Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Σε αυξημένη επιφυλακή, για οζώδη δερματίτιδα βοοειδών, λόγω κρούσματος σε γειτονική περιοχή, με προτεραιότητα εμβολιασμών στις μονάδες Ακτίου – Βόνιτσας και Αμφιλοχίας

 -Συγκεκριμένα, τροποποιείται η χωρική στόχευση των εμβολιασμών κατά της οζώδους δερματίτιδας και δίνεται, πλέον, άμεση προτεραιότητα στις περιοχές του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και του Δήμου Αμφιλοχίας. 

      Σε επαυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε γειτονική περιοχή, ενώ θα ληφθούν άμεσα επιπλέον μέσα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Χριστίνας Σταρακά, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας......




     Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση των μέτρων πρόληψης που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το νόσημα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, κάτω από το πρίσμα της ανησυχητικής εμφάνισης κρούσματος σε περιοχή κοντά στην χωρική αρμοδιότητα της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας. 
     Διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα και με την εκτίμηση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος που συνεδρίασε άμεσα και αξιολόγησε τα υγειονομικά δεδομένα, θα πρέπει να τεθούν όλες οι υπηρεσίες σε αυξημένη επιφυλακή και να ληφθεί σειρά συγκεκριμένων μέτρων.
      Συγκεκριμένα, τροποποιείται η χωρική στόχευση των εμβολιασμών κατά της οζώδους δερματίτιδας και δίνεται, πλέον, άμεση προτεραιότητα στις περιοχές του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και του Δήμου Αμφιλοχίας. 
      Ήδη έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού των βοοειδών στην ζώνη επιτήρησης του νοσήματος στην Π.Ε Αχαΐας, το σύνολο του πληθυσμού στην Π.Ε Ηλείας, ενώ στην Π.Ε Αιτωλοακαναρνανίας έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 βοοειδή.
     Επίσης, συνιστάται αυξημένη προσοχή και τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά τη μεταφορά ζώων από και προς τις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα της νόσου, σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.  
       
      Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κατευθύνει όλους τους διαθέσιμους πόρους σε αυτές τις περιοχές και ζητά την συνεργασία των βοοτρόφων με τα αντίστοιχα Αγροτικά Κτηνιατρεία, προκειμένου να προγραμματιστούν οι εμβολιασμοί. Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και οι βοοτρόφοι οφείλουν να τον διευκολύνουν για την προστασία των ζώων τους, αλλά και της γενικότερης κτηνοτροφικής παραγωγής της Π.Ε. 
       Σημειώνεται ότι η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα που προσβάλει αποκλειστικά τα βοοειδή με σημαντικές συνέπειες για την παραγωγικότητα αυτών και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
     Τονίζεται ότι τον Ιούλιο εμφανίστηκε κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Π.Ε Αχαΐας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποίησαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες περιορισμού του νοσήματος με αποτελεσματικό τρόπο, προχωρώντας άμεσα στον περιορισμό και θανάτωση των ζώων της προσβεβλημένης εκτροφής και τον εκτεταμένο εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας.-


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους ώστε να προστατευτεί η περιουσία τους, η ζωή τους ολόκληρη» σημείωσε η κυρία Σταρακά, ενώ ο Κ. Μητρόπουλος τόνισε «πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφίας της περιοχής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο