Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Η εορτή του Αγίου Ιεροθέου, πρώτου Επισκόπου Αθηνών, και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ

Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος, Καθηγητής

    Η εκκλησία μας σήμερα, 4 Οκτωβρίου, εορτάζει τον θεόληπτο πρώτο Επίσκοπο  της Αποστολικής Εκκλησίας των Αθηνών,  Άγιο Ιερόθεο. Ο Άγιος Ιερόθεος γεννήθηκε στην Αθήνα από πλούσια οικογένεια λίγα χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού μας και πέθανε σε βαθειά γεράματα το τελευταίο τέταρτο του 1ου αιώνα μ. Χ. Ο Ιερόθεος διδάχθηκε τη Χριστιανική Πίστη από τον Απόστολο Παύλο, ιδρυτή της Αποστολικής Εκκλησίας των Αθηνών και χειροτονήθηκε πρώτος Επίσκοπος Αθηνών.  Σύμφωνα με την παράδοση ο Επίσκοπος Ιερόθεος παραβρέθηκε στην Κοίμηση της Παναγίας μας στην Ιερουσαλήμ. 
    Την ίδια ήμερα είναι και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ......

 
      Ο ακούραστος αυτός εργάτης του Ευαγγελίου και Άξιος Πνευματικός Αμπελουργός, χαρισματικός Θρησκευτικός Ηγέτης,  Μαχητής και Λόγιος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, κ.κ. Ιερόθεος, επί είκοσι ένα χρόνια ποιμαίνει τη Μητρόπολη αυτή. Η Ναύπακτος ήταν η πρώτη πόλη- έδρα Επισκοπής από το 343μ. Χ. 
     Ο φωτισμένος αυτός Επίσκοπος Ναυπάκτου είναι απλός, με ηθική ακεραιότητα, καλοσυνάτος, με επιμονή στην Ορθόδοξη Πίστη και στις παραδόσεις της Εκκλησίας μας, με απέραντη αγάπη και πρότυπο αρετής προς όλους τους πιστούς Χριστιανούς.
     Η ευρεία του μόρφωση, η οξεία αντίληψη του, η φλογερή του πίστη, τον ανέδειξαν μεταξύ των πρώτων, σε ένθερμο μυσταγωγό της Χριστιανικής αλήθειας και των σωτήριων διδαγμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αφού είναι και ο πολυγραφότατος Ιεράρχης, σοφός Διδάσκαλος και Πνευματικός Καθοδηγητής.  


Στον Σεπτό μας Ποιμενάρχη ολόψυχα ευχόμαστε,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

«Εν πρώτοις, μνήσθητι, Κύριε, του Αρχιεπισκόπου ημών ΙΕΡΟΘΕΟΥ, ον χάρισαι ταις Αγίαις σου Εκκλησίαις εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της σης αληθείας. 

Ιεροθέου του Σεβασμιωτάτου και  Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου πολλά τα έτη».

Ναυπάκτου Ἱερόθεον Ἐπίσκοπον καί Πατέρα
Αγοντα σεπτάς ἑορτίους ἡμέρας
Υἱϊκῶς εἰκοσαετής Ποίμνη εὐχέτω
Πάντοτε ὑγιαίνοντα καί ὀρθοτομοῦντα τόν λόγον
Απαντας ὁδηγοῦντα εἰς νομάς σωτηρίους
Κύριος χαρίζηται ἐπί μακρόν τῇ Ἐκκλησίᾳ.
Τιμίαν δέ Ποίμνην τοῦ καλοῦ ποιμένος
Ολην μαθητεύουσαν τῷ Ἐπισκόπῳ
Υπό τήν σκέπην Αὐτοῦ Κύριος φυλάξοι.

Χρήστος Γερ. Σιάσος, Καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο