Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Συνεργασία με φορείς επαγγελματιών για την ανανέωση των αδειών

Συνάντηση με τους εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων επαγγελματιών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, με σκοπό την ενημέρωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων επαγγελματιών τεχνικών επαγγελμάτων και στην οποία είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι υδραυλικών, χειριστών μηχανημάτων έργων, τεχνικών καύσης υγρών και αερίων καυσίμων, μηχανικών εγκαταστάσεων και συγκολλητών.
Αφορμή για την συνάντηση αυτή, ήταν η ενημέρωση για την αντικατάσταση – αντιστοίχιση επαγγελματικών αδειών, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες.......

«Ως Περιφέρεια θέλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, για αυτό και καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και συζητάμε ουσιαστικά και έγκαιρα τα προβλήματα. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση με αυτό τον τρόπο των τεχνικών επαγγελμάτων, υπάρχει ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο με διαφάνεια στις αδειοδοτήσεις, με τον καθορισμό σαφούς εξεταστέας ύλης για όλους και με την ΠΔΕ να διαθέτει το πρώτο Εξεταστικό Κέντρο από όλες τις Περιφέρειες» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφερόμενος στη συνεργασία που υπάρχει με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) για τις εξετάσεις.
Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κόλλαρης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε σύμβαση με τα ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές για την διενέργεια του πρακτικού μέρους των εξετάσεων, ενώ προχώρησε σε συμφωνία με τους κατόχους διάφορων μηχανημάτων έργου, ώστε να εξετάζονται σε αυτά οι υποψήφιοι χειριστές, συγκρότησε τις απαραίτητες εξεταστικές, οργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο για την επιμόρφωση των μελών και στη συνέχεια προχώρησε στην πιστοποίησή τους.

Στοιχεία αναγγελιών και αντικαταστάσεων – αντιστοιχίσεων
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει εξετάσεις (θεωρητικές και πρακτικές) για όλα τα επαγγέλματα με πολύ μεγάλη συμμετοχή με άμεση και άριστη εξυπηρέτηση, καθώς και με αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και των αντίστοιχων Π.Δ. πραγματοποιήθηκαν 8.533 αναγγελίες, αντικαταστάσεις – αντιστοιχίσεις και  στις τρεις Π.Ε. και ειδικότερα:
Στην Π.Ε. Αχαΐας έγιναν 1.243 αναγγελίες, 2.004 αντικαταστάσεις – αντιστοιχίσεις.
Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 1.762 αναγγελίες και 2.354 αντικαταστάσεις – αντιστοιχίσεις.
Στην Π.Ε. Ηλείας έγιναν 563 αναγγελίες και 607 αντικαταστάσεις – αντιστοιχίσεις.
Συνολικά δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγιναν 3.568 αναγγελίες και 4.965 αντικαταστάσεις – αντιστοιχίσεις.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν  εξετάσεις για την χορήγηση – έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών όλων των ειδικοτήτων και εξετάσθηκαν 974 υποψήφιοι στη θεωρία και 916 υποψήφιοι στο πρακτικό μέρος από τους οποίους τελικά αδειοδοτήθηκαν οι 813.
Αναλυτικότερα στην Π.Ε. Αχαΐας 406, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 206 και στην Ηλεία 201.
«Προσπαθούμε να προχωράμε τις διαδικασίες πολύ γρήγορα, ώστε να μην υπάρχει καμία αναμονή από τους ενδιαφερόμενους, με χιλιάδες αναγγελίες επαγγελματιών να γίνονται τα τελευταία χρόνια και στις τρεις περιφερειακές ενότητες» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης καταλήγοντας πως «προτεραιότητά μας είναι να πάμε στην αποτελεσματικότητα μέσω της διαφάνειας, να έχουμε ενιαία λειτουργία και να μην αφήνουμε κανένα παραθυράκι παρέμβασης».

Μέχρι 32/12 η αντικατάσταση αδειών – Σοβαρά τα προβλήματα στον κλάδο
Παράλληλα, έγινε υπενθύμιση πως μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει η αντιστοίχιση – αντικατάσταση των αδειών που λήγουν, καθώς ήδη υπήρξε μία παράταση από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο, κάτι που έγινε με πολύ κόπο, και δεν θα δοθεί νέα.
Από την πλευρά των επαγγελματιών, τέθηκαν επίσης και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος, ιδίως λόγω της κρίσης, με τον Απ. Κατσιφάρα να τονίζει πως θα πρέπει να «πάμε όλοι μαζί σε κοινή διεκδίκηση».
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κόλλαρης επεσήμανε πως στόχος και της συνάντησης, αλλά και των προσπαθειών που κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι πολίτες όσον αφορά τους αδειοδοτημένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Παράβολα και πρόστιμα
Σε ό,τι αφορά την αντιστοίχιση-αντικατάσταση αδειών τεχνικών επαγγελμάτων προβλέπεται προθεσμία βάση του άρθρου 16 του Ν.4403 (ΦΕΚ 125 /Α΄/ 7-07-2016), με καταληκτική ημερομηνία αντιστοίχησης τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Αν τυχόν δεν υπάρξει, τότε προβλέπονται παράβολα – πρόστιμα (μόνο οι ηλεκτρολόγοι δεν έχουν προθεσμία) :
α. Εάν η ημερομηνία θεώρησης της υφιστάμενης άδειας δεν έχει παρέλθει  : Κατάθεσης ποσού δέκα (10) ευρώ.
β. Εάν η ημερομηνία θεώρησης της υφιστάμενης άδειας έχει παρέλθει  :
• Κατάθεσης ποσού διακοσίων (200) ευρώ αν η καθυστέρηση είναι μέχρι ένα (1) έτος και τετρακοσίων (400) ευρώ αν η καθυστέρηση είναι μεταξύ ενός (1) και πέντε (5) ετών, και
• i) Βεβαίωση υπηρεσίας δύο (2) ετών, από αντίστοιχο εργοδότη, ή ii) εφόσον πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, αντίγραφα εκκαθαριστικών φορολογικών δηλώσεων ή κατάσταση τιμολογίων, η οποία για κάθε τιμολόγιο αναφέρει την ημερομηνία έκδοσης και τον αριθμό του τιμολογίου, σχετικά με την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών.
γ. Εάν η καθυστέρηση θεώρησης της άδειας, έχει ξεπεράσει τα πέντε έτη ή εάν ο ενδιαφερόμενος αδυνατεί να   προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η άδεια ανακαλείται και, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να έχει το δικαίωμα άσκησης της αντίστοιχης επαγγελματικής δραστηριότητας, οφείλει να εφοδιαστεί με νέα άδεια, η οποία εκδίδεται ύστερα από επιτυχή εξέταση, καταβάλλοντας παράβολα.

Δικαιολογητικά και αιτήσεις
Ήδη έχουν κωδικοποιηθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αιτήσεις – εξεταστέα ύλη) ανά τεχνικό επάγγελμα, προκειμένου να διευκολύνονται οι υποψήφιοι.
Όλα τα παραπάνω από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της Π.Δ.Ε. ώστε να  έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι και συγκεκριμένα:
Για ΑΙΤΗΣΕΙΣ:
Για ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΩΡΙΑΣ:
ΤΡΑΠΕΖΑ & ΥΛΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΩΡΙΑΣ

Ποιοι συμμετείχαν
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, ο βοηθός Περιφερειάρχη και εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, όλοι οι Διευθυντές Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι προϊστάμενοι των Τμημάτων Επαγγέλματος, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων, Συνδέσμων των επαγγελματικών κλάδων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο