Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Αγιασμός και έναρξη κατηχητικών συνάξεων στον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΣΤΑΚΟΥ

        Η επίσημη έναρξη των Κατηχητικών θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 5:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας μας.
     Θα πραγματοποιηθεί Αγιασμός και στη συνέχεια η πρώτη γνωριμία με τα παιδιά. Στη συνάντηση αυτή είναι σημαντικό να είστε και σεις παρόντες. Να τα φέρετε οι ίδιοι, να μείνετε στην έναρξη και να μιλήσετε στα παιδιά με ενθουσιασμό για την κατήχηση. Θα θεωρήσουν την παρουσία σας σημαντική και το Κατηχητικό ως κάτι σπουδαίο αν εσείς το παρουσιάσετε ως σημαντικό στα μάτια τους.
Σας αναμένουμε με προσμονή και χαρά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΣΤΑΚΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 – 2017

Αγαπητοί γονείς,
βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς. Η αρχή αυτή συνοδεύεται πάντοτε από άγχος για την πρόοδο των παιδιών σας αλλά και άγχος για το κόστος που θα απαιτηθεί να καταβάλετε για δίδακτρα, σχολικά είδη και ό,τι άλλο απαιτεί ένα νέο σχολικό έτος...........



   Δικαιολογημένο το άγχος, αξιέπαινη η προσπάθεια που καταβάλετε να προοδεύσουν τα παιδιά σας. Η μόρφωση των παιδιών είναι το σπουδαιότερο εφόδιο που προσφέρουν οι γονείς. Τα γράμματα διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών και τα καθιστούν ολοκληρωμένους ανθρώπους ικανούς να πορευθούν στη ζωή τους με σύνεση και αξιοπρέπεια.
    Παράλληλα με τη μόρφωση όμως έρχεται και η θρησκευτική κατάρτιση των παιδιών. Οι τρυφερές αυτές υπάρξεις δεν έχουν μόνο σώμα αλλά και ψυχή, είναι εικόνες του Θεού. Διατηρώντας την παιδική τους αθωότητα ζουν μέσα σε ένα κόσμο που είναι γεμάτος αδικία, αθεΐα και αποστασία. Όπως ακριβώς φροντίζετε για τη διατροφή τους, την ένδυσή τους, τη μόρφωσή τους έχετε την ευθύνη να μεριμνήσετε να γνωρίσουν το Χριστό να πλησιάσουν την Εκκλησία, να ξεκαθαρίσουν μέσα τους το καλό από το κακό και να πορευθούν στη ζωή τους με καθαρότητα βίου και αγιασμένη ζωή.
   Η κατήχηση του νέου είναι ένα έργο δύσκολο. Το παιδί συνεχώς αμφισβητεί, αρνείται και αντιδρά. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας του, είναι δώρο από το Θεό, ώστε να διαμορφώσει την προσωπικότητά του με ελευθερία και όχι με υποδείξεις. Για το λόγο αυτό η κατήχηση απαιτεί κόπο, μόχθο, υπομονή, διάλογο και κυρίως σεβασμό στη σκέψη του παιδιού αφού δεν είναι ένα άβουλο αντικείμενο αλλά μια ζωντανή ψυχή που στο βάθος της φέρει πλούτο συναισθημάτων. Τη δύσκολη διακονία της κατήχησης αναλαμβάνει η Εκκλησία με τις Κατηχητικές Συνάξεις. Για να πετύχουμε όμως αποτελέσματα χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια και συνδρομή. Κύριος στόχος είναι να περάσει το παιδί την πόρτα του Κατηχητικού, να έρθει στην Κατηχητική Σύναξη και τότε θα αποφασίσει μόνο του αν θέλει να συνεχίσει ή όχι. Εδώ επικαλούμαστε τη δική σας βοήθεια. Στη νέα κατηχητική χρονιά που αρχίζει παρακαλούμε μιλήστε στο παιδί σας για το κατηχητικό, προτρέψτε το να πλησιάσει την ενορία και να έρθει κοντά μας. Από εκεί και πέρα ξεκινά το δικό μας έργο.
   Πολλές φορές οι πάμπολλες δραστηριότητες, τα πολλά μαθήματα και φροντιστήρια εμποδίζουν τα παιδιά να συμμετέχουν στο Κατηχητικό. Υπάρχουν παιδιά που επιθυμούν το Κατηχητικό αλλά την ίδια ώρα συμπίπτουν άλλες δραστηριότητες και έρχονται σε δίλημμα για το τι πρέπει να προτιμήσουν. Η Κατήχηση είναι μία φορά την εβδομάδα και για μία ώρα. Φροντίστε το πρόγραμμα των παιδιών ώστε η ώρα αυτή να είναι απαλλαγμένη από άλλες ασχολίες. Κυρίως συνειδητοποιείστε την ανάγκη να μάθει το παιδί για την πίστη του, να αποκτήσει αρετές και αξίες. Τα εφόδια αυτά είναι πιο πολύτιμα στη ζωή του από δραστηριότητες ζωγραφικής, μουσικής, αθλητισμού, παιχνιδιού και οτιδήποτε άλλου. Δεν αποσκοπούμε σε κάτι προσωπικό, το ενδιαφέρον μας, ο ζήλος και ο κόπος μας έχει μια αφετηρία, την αγάπη για τα νιάτα.
    Πονάμε όταν βλέπουμε τα νιάτα να χάνονται, να στερούνται σκοπού και προορισμού, να ζουν μόνο για τα υλικά πράγματα, να κινούνται κουρασμένα και απελπισμένα μέσα σε μια ρουτίνα χωρίς ζωντάνια. Αγαπούμε τα παιδιά σας και θέλουμε να βλέπουμε τη νεότητα να πορεύεται στη ζωή της με αρχές, με ήθος χριστιανικό ώστε όταν μεγαλώσουν να φέρουν στην πατρίδα μας την πνευματική ανάταση, την αναγέννηση και την πρόοδο.

     Η επίσημη έναρξη των Κατηχητικών θα γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 5:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας μας. Θα πραγματοποιηθεί Αγιασμός και στη συνέχεια η πρώτη γνωριμία με τα παιδιά. Στη συνάντηση αυτή είναι σημαντικό να είστε και σεις παρόντες. Να τα φέρετε οι ίδιοι, να μείνετε στην έναρξη και να μιλήσετε στα παιδιά με ενθουσιασμό για την κατήχηση. Θα θεωρήσουν την παρουσία σας σημαντική και το Κατηχητικό ως κάτι σπουδαίο αν εσείς το παρουσιάσετε ως σημαντικό στα μάτια τους.
Σας αναμένουμε με προσμονή και χαρά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο