Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ευθύμιος Φερεντίνος: Αλχημείες, καθυστερήσεις και ...σακούλα στην πρώτη γραμμή!!!

         Την πρώτη του συνέντευξη μετά από περίπου 2,5 χρόνια και μετά τις εκλογές του Μαϊου του 2014, παραχώρησε στην εφημερίδα μας ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ, ο κ. Φερεντίνος Ευθύμιος. 
     Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας αναφέρθηκε σε όλα τα ...φλέγοντα θέματα του Δήμου μας όπως για παράδειγμα τα ΧΥΤΑ της Παλαίρου και την διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης ο κ. Φερεντίνος εξέφρασε την απορία του και με αφορμή συνέντευξη του Δημάρχου κ. Αποστολάκη στην εφημερίδα μας, για το πως το πλεόνασμα ενός Δήμου μετατρέπεται σε ...έλλειμμα από την Δημοτική Αρχή. 
    Ακόμη αναφέρθηκε στο περιβόητο θέμα της ...σακούλας αλλά και στα έργα που είχαν δημοπρατηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί από την σημερινή αρχή. 
Ακολουθεί η Συνέντευξη: 
  
-Κύριε Φερεντίνε, σας ευχαριστώ για την προθυμία σας να ανταποκριθείτε στο αίτημα της εφημερίδας μας  και να απαντήσετε στα ερωτήματα μας, ως επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας.
   Η προηγούμενη συνομιλία μαζί σας ήταν τις παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2014. Πέρασαν 27 μήνες από τις εκλογές και 2 χρόνια από την ανάληψη της θητείας της τωρινής δημοτικής αρχής.
  Νομίζω είναι ικανό διάστημα για μια πρώτη κριτική των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής από τη σκοπιά του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο μας.

-Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας για φιλοξενία στην εφημερίδα σας, η οποία είναι η μόνη που παρουσιάζει με πληρότητα γεγονότα και απόψεις για την περιοχή μας. Νομίζω κι εγώ πως δυο χρόνια είναι αρκετά για να δείξει μια δημοτική αρχή τις προθέσεις, την πρακτική και το δρομολόγιο της......



-Επιτρέψτε μου αρχικά να σας ρωτήσω για ένα θέμα που επανειλημμένα το έχει αναφέρει ο σημερινός Δήμαρχος Γ. Αποστολάκης και σχετίζεται με την κληρονομιά που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, της οποίας ήσασταν βασικό στέλεχος. Ο κ. Αποστολάκης σας καταλογίζει την ευθύνη χρέους 6 εκ. ευρώ που αφήσατε στον Δήμο.

-Αρχίζουμε με κριτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές, αλλά σας ευχαριστώ ειλικρινά για την ερώτηση. Τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, τα οποία ζήτησα τις πρώτες ημέρες αναφέρουν ότι στο ταμείο του Δήμου την πρώτη ημέρα της θητείας της τωρινής δημοτικής αρχής (1η Σεπτέμβρη 2014) υπήρχαν 1.310.000 ευρώ και οι τιμολογημένες υποχρεώσεις ήταν 1.100.000 ευρώ, δηλαδή καθαρό περίσσευμα 210.000 ευρώ.
    Σαν μέτρο σύγκρισης σας αναφέρω ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του Δήμου είναι της τάξης των 7.000.000 ευρώ.
     Τώρα με ποιες αλχημείες ο κ. Αποστολάκης μετατρέπει το περίσσευμα σε τεράστιο έλλειμμα δεν μπορώ να το ξέρω. Βέβαια συμβαίνει στην αρχή κάθε δημοτικής αρχής να εμφανίζονται άτομα με απαιτήσεις για πληρωμή από «έργα» που έγιναν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης, χωρίς καμιά απόδειξη, και να ζητούν αμοιβή. Αυτό έγινε και όταν εμείς αναλάβαμε τον Δήμο το 2011. Εναπόκειται στον Δήμαρχο να δεχτεί ή όχι την αλήθεια των λεγομένων χωρίς στοιχεία… εμείς πάντως δεν ήμασταν τόσο εύπιστοι…

-Ας περάσουμε αμέσως τώρα στη σημερινή δημοτική αρχή και τα έργα της στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. 

-Πρώτα θέλω να επισημάνω την τρομακτική καθυστέρηση δυο πολύ σημαντικών έργων, τα οποία εγκρίθηκαν και δημοπρατήθηκαν από την δική μας δημοτική αρχή. Είναι το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Βόνιτσας και η ανακατασκευή του παλιού κινηματογράφου «ΛΑΪΣ».
   Δυο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ Αποστολάκη, μόλις άρχισε το έργο του «ΛΑΪΣ». Το πρόβλημα ήταν η στατική μελέτη του κτηρίου, η οποία έπρεπε να συμπληρωθεί… δυο χρόνια όμως γι’ αυτό; Δεν σας φαίνεται υπερβολικό;
      Το έργο του Ιστορικού Κέντρου δεν άρχισε ακόμη. Το πρόβλημα είναι η παραλαβή της εργολαβίας πλακόστρωσης του Ιστορικού Κέντρου που είχε διαχειριστεί ο κ. Αποστολάκης στην προηγούμενη θητεία του. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να παραληφθεί αυτό το έργο με τις τόσο εμφανείς κακοτεχνίες (πλακόστρωση δρόμος Δημαρχείου – Πλατείας και οδός Αγ. Σπυρίδωνος);
     Πέρα από τα δυο αυτά έργα, υπάρχουν έργα που είχαν εγκριθεί και δημοπρατηθεί από την δική μας δημοτική αρχή και προχώρησαν… εκτελέσθηκαν… αλλά δεν λειτουργούν.
     Το πρόγραμμα E-Kallikratis δημιούργησε τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου και εξασφάλισε υποτίθεται ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον Δήμο και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών για έγγραφα, πληρωμές, βλάβες στα δίκτυα, κλπ. Το έργο τελείωσε, ωστόσο δεν λειτουργεί. Που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες αυτές που θα μπορούσαν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των δημοτών, δεν παρέχονται.
    Τελείωσε και το έργο της ψηφιακής προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση. Όλα άψογα μέχρι εδώ… Ούτε αυτό λειτουργεί!

-Ανάμεσα στα θέματα που πολυσυζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η Διαχείριση των Απορριμμάτων. Οι θέσεις της παράταξής σας ήταν στην άλλη πλευρά από τις θέσεις της δημοτικής αρχής.

-Οι θέσεις μας βασίζονται σε 3 σημεία.
    Πρώτον, δεν επιβαρύνεις τον ΧΥΤΑ της περιοχής με απορρίμματα άλλων περιοχών (Πύργος, Λευκάδα), την στιγμή που ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί σωστά και με προδιαγραφές. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στη συνεργασία των περιοχών, αλλά όταν ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στη περιοχή μας. Η εγκατάσταση εργολάβου για την διαχείριση του ΧΥΤΑ, με φωτογραφική, κατά τη γνώμη μας, προκήρυξη και η απουσία δυνατότητας του Δήμου για έλεγχο των εργασιών του εργολάβου εντείνει την ανησυχία μας για τη σωστή με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές λειτουργία του ΧΥΤΑ.
     Δεύτερον, σύμφωνα με την συνεννόηση που έκανε ο κ. Αποστολάκης με τη δημοτική αρχή της Λευκάδας, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΥΤΑ Παλαίρου θα ανήκει στη Λευκάδα. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ο ΧΥΤΑ Παλαίρου να διοικείται από άλλο Δήμο, πέρα από τον δικό μας. Γιατί πρέπει να αποφασίζει ο Δήμος Λευκάδας πόσα και τι είδους σκουπίδια θα πάρει ο ΧΥΤΑ; Γιατί πρέπει να εκχωρήσουμε μέρος της περιουσίας του Δήμου μας σε άλλον δήμο; Πόσο λογικό είναι να αποφασίζει ο Δήμος Λευκάδας για το πόσο θα πληρώνουμε εμείς για τα σκουπίδια μας;
     Τρίτο, όταν άλλαξε η δημοτική αρχή το σύστημα της ανακύκλωσης ήταν στο σημείο εκκίνησης. Υπήρχε το ειδικό απορριμματοφόρο και οι κάδοι ανακύκλωσης κι έμενε μόνο ο σχεδιασμός της τοποθέτησης των κάδων και τα πληροφοριακά φυλλάδια. Από τότε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Η ανακύκλωση γίνεται σ’ όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας και βοηθά πάρα πολύ στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και, κατά συνέπεια, στην λειτουργία του ΧΥΤΑ που μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής του.

-Είχατε όμως αντίθεση και στην ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, την στιγμή που πολλοί δήμοι το έχουν κάνει.

-Ο νόμος επιτρέπει την συμπληρωματική ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες. Η ανάθεση του 70% του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες μόνο συμπληρωματική δεν μπορεί να θεωρηθεί.
    Επιπλέον, επειδή ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον εργολάβο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Να θυμηθούμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, όπου η δημοτική αρχή ανέθεσε τη συμπληρωματική καθαριότητα σε ιδιώτες οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, δε μπορούσαν να βρεθούν στην έδρα που είχαν δηλώσει… Θέλουμε να ζήσουμε κι εμείς τέτοιες εκπλήξεις;

-Ακούγονται και γράφονται προβληματισμοί για την καθημερινή διαχείριση του Δήμου, ιδιαίτερα στο επίπεδο των οικονομικών. Αναφέρομαι στη περίφημη «σακούλα». Σ΄ αυτή τη μεθόδευση δεν καταφεύγουν όλοι οι Δήμοι, ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργούν ιδιαίτερα την εποχή των μνημονίων;

-Η μεθόδευση αυτή δεν είναι πανάκεια και σίγουρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, όπως συμβαίνει τώρα.
   Πρώτον, τα κόστος της μεθόδευσης αυτής είναι πολύ μεγάλο. Σας διαβεβαιώ ότι μόνο το 40% των ποσών αυτών χρησιμοποιείται από τον Δήμο και το υπόλοιπο 60% επιστρέφεται ως φόρος και ΦΠΑ στο κράτος. Ηθελημένα δηλαδή μειώνεται κι άλλο η κρατική επιδότηση.
   Συνέπεια είναι η αύξηση του κόστους των ανταποδοτικών λειτουργιών του Δήμου, με επόμενη συνέπεια την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες.
   Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει έλεγχος που κατευθύνονται αυτές οι αμοιβές.
     Σύμφωνα με τη δική μας λογική, η καταφυγή στη μεθόδευση αυτή πρέπει να αποφεύγεται με τη χρήση νόμιμων μεθόδων διαχείρισης των οικονομικών. Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν. Στη δική  μας δημοτική αρχή η μεθόδευση αυτή είχε ελαχιστοποιηθεί.

-Πριν κλείσουμε αυτή τη συνομιλία, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ακόμα;

-Κουβεντιάσαμε αρκετά για την διαχείριση της καθημερινότητας των δημοτών και τη λειτουργία του Δήμου, σ΄ αυτό το επίπεδο.
   Πιστεύω όμως ότι ένας Δήμος έχει και άλλες δυνατότητες, στη κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης και της καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών. Ο νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπει ρητά τέτοιες αρμοδιότητες.
     Ο Δήμος στη περιοχή μας μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην βελτίωση της παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και της συσκευασίας, μέσα από την ενημέρωση και κατάρτιση των αγροτών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς αγροτών. Αυτό θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας.
    Συμπληρωματικά, μπορεί να δράσει ενεργά στην προώθηση αυτών των προϊόντων στην αγορά. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά από άλλους δήμους της χώρας (π.χ. Στυλίδα). Η πρωτογενής μας παραγωγή είναι ο πρωταρχικός πυλώνας για την ανάπτυξη.
    Σε επίπεδο τουρισμού, χρειάζεται διαμόρφωση στρατηγικής για το είδος του τουρισμού που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Δεν αρκεί να έρθουν τουρίστες. Πρέπει να μάθουμε να τους κάνουμε να θέλουν να ξανάρθουν. Η ισορροπία ανάμεσα στο τι μπορούμε να προσφέρουμε στον τουρίστα και στο τι εκείνος απαιτεί δημιουργεί τον δεύτερο αναπτυξιακό πυλώνα.
    Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και η εκμετάλλευση του τοπωνυμίου του Ακτίου, το οποίο είναι παγκόσμια γνωστό, συνιστούν τρίτο αναπτυξιακό πυλώνα.
     Τέταρτος αναπτυξιακός πυλώνας είναι το περιβάλλον και η ανάδειξη του Αμβρακικού.
     Και οι τέσσερις πυλώνες αυτοί πρέπει να στηρίξουν μαζί την ανάπτυξη της περιοχής μας. Η πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός «ονόματος» (brand name) για την περιοχή, το οποίο θα σημαίνει κάτι για τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους, ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο. Εμείς κάναμε την αρχή με τη πρώτη έρευνα αγοράς και τη δημιουργία του λογότυπου. Φοβάμαι πως αυτή η λογική είναι πολύ μακριά από τα ενδιαφέροντα και τη νοοτροπία της σημερινής δημοτικής αρχής.

-Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία μας
-Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας.


ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS:
Η συνέντευξη, μας παραχωρήθηκε απο τον εκδότη της Εφημερίδας "ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ" κ. Σπύρο Φράγκο και τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.




15 σχόλια:

  1. Τωρα κατι μας ειπε ο ανθρωπος. Μας εβαλε σε δρομο, μας κατατοπισε. Ενα σημαντικο θεμα στην συνεντευξη δεν μας ειπε. Μονο κατι για σακουλα καταλαβαμε αλλα παραξενευεται ο ανθρωπος με τη σακουλα του δημου λες και δεν την ηξερε πριν. Μαλιστα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλάβατε τώρα γιατί μιλάνε ο,τι βρήκαν έλλειμμα 6.000.000 γιατί τόσα θέλουν να φάνε και να τα χρεώσουν στους προηγούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΣΈΝΑ ΘΎΜΙΟ. ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΌΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΉΘΟΥΣ ΘΑ ΕΠΡΑΤΕ ΑΥΤΌ ΑΚΡΙΒΏΣ ΠΟΎ ΕΚΑΝΕΣ ΕΣΎ. ΚΑΙ ΝΑΙ ΕΊΝΑΙ Η ΏΡΑ ΣΟΥ ΤΏΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΉ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΉΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΊΠΕΔΟ ΠΟΎ ΣΕ ΔΙΑΚΡΊΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα ρε Φερεντινε πες τα επιτέλους και καθάρισε τα λαμόγια που έχουν την μαύρη σακούλα σπίτια τους και πίνουν και γλεντάνε από την τσέπη του δημοτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θύμιο πέστα όλα. Αυτοί είναι αρπακτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kala einai ston evro...ti ekane aytos o kirios...den sikonevta tilefona...o poniros...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη πιθανή μεθόδευση κατα το Δήμαρχο κ Αποστολάκη στη πώληση του χωραφιού στη Κατούνα έναντι 214.000 ευρώ συμμετείχατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. metanionw pay down se psifisa Kai gia ena xaderfo psifisa tom kargioli. eisai sigoura h prwth epilogh mou pleon. down perimena auto the katrakila

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν σου φαίνεται ότι, κάπως αργά πήρες πρέφα τι γίνεται στο Δήμο Θύμιο ; Η μήπως τώρα άνοιξες το τηλέφωνο σου, και σε ενημέρωσαν ότι, πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να κανείς αντιπολίτευση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυό κοροδεύουν εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλλιο αργα παρα ποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θύμιο είμαστε πλάι σου. Είσαι ο καλύτερος όλων.ΠΡΟΧΩΡΑ και μαζί με σένα και ο τόπος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΓΎΡΙΣΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΈΒΡΟ Ό ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΆΚΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΚΆΘΕ ΚΑΤΕΡΓΆΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΆΓΚΟ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνουμε μαζι σου 10:48. Καθε κατεργαρης μπηκε στον παγκο του με τις εκλογες του Μαιου 2014. Τωρα το καταλαβες? Και βγαλε επιτελους αυτους τους τονους απο τα καφαλαια γραμματα. Και στο παραπανω σχολιο παλι τονους στα κεφαλαια βαζεις. Οι ιδιοι και οι ιδιοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο καιρός περνάει μεγάλε 4:44 και σου το λέω εγώ που ψήφισα αυτούς που τρώνε τώρα τα λεφτά μας γιατί τους πίστεψα και πίστεψα τις σάπιες υποσχέσεις τους.καλα λέει αυτός με τους τόνους στα κεφάλαια. Έχει ο καιρός γυρίσματα. Κανένας δεν θα ψηφίσει ποτέ πια ολους αυτούς τους σαπιους, Στο λέω εγώ που είμαι 27 ετών άνεργος και το μόνο που βλέπω είναι να είναι αυτοί παράδειγμα προς αποφυγή για όλους εμάς τους νέους. Και δεν κάνει και εκπομπή ο Τριανταφυλλόπουλος να κάνει ένα replay στον Δήμαρχο της καταστροφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο