Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αγρινίου: Η Αιτωλοακαρνανία πληρώνει – Ο ΕΛΓΑ εμπαίζει – Άνθρακες ο θησαυρός της επίσκεψης Αποστόλου

Άνθρακες ο θησαυρός της επίσκεψης Αποστόλου στην Αιτωλοακαρνανία και στις πληγείσες περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας, αφού οι αποζημιώσεις παραπέμπονται, κατά κύριο λόγο στην εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων μέσω των ΠΣΕΑ, πράγμα που προϋποθέτει την έγκριση απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο εξίσου χρονοβόρο και πολύπλοκο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει, πράγμα που προϋποθέτει μελέτες και ίδια συμμετοχή!....

Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο για «επιτάχυνση των αποζημιώσεων», στην πραγματικότητα όμως ακριβώς το αντίθετο ισχύει, αφού μέσω ΕΛΓΑ ένα μικρό μόνο μέρος των καταστροφών θα αποζημιωθεί, παρά το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία πληρώνει σε εισφορές υπέρογκα ποσά στον Οργανισμό… για να μην πάρει εν τέλει αποζημιώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, με τη διαδικασία της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής οι αγρότες καταβάλουν εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, οι οποίες, μάλιστα, με τις πρόσφατες τροποποιήσεις έχουν μάλλον εκβιαστικό χαρακτήρα, αφού, για να δικαιούνται καταβολή αποζημίωσης πρέπει να είναι ασφαλιστικά  ενήμεροι, να πληρούν δηλαδή μια σειρά από κριτήρια, όπως:
Να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές προηγουμένων ετών και αν υπάρχουν οφειλές σε άμεσο χρόνο να καταβληθούν, να υποβάλουν εμπρόθεσμα την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, με παράλληλη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κ.α. Υπενθυμίζουμε ότι το όριο ασφαλιζόμενης αξίας ήταν έως πρότινος στις 93.582 ευρώ και με βάση αυτή το ύψος της εισφοράς που θα πλήρωνε ένας παραγωγός δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τις 3.700 ευρώ. Αυτό, όμως, άλλαξε, αφού η κυβέρνηση σκέφτηκε και αποφάσισε να καταργήσει ουσιαστικά το όριο της ασφαλιζόμενης αξίας, με αποτέλεσμα οι εισφορές να εκτινάσσονται σε 10.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν να τις τριπλασιάσει. Οι αγρότες, λοιπόν, πληρώνουν αδρά τον ΕΛΓΑ. Και οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες καταβάλουν ποσό δυσανάλογο των αποζημιώσεων που «απολαμβάνουν».
Πιο συγκεκριμένα για το 2016 οι εισφορές των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ είναι 4.550.460,12 ευρώ για το φυτικό κεφάλαιο και 1.221.452,56 ευρώ για το ζωικό. Σύνολο: 5.771.912,68 ευρώ. Οι αποζημιώσεις που απ’ την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ στους δικαιούχους πληγέντες παραγωγούς του νομού, είναι της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ. Έχουμε απόκλιση, δηλαδή, που κατά πολύ ξεπερνά τα 4,2 εκατ. ευρώ!!!
Με άλλα λόγια, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας «πριμοδοτούν» τον ΕΛΓΑ με αρκετά εκατομμύρια, για να εισπράξουν αδικίες και άνιση μεταχείριση. Περιττό δε να σημειωθεί ότι νομοί με έκταση ίση ή και μικρότερη από αυτή ενός μόνο Δήμου απ’ τους εφτά της Αιτωλοακαρνανίας, με υποδεκαπλάσια φυτική και ζωική παραγωγή, με ασύγκριτα μικρότερο αριθμό εκμεταλλεύσεων και αγροτών, εισπράττουν αποζημιώσεις που στο σύνολό τους είναι αρκετά εκατομμύρια περισσότερα, από αυτά που το τοπικό υποκατάστημα κρίνει ότι δικαιούται ο δικός μας νομός. Το συμπέρασμα της σύγκρισης εισφορών/αποζημιώσεων είναι ξεκάθαρο: Η Αιτωλοακαρνανία (χρυσο)πληρώνει τον ΕΛΓΑ – Ο ΕΛΓΑ εμπαίζει την Αιτωλοακαρνανία.
agriniotimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο