Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η απάντηση της Εκκλησίας για το δημοσίευμα για την Γιόγκα στην Κατούνα

      Την αντίδραση της εκκλησίας προκάλεσε η αναδημοσίευση μας, με θέμα: «Απίστευτο: Ιερέας δεν επιτρέπει στις γυναίκες σε κεφαλοχώρι του Ξηρομέρου να κάνουν γιόγκα!» και στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών, διαψεύδει ότι ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας «έριξε κεραυνούς» από τον άμβωνα του Ναού, ούτε «έχει κηρύξει ιερό πόλεμο» και μόνο ενημέρωσε ως όφειλε κάποιους πιστούς της Ενορίας του.
     Επίσης επισυνάπτεται και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η οποία στρέφεται κατά της γιόγκα.

Αναλυτικά: 
Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου, τη 14η Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΣ
Τον Αξιότιμο Διαχειριστή
της Ενημερωτικής Ιστοσελίδας «Xiromeronews»

       Στην έγκριτη ιστοσελίδα σας φιλοξενήσατε μια «είδηση» με τίτλο: «Απίστευτο: Ιερέας δεν επιτρέπει στις γυναίκες σε κεφαλοχώρι του Ξηρομέρου να κάνουν γιόγκα!», η οποία δημοσιεύθηκε και σε άλλες ιστοσελίδες. 
    Ερευνώντας το γεγονός, σας πληροφορούμε ότι δεν αληθεύουν τα όσα δημοσιεύθηκαν. Ουδέποτε ο ιερέας «έριξε κεραυνούς» από τον άμβωνα του Ναού, ούτε «έχει κηρύξει ιερό πόλεμο», όπως αναφέρετε. 
       Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών σας επί του θέματος της ΓΙΟΓΚΑ, θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:.........



    Η Γιόγκα δεν είναι μια απλή και αθώα μέθοδος χαλάρωσης, ούτε ένας τρόπος αποβολής του άγχους. Δεν είναι μέθοδος σωματικής ευεξίας, ούτε ένα είδος γυμναστικής, όπως διαφημίζεται, αλλά στάδιο του ινδουιστικού διαλογισμού που συνδέεται με την αντιχριστιανική θεωρία της μετεμψύχωσης.
     Όπως επισημαίνεται και σε σχετικό Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 16ης Ιουνίου 2015: «Η Γιόγκα, αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου η Γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών».
    Ο συγγραφέας Κλάους Κένεθ (πρώην γιόγκι που μεταστράφηκε και βαπτίστηκε Ορθόδοξος το 1986 στη Γενεύη), γράφει ότι «η γιόγκα παρουσιάζεται στις δυτικές κοινωνίες ως γυμναστική, με στόχο να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή, από άτομα που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις εξής κατηγορίες: α) έχουν περιορισμένες γνώσεις για τις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες (χριστιανισμό, ινδουισμό, βουδισμό, ισλάμ), β) έχουν επιφανειακή γνώση για την δική τους πίστη, γ) είναι αδιάφοροι ή μισο-αδιάφοροι θρησκευτικά, δ) είναι άθεοι.  Αν η γιόγκα παρουσιαζόταν ευθέως, ως μέρος της ινδουιστικής ή της βουδιστικής θρησκείας, θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις…».
      Φυσικά ο καθένας μπορεί να ακολουθεί το δρόμο που επιλέγει ο ίδιος. Και αυτό ισχύει για όλους όπως και για τον κάθε ιερέα, ο οποίος στα πλαίσια της ποιμαντικής του διακονίας είναι υπεύθυνος για την κατά Χριστόν κατάρτιση, διαφώτιση, ενημέρωση και κατήχηση των μελών του ποιμνίου του. Έτσι, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας ενημέρωσε ως όφειλε κάποιους πιστούς της Ενορίας του, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και όχι από το άμβωνα, για το θέμα της Γιόγκα. 
         Καλό θα ήταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να συνδεθούν με την Ενορία τους και τους Ιερείς τους για να γνωρίσουν την ορθόδοξη πνευματικότητα, καθώς και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν την Ορθόδοξη Πίστη τους, ώστε να παραμείνουν μακριά από οτιδήποτε είναι ασυμβίβαστο και αντίθετο με την διδασκαλία και τα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία. 

Εκ του Γραφείου Τύπου  και Επικοινωνίας 
της Ιεράς Μητροπόλεως
...............................................

ΔΕΙΤΕ και την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου η οποία στρέφεται κατά της γιόγκα:

Αθήνησι 16ῃ Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

      Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιου-νίου ως «Παγκόσμιας  Ημέρας Γιόγκα», η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι: η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής». 
       Ως εκ τούτου η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών.

Εκ του Γραφείου Τύπου


14 σχόλια:

  1. Πολύ έχει κρατήσει η κακία και η συκοφαντία που έχουν μερικοί άνθρωποι προς το πρόσωπο Ιερομένου στο Ξηρόμερο ! Εγώ αν ήμουν στην θεση του θα τρέχανε και δεν θα φτάσανε απο τις μηνύσεις προς στο ξηρόμερο νιούζ και τους ανόητους και βλάχους ΄στο μυαλό΄που είναι πίσω από όλα αυτά ! Θεωρώ πως επόμενη κίνηση είναι η προσφυγή στην δικαιοσύνη για την συκοφάντηση του ατόμου αυτου χωρίς λόγο και αιτία ! ΚΑΤΉΧΗΣΗ πρέπει να γίνει στους συκοφάντες για να μάθουν για την Ορθοδοξία και γενικότερα για την Εκκλησία γιατί νομίζω πως είναι σκράπες στα θρησκευτικά! Συνετιστείτε και ελάτε στα ίσα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γιογκα ενοχλησε την κρατουσα εκκλησια ως μερος της ινδουιστικης θρησκειας οταν ο πατρειαρχης συμπροσευχετε με ινδουιστες και βουδιστες δεν λεει τιποτα η κρατουσα εκκλησια.Οσο για τον εφημερειο καλλα θα εκανε να εριχνε και κεραυνους απο τον αμβωνα αυτο ειναι το καθηκον του απεναντι στο θεο και τους ανθρωπους να σωζει ζωες απο τον πνευματικο θανατο φερνοντας τες στην αλληθινη ορθοδοξη πιστη του χριστου. Αν θελουμε να λεγομαστε ορθοδοξοι χριστιανοι πρεπει και να ειμαστε και αν θελουμε να ειμαστε πρεπει να ακολουθουμε την ορθοδοξη διδασκαλια κατα γραμμα. Να εχουμε δογματικη και εκκλησιολογικη γνωση και να μελεταμε πατερες της εκκλησιας να μην πεφτουμε στα διχτυα τωμ σιρεσεων και ολλωμ αυτων των εωσφορικων συνηθειων που εχει εισαγει η νεα ταξη πραγματων στην παλλαι ποτε ορθδοξη ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σκοταδισμός, οπισθοδρόμηση, συντηρητισμός, η αυτοδιάθεση του ατόμου ο πυρήνας των αξιών του δυτικού πολιτισμού ενάντια στον ετεροκαθορισμό του ανθρώπου απο ιεαρατεία, δόγματα καιδιατακτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προς 6.26, πηγαίνε πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ τώρα και απόλαυσε την κυβέρνηση τσίρκο που ψηφισες κ μας τα λες αργότερα αυτα περί σκοταδισμού....προφανως και θα εννοείς πρόοδο τις παρελάσεις των gay, πως τους λέτε εξευγενισμενα, γιατί αλλιως τους λέμε στο χωριό μου, καθώς και τα αλλα ωραία που επαγγέλλεται ο πολυπολιτισμος ο οποίος εμφανώς υποστηρίζεις....μάσα τον σανό σου αλλα μην σου κακοφαίνεται που κάποιοι δεν τον τρώνε κ ΤΟΥΣ χαρακτηρίσεις οπισθοδρομικους....

      Διαγραφή
  4. Η Κατούνα ανέκαθεν ήταν και είναι ένα χωριό που το διέκρινε ο πολιτισμός.Δεν μπορώ να καταλάβω και πραγματικά λυπάμαι που μεμονωμένα περιστατικά γίνονται τροφή για πικρόχολα σχόλια κατά του Ιερομένου της εκκλησίας μας.Τι είναι αυτό που ενοχλεί τελικά?Το ότι είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να φέρει τους συγχωριανούς πιο κοντά στην εκκλησία?Δεν αντέχουν κάποιοι ν'ακούσουν αυτά που δεν θέλουν να παραδεχτούν?Προσωπικά πιστεύω ότι αυτοί που κατηγορούν,είναι αυτοί που δεν έχουν την δύναμη να υποστηρίξουν τη θέση τους με επιχειρήματα.καταφεύγουν σε ύπουλες και υποχθόνιες συκοφαντίες που σκοπό έχουν τη συκοφάντηση και όχι το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τον τόπο.Ας αφήσουν λοιπόν έναν άνθρωπο που μόνο καλό μπορεί να προσφέρει και να συμβιβαστούν κάποιοι με την ιδέα ότι η εξέλιξη στην ζωή μας έρχεται από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να διαδώσουν σε μας και τα παιδιά μας την έννοια του σεβασμού και της αξιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Οι ανόητοι και οι έξυπνοι είναι ακίνδυνοι. Βλάπτουν μόνο οι μισοηλίθιοι και οι ημιμαθείς" γράφει ο Γερμανό φιλόσοφος Γκαίτε. Έτσι και 'δω κάποιοι στην προσπάθειά τους να μας πείσουν πως τα ξέρουν όλα αρχίζουν να πετάνε λάσπη και να συκοφαντούν έναν άνθρωπο που στην ουσία δεν τους έχει φταίξει σε τίποτα. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει όμως μέσα στην άδεια και χωρίς νόημα ζωή τους πως βλάπτουν τον ίδιο τους τον εαυτό και τον τόπο τους; Γίνονται αυτοί αίτιοι μέσα από τις συκοφαντίες να παρουσιάζεται μια αρνητική εικόνα για τον τόπο τους. Επιμένουν στην αμάθεια τους για τη γιόγκα απο τη στιγμή που τους γίνεται γνωστό ότι δεν αποτελεί είδος γυμναστικής αλλά στάδιο του Ινδουισμού. Όταν σου λένε ότι 1+1=2 και ´συ λες τα δικά σου, πρώτον δεν θα μάθεις μαθηματικά στη ζωή σου και δεύτερον βγαίνει το συμπέρασμα ότι είσαι χαζός ή εγωιστής. Αυτό που για το οποίο απορεί κανείς είναι για την λάσπη που μεθοδευμένα ρίχνουν στον Ιερέα του χωριού. Μάλλον θα τους πειράζει ότι έχει ζωντανή Ενορία με τόσο κόσμο και ιδίως νέους ανθρώπους. Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε: "Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου αν σταματάς και πετάς πέτρες σε κάθε σκυλί που γαυγίζει". Γι' αυτό π. Νεκτάριε συνέχισε το πνευματικό σου έργο και την κατά Χριστώ κατάρτηση των ενοριτών σου, που έχεις αναλάβει με τη Χάρη του Θεού και τις ευλογίες ενός αγίου ιεράρχη του Μητροπολίτη Αιτωλία & Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασ τελειωσει πλέον αυτό που γίνεται οποιος θέλει να ακολουθήσει αυτή την γυμναστική εις γνώση του να το κάνει οποιος δεν συμφωνεί ας μην ακολουθήσει.Ειναι όλοι ενήλικοι. Το έργο του πάτερ δεν τι κατακρίνει κανεις κακα κάνει σε ιτι κάνει αλλά και η ομάδα που ξεκινησεαυτη την γυμναστική και οι οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν είναι γυναίκες με αρχές και σωστά μεγαλωμενες οποτε δεν ευσταθουν τα πιο πολλα σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ.ΟΙ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΙΣΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όποιος θέλει να καταλάβει γιατί ο κόσμος κατρακυλάει στα ναρκωτικά ας ανοίξει το μυαλό του κι ας διαβάσει τα σχόλια εδώ. Είναι κοινωνία να ζήσεις αυτή; Αντί ο καθένας να κοιτάξει πως θα διαχειριστεί το βίο του κοιτάζει τι κάνει ο άλλος και προσπαθεί, ακόμη κι αν δεν τον ενοχλεί, να επιβάλλει ότι νομίζει ότι πιστεύει αυτός, με πρώτο και καλύτερο το παπά... Αφήστε βρε τους ανθρώπους να αναπνεύσουν, να νοιώσουν τη χαρά της αναζήτησης να νοιώσουν ελεύθεροι. Σας ενοχλεί που αναζητούν τη γνώση; Φοβάστε μήπως αμφισβητηθεί η θέση σας; Μήπως χάσετε την εξουσία σας; Μήπως αποκαλυφθεί η άγνοια και ασημαντότητά σας; Τι φοβάστε τέλος πάντων ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 11.29....εσύ τι ακριβως κανείς και σε ποια κατηγορία τοποθετείς τον εαυτό σου, με βάση το σχόλιό σου πάντα μιλώντας...;;

      Διαγραφή
    2. Προς 11.29
      Το σχόλιό σου θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν, μόνο στην περίπτωση που στις προηγούμενες εκλογές ΔΕΝ ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν δικαιούσαι να κάνεις τέτοια σχολια. Καλο απογευμα.

      Διαγραφή
  9. Υπάρχουν παπάδες και παπάδες. Άλλοι είναι χρήσιμοι στην κοινωνία κι άλλοι κάνουν κακό με τη στενομυαλιά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που σέβονται τους συνανθρώπους τους, που χαίρεται όταν βρίσκουν νόημα και ευτυχία στη ζωή τους. Το νόημα της ζωής βέβαια δεν το βρίσκεις αν δεν σκεφτείς, αν δεν το αναζητήσεις, αν δεν περιπλανηθείς, αν δεν ταλαιπωρηθείς... Αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ζεις σε καθεστώς ανελευθερίας όπως αυτό εκφράζεται και ο κάθε απαίδευτος και στενόμυαλος επιβάλλει τις απόψεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και δεν καταλαβαίνω πως το συνδέεις ακριβώς, ΔΕΝ ψήφισα σύριζα γιατί δεν ήταν δυνατόν να πιστέψω όλες αυτές τις χωρίς λογική υποσχέσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο