεπε;
  -Οι κάτοικοι του χωριού μας ανησυχούν όχι γιατί παρασύρονται -από ποιον και με τι κίνητρο άραγε- αλλά γιατί κανένας δεν τους διαβεβαιώνει ότι δεν κινδυνεύουν από τη κεραία. Δεν θα επιτρέψουμε να μας κάνουν πειραματόζωα.
  -Αλήθεια, ποιος διχάζει την τοπική κοινωνία; Εμείς που ανησυχούμε για τις επιδράσεις των ακτινοβολιών στα παιδιά και στα εγγόνια μας στο άμεσο μέλλον ή αυτοί  που γίνονται απολογητές της εταιρείας ενάντια στου κατοίκους που ζουν με το φόβο του καρκίνου πάνω από το κεφάλι τους. 
     -Δεν έχει το δικαίωμα κανείς να βάζει μία κοινωνία σε τέτοιες περιπέτειες με αντάλλαγμα από τη μια λίγο καλλίτερο σήμα κινητής τηλεφωνίας και από την άλλη να αποσιωπά για τις δραματικές μακροχρόνιες επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο.

 Ο κατάλογος τον ερωτήσεων θα μπορούσε να είναι πολύ μακρύς, όμως  η σοβαρότητα του θέματος έχει δοθεί πιστεύω με τα μέχρι τώρα ερωτήματα.

 ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ: "Με βάση τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, εκτιμάται ότι οι αναγκαίες αποστάσεις για την τοποθέτηση των κεραιών δεν μπορούν να είναι μικρότερες των 300 μέτρων από τα όρια κατοικημένων περιοχών (περιοχών εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και εντός ορίων οικισμών) και 500 μέτρων από ειδικά κτίρια, που στεγάζουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (κτίρια εκπαίδευσης, νοσοκομεία, μαιευτήρια)". 

    Συμπερασματικά να τονίσω ότι έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύπτονται τα πραγματικά πρόσωπα όλων των "δήθεν" που τάχα κόπτονται για το καλό του χωριού μας. Που θέλουν να είναι αρεστοί σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αδιαφορώντας για την υγεία των παιδιών μας και μειώνοντας τις αυθεντικές αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της τοπικής μας κοινωνίας. 

    Επί της ουσίας του θέματος, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να τονίσω κατηγορηματικά ότι συμφωνώ να γίνει μετεγκατάσταση της κεραίας σε ασφαλές σημείο και να εξυπηρετούνται καλύτερα και τα γειτονικά μας χωριά (ποιος θα έλεγε όχι υπό αυτές τις συνθήκες;) αλλα διαφωνώ με το συγκεκριμενο σημείο τοποθέτησης της κεραίας που εναι πλησίον του οικισμού και πρέπει η εταιρεία να καταλάβει ότι τα κέρδη της δεν μπορεί να υπολογίζονται πάνω από την υγεία μαs και τιs ζωέs μαs.
  -Δεν θέλουμε να ζούμε με μετρητή ακτινοβολίας πάνω από το κεφάλι μας, θέλουμε να κινούμαστε και να αναπνέουμε ελεύθερα στο τόπο που επιλέξαμε να ζούμε.

«Με την υγεία των κατοίκων της Χρυσοβίτσας δεν παίζουμε»

ΥΓ: Είναι έμπρακτη η αλληλεγγύη μου στους καλούς και φιλήσυχους γείτονες μας, που συμβιώνουμε αρμονικά μαζί για εκατονταετίες, για καλύτερο σήμα κινητής τηλεφωνίας, όμως προέχει η υγεία των κατοίκων μας πριν μας θερίσουν οι ασθένειες και ο καρκίνος.
ΥΓ2: Εκτιμώ ότι η διαμάχη στο διαδίκτυο για τη κεραία πρέπει να σταματήσει εδώ, για το καλό του χωριού μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η μάχη σταματάει εδώ. Ίσα-ίσα όποιος θέλει μπορεί να παρευρεθεί στις συνελεύσεις κατοίκων και στο τοπικό συμβούλιο και να εκθέσει τις απόψεις του.

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΟΝΗΣ  

 ***************************************

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ "ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ": 

Η κεραία κι η αλήθεια


     Τελευταία το χωριό μας απασχολεί έντονα η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Ας δούμε, όμως, μετά από μεγάλη έρευνα που κάναμε και πλήθος στοιχείων, που συγκεντρώσαμε, πως έχει το πρόβλημα και στο τέλος θα εκθέσουμε, υπεύθυνα, για το πρόβλημα τη θέση του Συλλόγου μας.
     Στο χωριό μας στις 13/9/2016 στη θέση “Πίλοκκο” άρχισαν οι εργασίες για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την εταιρεία Cosmote. Οι εργασίες κάποια στιγμή διακόπηκαν για να διαπιστωθεί αν η πιο πάνω θέση ήταν προβλεπόμενη στην μελέτη και μετά επαναλήφθηκαν για να ολοκληρωθούν πρόσφατα.
     Εμείς ως Σύλλογος δεν μας ειδοποίησε κανένας, ούτε μας κάλεσε κανείς (ο Πρόεδρος της Κοινότητας ή απλός φορέας) για να μας ενημερώσει για το πρόβλημα ή για να ζητήσει τη συμμετοχή ή την βοηθειά μας. Ο Σύλλογός μας εξάλλου, λόγω των αποστάσεων, δεν είχε την δυνατότητα να εξετάσει, ούτε αν είχε καταρτισθεί συμφωνητικό μίσθωσης του χώρου από την Cosmote και τον Δήμο Ξηρομέρου, ούτε αν έγινε νόμιμα χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤ σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 1650/1986, ούτε κι αν εξασφαλίστηκε περιβαλλοντική αδειοδότηση (Ν. 343/2006) της οποίας η χορήγηση σε κάθε περίπτωση, προηγείται της άδειας κατασκευής. 
     Εμείς παρ’ όλα αυτά, όταν μάθαμε το γεγονός, ζητήσανε ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, ο οποίος προσφέρθηκε να μας ενημερώσει και μας διαβεβαίωσε για την νομιμότητα των αδειών.
   Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, τα Δικαστήρια όπως κι εμείς, θεωρούμε ότι και η νόμιμη έκδοση άδειων λειτουργίας κινητής τηλεφωνίας δεν εμποδίζει την προσβολή της προσωπικότητας, λόγω εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όταν με αυτή βλάπτεται η υγεία των ανθρώπων. Για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και τις βλάβες που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν διατυπωθεί από τους επιστήμονες διαφορετικές απόψεις. 
      Πολλοί ειναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, όταν αυτός εκτίθεται συνεχώς στην ακτινοβολία και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (μέχρι και 80 μ. Απόσταση δέχεται η νομολογία) από την πηγή της, καθώς και όταν υφίσταται υπέρβαση των θεσπιζομένων ορίων ασφαλείας, που είναι το 70% των ορίων ασφαλείας (4,5 w/m2) σύμφωνα με την ΚΥΑ 53571/3839/20000 και το άρθρο 3189 κ. 10 του Ν. 3431/2006. Η επιστημονική αβεβαιότητα δημιουργεί τεκμήριο υπερ της υγείας και του περιβάλλοντος, με βάση την αρχή της προφύλαξης, η οποία έχει θεσπισθεί στο Διεθνές Δίκαιο. 
    Δηλαδή, μπορεί να με βάση τα παραπάνω το αρμόδιο δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου) να κάνει δεκτές, ως ουσιαστικά βάσιμες, τις αιτήσεις περιλήψεως ασφαλιστικών μέτρων των θιγομένων από την τοποθέτηση της κεραίας κατοίκων και ν’ απαγορεύσει προσωρινά τη λειτουργία της επίδικης κεραίας κινητής τηλεφωνίας (βλ. Μ. Πρ. Χαν. 34/2009, Νο Β 2009 6513 και Π. Πρ. Σαμ. 58.2008, ΤΝΠ Νόμος). Όμως, για μεν την πρώτη περίπτωση, μετά από προσεκτική μέτρηση των αποστάσεων, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν στο χωριό μας σπίτια που να κατοικούνται σε απόσταση μέχρι 80 μ. Από την κεραία και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των συγχωριανών μας, αφού κατοικημένα σπίτι βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μ.
      Εξ’ άλλου για την δεύτερη περίπτωση, που αφορά την υπέρβαση των ορίων ασφαλείας, που έχουν τεθεί από την ΚΥΑ, πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση μετρητικών μηχανημάτων, τα οποία καταμετρούν σε εικοσιτετράωρη βάση και για όλο το χρόνο την εκπεμπόμενη ακτινοβολία και τα οποία δημιουργούν τη βεβαιότητα σε οποιονδήποτε διαμένει πλησίον ότι δεν υπάρχει υπέρβαση ορίων.
    Πέραν αυτών πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως είναι ευρύτατα διαδεδομένη η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα αν παρατηρήσει κανείς από ψηλά την Αθήνα ή και τις άλλες πόλεις ή κωμοπόλεις (Φυτείες κλπ) θα δει ένα δάσος κεραιών μέσα σ’ αυτές, που επιβλήθηκαν σιγά-σιγά από την ανάγκη της επικοινωνίας.
      Επίσης, είναι γνωστό σ’ όλους μας, ότι το χωριό μας δεν έχει καλό σήμα και επιπλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Κοινοτικής μας περιφέρειας (από τη Λούτσα μέχρι το Βαλόστρατο) δεν υπάρχει καθόλου σήμα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό κι οι γειτονικές κοινότητες του Προδρόμου και των Αγράμπελων. Συνεπώς για τον παραπάνω λόγο (δηλ. Τη λήψη σήματος) είναι αναγκαία η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χωριό μας και αφού, όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των χωριανών μας.
      Για τους ίδιους λόγους ο Σύλλογός μας δεν είναι αντίθετος με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας με την επισήμανση όμως ότι πρέπει να ζητηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία Cosmote να τοποθετήσει στο χώρο το προαναφερόμενο μετρητικό μηχάνημα για την καταμέτρηση σε 24ωρη βάση της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
      Δεν συμφωνούμε βεβαίως με την αρνητική θέση που πήραν για το παραπάνω θέμα οι φορείς του χωριού, χωρίς την προσεκτική και επισταμένη μελέτη όλων των στοιχείων, ούτε συμμεριζόμαστε τους αβάσιμους φόβους και τον πανικό που καλλιέργησαν στους συγχωριανούς για το θέμα.

(απο τη σελίδα ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο