FaceBook

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Μνημόσυνο Γέροντος Παγκρατίου στην ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βόνιτσας

       Συμπληρώνονται εφέτος δέκα χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του αειμνήστου Γέροντος Αρχιμανδρίτου Παγκρατίου Μπομπόλη. 
    Δια τούτο στην ιερά Μονή αγίου Δημητρίου Δρυμού το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 και από ώρα 07:00 π.μ θα τελεσθεί ο όρθρος και η θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας θα τελεσθεί το ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του πεφιλημένου Γέροντος. Με το πέρας των ακολουθιών θα ψαλλεί  τρισάγιο, όπισθεν του ιερού Βήματος επί του τάφου του αοιδίμου πατρός. 
        Παρακαλούνται τα πνευματικά παιδιά του κεκοιμημένου αλλά και όλοι οι ευλαβείς χριστιανοί να προσέλθουν ώστε να ενώσουμε τις προσευχές μας και να λάβουμε την ευχή του μακαριστού Γέροντος αλλά και την ευλογία του αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου.

Εκ της Ιεράς Μονής.....ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ

    Ο αείμνηστος γέροντας Παγκράτιος διακόνησε το μοναστήρι του Μυροβλήτου Αγίου Δημητρίου στο Δρυμό, για πάνω απο 30 χρόνια.
    "Χαρακτηριζόταν απο την ταπείνωση, την αφοπλιστική απλότητα και την τέλεια αγάπη", σημειώνει ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντανάς και συνεχίζει: "Χωρίς περγαμηνές αλλά με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, κατόρθωσε να φέρει στον Χριστό χιλιάδες ψυχές".
    Και από το εξωτερικό ακόμη επισκέπτονταν τον Γέροντα. Η προσευχή του είχε πολλή δύναμη.
        Με την εξομολόγηση μαγνήτιζε τις ψυχές των ανθρώπων, γι αυτό αναλώθηκε σε όλη του τη ζωή με αυταπάρνηση, με υποδειγματική εργατικότητα και θεοφιλή καρτερία .
   Ο Άγιος Παίσιος σε όσους Αιτωλοακαρνάνες τον επισκέπτονταν έλεγε: "Γιατί έρχεσθε εδώ, εσείς έχετε τον Γέροντα Παγκράτιο. Σε αυτόν να πηγαίνετε"......

Ο Άγνωστος Άγιος των ημερών μας, Γέροντας Παγκράτιος Μπομπόλης! 
(Γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα και διακονούσε στο Δρυμό Βόνιτσας)

Όσιος Γέροντας Παγκράτιος Μπομπόλης

    Γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Ξηρομέρου το 1922. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Μπομπόλης, ψάλτης της εκκλησίας της Παλαιομάνινας και μητέρα του η Κωνσταντίνα Μπομπόλη. Είχε δύο αδελφές την Ευδοξία (Παρθενία) και την Γεωργία.
Είναι γνωστό ότι προερχόταν από πνευματική οικογένεια.
   Από μικρός ασχολούνταν με αγροτικές δουλειές, ήταν ευσεβής και προσεκτικός στη ζωή του όπως μαρτυρούν άνθρωποι που τον γνώρισαν. Ο πατέρας του τον έπαιρνε συχνά στην εκκλησία και από παιδί άρχισε να δείχνει την αγάπη του για το Χριστό. 
    Ο εμφύλιος πόλεμος τον βρίσκει φαντάρο. Όταν γύρισε στην Παλιομάνινα οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν. Ο Γέροντας Παγκράτιος αρνήθηκε και οι γονείς του δυσαρεστήθηκαν. Αγάπησε τον Χριστό και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του σε αυτόν με το να ασπασθεί τον ισάγγελο μοναχικό βίο. 
    Χειροτονήθηκε ιερομόναχος στον ‘Αγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου και αρχικά πηγαίνει στην Ιερά Μονή Εισοδείων της Θεοτόκου στην Μυρτιά όπου παραμένει για 7 χρόνια.
   Έπειτα, μεταβαίνει σε διάφορα μοναστήρια στην Ιερά Μονή Παναγίας Ρόμβου στο Περγαντί και καταλήγει στο ταπεινό μοναστηράκι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, δίπλα από το χωριό Δρυμός Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας.
     Στη συνοδεία του ήταν η κατά σάρκα αδελφή του μοναχή Παρθενία και άλλη μία εξ εγγάμων, η ευλαβής μοναχή Αναστασία. 
      Παράλληλα διακονούσε το χωριό Δρυμός ως εφημέριος όπου με πολύ κόπο και με δική του προσπάθεια ανήγειρε λαμπρό ναό τιμώμενο επ ὀνόματι του Αγίου Δημητρίου.
     Διακονούσε τον πονεμένο άνθρωπο όπως μπορούσε, με την εξομολόγηση, την νουθεσία, την προσευχή και την ελεημοσύνη. Λόγω της «αδιάκριτης» ελεημοσύνης του έφθανε πολλές φορές να πέφτει θύμα εκμετάλευσης από επιτηδείους. Ήταν άνθρωπος αγάπης «απλός και καθαρός τη καρδία». 
    Δεν του άρεσε η πολυτέλεια, περπατούσε ξυπόλυτος και παρόλα αυτά τα πόδια του ήταν μαλακά σαν μικρού παιδιού. Είχε ακόμα το προορατικό και διακριτικό χάρισμα, όπως μαρτυρείται από πολλούς που τον γνώρισαν. 
 Ήταν ευλαβής ιερέας και λειτουργούσε με συναίσθηση. Μαρτυρούν παιδιά που τον διακονούσαν στο Ιερό Βήμα, ότι δεν άγγιζε ποτέ την Αγία Τράπεζα και λειτουργούσε με δάκρυα. Δεν είχε πολυτελή άμφια, ούτε αγάπησε τα οφίκια.
     Όταν του άλλαζαν την μάσκα οξυγόνου, αντί να εκπέμπει δυσοσμία λόγω του ειλεού, μύριζε λιβάνι. Εκεί, υπέκυψε και κοιμήθηκε οσιακώς στις 15 Νοεμβρίου 2006.

      Ο τάφος του βρίσκεται πίσω από το καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου, όπου διακόνησε ταπεινά για 30 χρόνια και έχει καταστεί προσκύνημα για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ευρύτερα. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο όπως είχε προφητεύσει ο Όσιος Γέροντας πριν την κοίμησή του.
    Ο Άγιος Παΐσιος έλεγε χαρακτηριστικά σε Αιτωλοακαρνάνες που τον επισκεπτόταν: «Γιατί έρχεσθε εδώ, εσείς έχετε τον Γέροντα Παγκράτιο. Σε αυτόν να πηγαίνετε».
    Τον βίο του έχει συγγράψει και εκδόσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Παύλος Ντανάς.
   Αν και άγνωστος στους πολλούς, ο Γέροντας Παγκράτιος είναι ένας Άγιος των ημερών μας.
Την ευχή και τις πρεσβείες του να έχουμε, αμήν.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον γνωρισα τον γεροντα. Ηταν οντως ενας αγιος ανθρωπος. Ευκαιρια ειναι να παμε στο μνημοσυνο και να ζητησουμε την ευχη του!

Ανώνυμος είπε...

Αγιος ανθρωπος οταν ειμασταν μαθητες και μεναμε αμφιλοχια εκτος απο συμβουλες μας βοηθουσε και οικονομικα δινοντας μας απο το υστερημα του και παντα με το καλο λογο στο στομα του