Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Σαν σήμερα, το 1962, ένας νεκρός και 30 τραυματίες στο Ξηρόμερο στην εξέργεση των Καπνοπαραγωγών…

Από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ καπνοπαραγωγών και χωροφυλακής

Στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλλο της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 1962) διαβάζουμε:

        Σαν σήμερα, στις 8 Σεπτέμβρη του 1962, ένας νεκρός και 30 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ καπνοπαραγωγών και χωροφυλακής στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας.
       Στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλλο της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 1962) διαβάζουμε:

«Εξέγερσις καπνοπαραγωγών κατεστάλη αιματηρώς
ΜΑΧΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΝ
Εφονεύθη εις, ετραυματίσθησαν 29. Απεκλείσθη επί ώρας η εθνική οδός
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΔΙ΄ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

    Η κυβέρνησις αντιμετώπισε χθες δι΄ αιματηράς ημιστρατιωτικής επιχειρήσεως εξέγερσιν καπνοπαραγωγών του Ξηρομέρου, κατελθόντων εις μαχητικάς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των προσφερομένων χαμηλών τιμών των προϊόντων των.
    Εις νεκρός αγρότης και 29 τραυματίαι (εκ των οποίων 12 χωροφύλακες και 17 χωρικοί), πολλοί φέροντες βαρέα τραύματα, είναι ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων εναντίον των αγροτών, τέσσαρες χιλιάδες των οποίων είχον από ενωρίς την πρωΐαν καταλάβει διάφορα σημεία της εθνικής οδού Ηγουμενίτσης – Αγρινίου – Αθηνών και είχον σταματήσει την κυκλοφορίαν......



   Εις τας κατά των καπνοπαραγωγών επιχειρήσεις εχρησιμοποιήθησαν ισχυρόταται δυνάμεις της Χωροφυλακής, μεταφερθείσαι δι΄ αεροπλάνων, στρατιωτικών αυτοκινήτων και πούλμαν, φέρουσαι στρατιωτικόν οπλισμόν και κράνη.»

     Νεκρός είναι ο 27χρονος αγρότης Παναγιώτης (σ.σ. το μικρό όνομα είχε γραφεί λάθος) Δημήτριος Βλάχος από το χωριό Λεπενού, από σφαίρα στο κεφάλι: «εδέχθη πλήγμα εις την κεφαλήν, το κρανίον του εθραύσθη και η εγκεφαλική ουσία εχύθη επί του καταστρώματος της γέφυρας», συνεχίζει το ρεπορτάζ της εν λόγω εφημερίδας. Ο 11χρονος Σταύρος Μπίλιος τραυματίστηκε επίσης από σφαίρα στην κοιλιά. Η «αληθής μάχη» μεταξύ των δυνάμεων της Χωροφυλακής από τη μια μεριά, που χρησιμοποίησαν τα όπλα τους προς εκφοβισμό και επιτέθηκαν με γκλομπς και δακρυγόνα, και των εξαγριωμένων αγροτών από την άλλη που ήταν οπλισμένοι με «ράβδους και λίθους», έλαβε χώρα στη γέφυρα του χωριού Σφήνα.


[«Μπλόκον εις την δημοσίαν οδόν Αμφιλοχίας-Αγρινίου…
Ένοπλοι άνδρες της Χωροφυλακής με πολεμικήν εξάρτυσιν ελέγχουν την δημοσίαν οδόν Αμφιλοχίας-Αγρινίου, όπου εσημειώθησαν τα επεισόδια και συλλαμβάνουν τους «υπόπτους» καπνοπαραγωγούς»]

Την άλλη μέρα πάνω από χίλιοι αγρότες συνοδεύουν τον νεκρό Δ. Βλάχο στην τελευταία του κατοικία:
  «Παρά την αποκατάστασιν επιφανειακής ηρεμίας, την οποίαν το απόγευμα της Κυριακής διέκοπταν αι πένθιμοι κωδωνοκρουσίαι όλων των εκκλησιών όλων των χωρίων της περιφερείας και οι θρήνοι και αι αραί των υπερχιλίων αγροτών που συνέρρευσαν εις το χωρίον Λεπενού δια να παραστούν εις την κηδείαν του πληγέντος από φονικήν σφαίραν εις τον εγκέφαλον Δημητρίου Βλάχου, ο καπνοπαραγωγικός κόσμος της περιοχής τελεί υπό πρωτοφανή έξαψιν, συγκεντρούται εις τας πλατείας δια να εκφράση την αγανάκτησίν του δια το αίμα που εχύθη και διαδηλώνει την απόφασίν του να κατέλθη εις «πορείαν θανάτου» μέχρι του Μεσολογγίου, αδιαφορών δια τας συνεπείας…».

ΠΗΓΗ: http://www.kolivas.de/archives/261805

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο