Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Επερώτηση Νεκτάριου Φαρμάκη και Γεώργιου Σύρμου για «Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - Βιολογική Κτηνοτροφία και εμβολιασμοί»

       Επερώτηση των Περιφερειακών Συμβούλων Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Νεκτάριου Φαρμάκη και Γεώργιου Σύρμου, σχετικά με την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, την βιολογική κτηνοτροφία και τους εμβολιασμούς για την οζώδη δερματίτιδα. Η εν λόγω επερώτηση κατατέθηκε ενόψει δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στη διαδικασία αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και στον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου για την οζώδη δερματίτιδα. Ένα πρόβλημα (γνωστό) που χρονίζει και κοστίζει εκατομμύρια στην περιοχή μας, με ευθύνες που αποδίδονται σε όλο το φάσμα της Διοίκησης.

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης, Δικηγόρος
Γεώργιος Α. Σύρμος, Οικονομολόγος 
Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Δ.Ε Π.Ε Αιτ/νίας με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας» 
Αγρίνιο : 25-10-2016
Τηλέφωνο :26410 58974
FAX : 26410 58970
E-MAIL:nektarios.farmakis@gmail.com & george.sirmos@gmail.com

ΠΡΟΣ : 1.Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
κ. Απόστολο Κατσιφάρα
2.κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
3.κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
4.Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε κ.Τογιοπούλου.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - Βιολογική Κτηνοτροφία και εμβολιασμοί»

      Η Αιτωλοακαρνανία, ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής της δραστηριότητας έχει τον πρωτογενή τομέα, που συχνά υποδεικνύεται και σαν διέξοδος του τόπου από την κρίση. Ένας από τους τρόπους τόνωσης του συγκεκριμένου κλάδου οικονομίας είναι τα δημοφιλή προγράμματα της βιολογικής κτηνοτροφίας, των σχεδίων βελτίωσης και των νέων αγροτών. Κι εκεί όμως υπηρεσιακές ελλείψεις και το κυριότερο έλλειψη πολιτικής βούλησης έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα που δεν τιμούν τη Διοίκηση και δυσχεραίνουν  την «είσοδο» όσο το δυνατόν περισσότερων παραγωγών στα προγράμματα αγροτικής ενίσχυσης.
     Το φαινόμενο της αδυναμίας ή της καθυστέρησης στην έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας - εγκατάστασης σταυλικής εγκατάστασης έχει πλέον χαρακτηριστικά επιδημίας.........



ΔΕΝ είναι τυχαίο ότι:
•Άνω του 40% εκ των δικαιούχων της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Π.Α.Α. 2007-2013 για το έτος 2009 στην Δυτική Ελλάδα, δεν έχουν έως και σήμερα μπορέσει να εκδώσουν την απαραίτητη άδεια εγκατάστασης της κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης (παρά το γεγονός ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιήσουν της δεσμεύσεις τους και να λάβουν την αντίστοιχη οικονομική ολοκλήρωσης του σχεδίου τους δράσης.
•Στο 74% των περιπτώσεων απόρριψης από τα εν λόγω προγράμματα, ο λόγος ήταν η μη προσκόμιση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Συγκεκριμένα, αφορούσε 732 περιπτώσεις παραγωγών, σύμφωνα και με τις αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής για το έτος 2012 που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας στις 30/12/2015. Μιλάμε δηλαδή για μία εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για το συγκεκριμένο έτος εφαρμογής στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας που ανέρχεται σε περίπου 5.000.000,00 € (για ένα μόνο έτος!!!).

      Είναι κοινό μυστικό ότι μία από τις αιτίες της παραπάνω περιγραφείσας αδυναμίας έκδοσης εγκαίρως της σχετικής άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι η καθυστέρηση ή και καθόλου έκδοση των απαιτούμενων πράξεων χαρακτηρισμού ή εγκρίσεων επέμβασης από τα αρμόδια δασαρχεία, με τον κύριο όγκο των υποθέσεων (πάνω από 500) να συγκεντρώνεται  στο δασαρχείο Αμφιλοχίας.
     Ταυτόχρονα, με την ψήφιση του ν. 4424/2015 δόθηκε παράταση ως προς την προθεσμία έκδοσης της απαιτούμενης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όλων των κατηγοριών της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 4056/2012 έως τις 31/12/2018, με ταυτόχρονη δυνατότητα της χρήσης της άδειας προέγκρισης ως άδεια εγκατάστασης σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή. Ωστόσο, έχει προκύψει θέμα ως προς την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων (χρήση της προέγκρισης σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή) του ν. 4424/2015, με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (ΔΑΟΚ Αιτ/νίας) να περιμένουν διευκρινιστικές οδηγίες, ως προς την εφαρμογή του νόμου, γεγονός που καθυστερεί τους διοικητικούς ελέγχους και τις πληρωμές των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
       Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα θέματα της εγκατάστασης, αδειοδότησης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός δασών, δασικών ή δημόσιων εκτάσεων υπόκεινται στις διατάξεις του ν. 4280/2014 άρθρα 36 και 52, δεν πρέπει συγχέονται με τις διατάξεις του ν. 4056/2012 «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» και να αναστέλλουν τις διαδικασίες έκδοσης προέγκρισης και έγκρισης άδειας εγκατάστασης, όπως αυτές περιγράφονται στον σχετικό ν.4056/2012.
        Τέλος, ταυτόχρονα έχει προκύψει εσχάτως ζήτημα με τον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου (πχ. για την οζώδη δερματίτιδα). Παρατηρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, υπηρεσιακές δυσλειτουργίες με τον εμβολιασμό των ζώων, κυρίως σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Με βάση λοιπόν όλα τα ανωτέρω ερωτάσθε:

1.Τι σκοπεύετε να πράξετε και με ποιο τρόπο, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού;
2.Τον Ιανουάριο του 2016 η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας είχε συνάντηση για το εν λόγω ζήτημα με τον Γ.Γ Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Στουπή. Ποιες είναι από τότε (10 μήνες) οι ενέργειες της Περιφέρειας αλλά και του Υπουργείου στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος;
3.Ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος καθυστέρησης έκδοσης σχετικών αποφάσεων από τα αρμόδια δασαρχεία για τη διευθέτηση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων και την αδειοδότηση των ποιμνιοστασίων τους;
4.Πώς θα αντιμετωπισθούν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας οι εκκρεμείς αιτήσεις κτηνοτρόφων που θα είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών (αρμοδιότητα Περιφέρειας);
5.Για ποιό λόγο υπάρχουν καθυστερήσεις στους ελέγχους από την ΔΑΟΚ (μέχρι και ενός έτους) σε περιπτώσεις  κτηνοτρόφων που έχουν ήδη τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις (αρμοδιότητα Περιφέρειας);
6.Ποια είναι η πολιτική της Περιφέρειας για τον εμβολιασμό των ζώων στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και δη σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα;

Με εκτίμηση
Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης
Γεώργιος Α. Σύρμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο