Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ομιλία - παρέμβαση του Γ. Παπαναστασίου στο Βόλο στο διήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Η ουσιαστική αναβάθμιση των Δήμων και των λειτουργιών τους, αποτέλεσε   το κυρίαρχο θέμα του ειδικού θεματικού συνεδρίου, «Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους», που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)  στο Βόλο στις 17 και 18 Οκτωβρίου  2016.
     Κατά την διάρκεια του συνεδρίου μέσα από τις εισηγήσεις των συνέδρων, αλλά και τις παρεμβάσεις  των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρευρέθηκαν, αναπτύχτηκε ένας έντονος προβληματισμός  και κατατεθήκαν πολλές και ενδιαφέρουσες  προτάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ισχυροποίηση των  Δήμων της χώρας.
    Στην κατεύθυνση αυτή  ουσιαστική υπήρξε και η παρουσία εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος ( ΠΕΔ ΔΕ ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο της και Δήμαρχο Αγρινίου κο  Γ. Παπαναστασίου......



   Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΕΔ ΔΕ πριν το συνέδριο είχε αποστείλει στην ΚΕΔΕ τις προτάσεις της (απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κατά πλειοψηφία) για όλα τα θέματα που αφορούν τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
      Ωστόσο όμως ο Πρόεδρος της κος Παπαναστασίου στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου προχώρησε σε μια περαιτέρω εξειδίκευση και στόχευση των προτάσεων αυτών, θέτοντας έτσι και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ένωσης για το επόμενο χρονικό διάστημα.
    Ειδικότερα ο Κος Παπαναστασιου αφού αναφέρθηκε στην σημερινή δύσκολη  συγκυρία και στην αυξημένη παρεμβατικότητα των ΟΤΑ στα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα  που καλούνται να λειτουργήσουν, μεταξύ άλλων  υπογράμμισε τα εξής !
-Υπεραμύνθηκε του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος ανάδειξης αιρετών στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ενδεχόμενη αλλαγή του, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και κατ επέκταση στην συνοχή των τοπικών κοινωνιών.
-Ζήτησε με επιτακτικό και άμεσο τρόπο να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων γίνεται η κατανομή των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ στους Δήμους, προκειμένου να πάψει να υφίσταται η σημερινή άνιση μεταχείριση μεταξύ των μεγάλων αστικών και των υπολοίπων Δήμων της Χώρας εκ μέρους της Πολιτείας.
-Υποστήριξε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα την Μεταρρύθμιση του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι όποιες ατέλειες του η προσαρμογές του στα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ύστερα από μια συνολική και σοβαρή αξιολόγηση του.

      Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτέλεσμα των διεργασιών του συνεδρίου ήταν η διαμόρφωση και ψήφιση, κειμένου με κοινές θέσεις δίνοντας έμφαση στην ενότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 
      Το κείμενο αυτό ψηφίστηκε ομόφωνα από τις παρατάξεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής το Γιώργο Πατούλη, «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Α. Κοιμήση, «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη και  «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στη ΚΕΔΕ» με επικεφαλής τον Δ. Μπίρμπα.
    Ωστόσο υπήρξαν και δυο μεμονωμένες περιπτώσεις σύνεδρων που κατέθεσαν δική τους θέση.
      Στην συνέχεια η απόφαση αυτή θα αποσταλεί στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στους Δήμους όλης της χώρας,  μαζί με το κείμενο «Προτάσεων της ΚΕΔΕ για την Μεταρρύθμιση στην ΤΑ» για περεταίρω επεξεργασία και προβληματισμό .
     Παράλληλα όμως,  θα αποσταλεί από την ΚΕΔΕ και ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στους  αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας,  προκειμένου να διαμορφωθεί στην συνέχεια  το τελικό κείμενο θέσεων και προτάσεων εν όψει του  Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ  που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει τις τελικές της αποφάσεις και να δρομολογήσει τη δράση ή την αντίδρασή της ενόψει της προετοιμαζόμενης Μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο